Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jede traktor, je to Zetor. Podívejte se, jak se vyrábí známé stroje

Naše téma
Michal Hrabal | 25.02.2024
dalších 46 fotek
Výroba traktorů v areálu Zetoru v brněnské Líšni. | foto: Deník/Michal Hrabal
Ve výrobně v brněnské Líšni vznikají traktory Zetor pro zahraniční i tuzemský trh. Každý stroj vzniká přesně nastaveným postupem a právě výrobnu, ve které v současné době testují také novou verzi traktorů, mohou prostřednictvím Deníku navštívit také čtenáři.
Rachot z pracovního procesu v hale ustává až s koncem pracovní směny. Na lince spojení dávají pracovníci  dohromady motor a převodovku. „Montují přední hnací nápravu na motor, vyrazí výrobní číslo, namontují brzdové trubky nebo hydraulické hadice," vyjmenovává proces ředitel výroby Jozef Varga.

Prohlídka montážní haly slavného traktorového výrobce Zetor v Brně:

Od konce loňského roku si zde zvykají na buňkovou výrobu. „Pásová výroba byla velmi neefektivní, prostor byl zbytečně velký. Na jednu buňku jsou nyní dva pracovníci, kteří jen montují. Člověk si převeze vozík s položkami na svoje pracoviště, vše má na danou zakázku očíslované. Je to o mnoho efektivnější,“ pochvaluje si přechod z pásové výroby Varga.

Také v lakovacím tunelu nastaly změny. Z původních 31 lidí jich tam nyní pracuje patnáct. „Máme rozběhnutý projekt na rychleschnoucí vodou ředitelnou barvu. Zrušili jsme sušičku, což znamená úsporu energií. Celý proces trvá asi jeden a půl dne, na lince spojení asi půl dne,“ vyčísluje ředitel výroby.

Jak uvedl výkonný ředitel Zetoru Róbert Harman, výrobní filozofie aktuálně prochází transformací. „Konstruujeme traktory z nakupovaných komponentů. Opouštíme výrobu vlastního motoru, vlastní převodovky. Hlavně z důvodu emisních norem, které jsou nepředvídatelné. Vývoj je velmi nákladný a složitý. Potom nám uniká, co zákazník opravdu chce. Dělali jsme, co chtěla Evropská unie, ale unikalo nám, co chtěl zákazník,“ přibližuje Harman.

Na další lince se pracovníci zaměřují na montáž kabiny. Každou musí otestovat. Pracovník si sedne dovnitř kabiny, vezme si tablet a jednu část po druhé odzkouší. „Směrová světla, přídavná světla, stěrač. Pokud najde nějakou závadu, musí ji opravit a vše zase otestovat,“ popisuje Varga.

Ve válcové zkušebně monitor ukazuje, co má zrovna pověřený zaměstnanec testovat. Zaměřuje se postupně na přední náhon, diferenciály nebo hydrauliku. „Po testování musí vyjet štítek s čárovým kódem a traktor může pokračovat dál na další pozici. Potom je ještě montáž kapoty, nastavení světel kapoty, pak jde traktor na výstupní kontrolu kvality a až potom míří na expediční plochu, kde čeká na expedici k zákazníkovi,“ vyjmenovává Varga.

Některé testy dělají výstupní kvalitáři i mimo montážní halu. Například testování brzd. „Dělají také vizuální kontrolu nebo zkoušejí rádio, řazení převodových stupňů,“ doplňuje Harman.

V jiné hale na speciálních strojích má na starosti jeden z pracovníků hlavy válců. „Momentálně má nasazené osmiventilové. Ty jsou většinou na náhradní díly. Šestnáctiventilové už jsou do sériové výroby. Jsou v traktorech typu Proxima a Forterra,“ ukazuje ředitel výroby Varga.

O kousek dál zpracovávají bloky motorů. „Jedná se o skříň motoru. Do ní se montuje hřídel, písty, zespodu se nasadí vana,“ popisuje Varga. V této části výrobny Zetoru vzniká většina komponentů, které se montují do motoru a převodovky. „Jedná se hlavně o výrobky ze slitiny. Hřídele, ozubení, hlava motoru, setrvačníky, diferenciál nebo nápravy,“ vypráví Harman a pozoruje při tom své podřízené při práci.

V Zetoru nyní například testují novou verzi typu Forterra. „Bude to úplně nový traktor. Máme první prototypy. Zaměřili jsme se na komfort kabiny a hlučnost,“ uvádí Harman.

V Líšni vyrábí traktory pro evropský, americký nebo africký trh. Firma prodává své stroje do více než 130 zemí. Ve finských Helsinkách se po Zetoru jmenuje bar. Jedna fanynka má slovo Zetor vytetované na předloktí.

Část výroby má Zetor také v Indii. „Vyvinuli jsme traktor s výkonem padesát koní. S tím budeme pronikat na indický trh. V Líšni byla oponentura a většina testování. V říjnu jsme rozjeli první výrobu asi pětadvaceti traktorů,“ podotýká výkonný ředitel.

Podle něj se výrobní cena traktoru v České republice a v Indii výrazně liší. „Traktor Major s výkonem osmdesát koní, který splňuje emisní normu 3a, v Brně vyrobíme za pětadvacet tisíc dolarů, ekvivalent exportujeme z Indie za čtrnáct a půl tisíce dolarů,“ vypočítává Harman.

Historie brněnského Zetoru:

15. března 1946 byl vyrobený první traktor firmy Zetor, jednalo se o model 25.
Značka Zetor vznikla spojením názvu písmene Zet používaného Zbrojovkou a posledních dvou písmen slova traktor.
Přes 1,3 milionu kusů je celkový počet prodaných traktorů Zetor od roku 1946 do současnosti.
Zhruba 450 zaměstnanců nyní pracuje ve firmě Zetor, část výroby má v Indii.
Firma traktory prodává do více než 130 zemí světa.
Zetor se objevil v písni kapely Visací zámek, ve finských Helsinkách se po něm jmenuje bar. Jedna fanynka má Zetor i vytetovaný na předloktí.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů