Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Za ujetí od nehody hrozí i vězení, přesto s ním má zkušenost 15 % řidičů

Naše téma
Viola Procházková | 14.09.2023
foto: Freepik.com
Stali jste se svědkem nehody, od které její viník ujel? Z nedávného průzkumu vyplývá, že nejde o nijak výjimečný jev. Během života se s podobnou situací setkali téměř dva z deseti českých řidičů.
Pokuta 2500 až 5000 korun, až sedm trestných bodů a v případě neposkytnutí pomoci až pět let odnětí svobody. Takový postih čeká na řidiče, který způsobí dopravní nehodu a pak z jejího místa zmizí.

V případě „pouhého“ nabourání auta taková situace pro poškozeného znamená, že nedostane náhradu škody z viníkova povinného ručení, a pokud nemá sjednáno havarijní pojištění, jdou všechny výdaje za opravu z jeho kapsy. Pokud jde o nehodu vážnější a v nabouraném autě byli zraněni lidé, může opomenutí ze strany viníka znamenat i ztráty na životech. Letošní půzkum agentury Ipsos, provedený pro společnost Nextbase, největšího evropského výrobce palubních kamer, ukázal, že ujetí od nehody zažilo 15 % českých řidičů.

Nejvíc případů se stane na parkovištích
Za dobrou zprávu můžeme považovat skutečnost, že 72 % případů, o nichž se respondenti průzkumu zmiňují, proběhlo na parkovištích nebo při parkování. Výše škody se ve 33 procentech případů pohybovala mezi 5 a 10 tisíci korunami, do 5 tisíc korun v 32 procentech a ve 23 procentech nad 10 tisíc korun. V těchto nehodách také většinou nedošlo k žádnému zranění.

Každý účastník dopravní nehody je přitom ze zákona povinen zastavit vozidlo, poskytnout pomoc případným zraněným a pokud možno zamezit vzniku dalších škod. Musí také spolupracovat s dalšími účastníky nehody či policí na zjištění příčin nehody a výměně údajů o své osobě a vozidle. Pokud tyto povinnosti řidič nesplní, dopouští se přestupku a při jeho opakování mu hrozí zákaz řízení na jeden až šest měsíců. Při neposkytnutí pomoci se jedná dokonce o trestný čin se sazbou až pěti let odnětí svobody nebo zákazu činnosti.

Řešení je snadné
Za ujížděním od nehody často stojí panika a obavy z dalšího postupu. Vyřízení drobného karambolu na parkovišti je přitom velmi snadné. Policii je nutné volat pouze v případech, kdy došlo ke škodě nad 100 tisíc korun, dále při zranění, poškození majetku třetích osob nebo při poškození úmyslném. V opačném případě stačí společně s poškozeným vyplnit záznam o nehodě a o zbytek už se postarají pojišťovny. Vystavovat se vysokému postihu za ujetí od nehody je tedy zcela zbytečné.

Neocenitelným pomocníkem, který pachatele následně dohledá, se pak může stát právě palubní kamera. Některé současné modely totiž dokáží pořizovat záznam i ve chvíli, kdy řidič právě není v kabině auta. Funkce parkovacího režimu se automaticky spouští při uzamčení vozu. Pokud kamera zaznamená sebemenší otřes otřes, začne nahrávat a data bezpečně uloží. Záznam z kamery je posléze možné použít jako důkazní materiál jak pro policii, tak pro pojišťovnu
Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů