Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Uber prý koupí sto tisíc Mercedesů třídy S. Za 270 miliard korun

Naše téma
Redakce | 21.03.2016
Mercedes-Benz třídy S. | foto: Mercedes-Benz
Americká "alternativní taxislužba" Uber si prý u automobilky Daimler objednala sto tisíc limuzín Mercedes-Benz třídy S. Jde o pozoruhodný krok, už jen z pohledu hodnoty transakce. Nákup by totiž firmu měl vyjít na zhruba 10 miliard eur, tedy v přepočtu na asi 270 miliard českých korun.
Informaci s odvoláním na nejmenované zdroje z obou firem přinesl německý Manager Magazin, ani jedna ze zúčastněných stran však nechtěla zprávu komentovat.

Pokud se zájem Uberu ukáže býti skutečným, půjde o jednu z největších objednávek v historii automobilového průmyslu. A radovat se samozřejmě bude i Mercedes, vždyť 100 tisíc exemplářů třídy S přibližně odpovídá celému loňskému prodeji.

Podle agentury Reuters společnost Uber po mercedesech touží především proto, že chce už v blízké budoucnosti nasadit vozy schopné autonomní jízdy, tedy pohybu bez řidiče.

Proto prý americká firma nekupuje současné modely třídy S, ale požaduje automobily vybavené technologií samočinného řízení. Daimler na tomto systému usilovně pracuje a už dnes disponuje technikou, kterou lze označit za polovičního autopilota.

Auto se dokáže samo držet v jízdních pruzích, umí automaticky zrychlit i zpomalit podle aktuální situace před vozem a už brzy také bude umět samo přejíždět z pruhu do pruhu. K vyloženě autonomní jízdě je však stále ještě poměrně daleko, nasazení autopilotů navíc zatím brání i legislativní překážky.

Záměr Uberu je ale podle agentury Reuters zřejmý. Dosud ztrátová společnost chce do budoucna co nejvíce seškrtat svoje nejvyšší náklady - a ty se týkají právě lidských řidičů. Nabídkou nákupu tolika aut tak prý může tlačit na výrobce, aby vývoj autonomního řízení co nejvíce urychlil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů