Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Třetina ojetin prý pochází z jiné země, než uvádí prodejci

Naše téma
Dominik Valášek | 12.03.2017
Škoda Octavia GT (Řecko). | foto: Škoda
Ojetiny dovezené z Německa mají na našem trhu obecně nejlepší pověst. Němci jsou přeci pečliví a jejich dálnice se sametovým povrchem jsou k autům šetrné. Tento fakt si ovšem dobře uvědomují také překupníci, kteří se neštítí zemi původu vozu zfalšovat.
Poměrně smutně působí statistika společnosti Cebia, která ukazuje, že třetina ojetin na českém trhu lže o svém původu. Kupující zajímající se o vůz dovezený od západních sousedů tak často dostane auto ze států stižených ekonomickými problémy (Řecko, Španělsko) nebo z bývalého východního bloku.

Přečtěte si: Nejdražší lak na světě? Rolls-Royce má barvu s diamantovým prachem

Vůz s takovou zemí původu by měl na trhu cenu obecně nižší, kdežto při domnělém původu z Německa za něj kupující zaplatí naopak víc.

Nákup ojetých aut z méně ekonomicky zdatných zemí se ovšem překupníkům vyplatí. Ojetiny jsou zde sice v horším stavu a mnohdy si nesou nedostatky v dokumentaci, ovšem na druhou stranu jsou výrazně levnější.

Takto zakoupený vůz se velmi krátce zaregistruje v Německu, dostane německé doklady a při následné registraci v Česku už je jako země původu uvedeno Německo. Údaje v původních dokladech vozu a v servisní knížce se potom vcelku jednoduše zfalšují.

Čtěte také: Soumrak dieselů. Konec naftových motorů se blíží, proč?

Cebia si podle VIN kódu prověřila celkem 71 358 dovážených aut.

Z nich 39 148 mělo jako zemi původu uvedeno Německo, ovšem reálně odsud bylo pouze 27 672 vozidel. Ani aut z Rakouska, Itálie a Francie nebylo tolik, kolik mělo být. Naopak o hodně víc vozidel bylo reálně dovezených z Řecka, Španělska, Chorvatska, Rumunska, Běloruska a Bulharska.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů