Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Yaris bude za rok "české" auto. Ceny však zatím tuzemskou laťku převyšují

Naše téma
Radek Pecák | 01.05.2020
dalších 20 fotek
Nová generace Toyoty Yaris | foto: Radek Pecák
Tuzemské zastoupení největší asijské automobilky zveřejnilo ceník nové generace městského vozu Yaris. Zajímalo nás, jak si stojí v porovnání s konkurencí.
Na úrovni 335 000 Kč začíná ceník nové generace oblíbeného městského hatchbacku Toyota Yaris. Tuzemské zastoupení značky Toyota rozhodlo o poměrně sebevědomé cenovce. Vůz se začal vyrábět ve franouzské továrně Toyoty, příští rok však bude část produkce přenesena do středočeského závodu TPCA u Kolína.

Při našem srovnání s konkurenty v této velikostní třídě sice vyšlo najevo, že s výbavou, která obsahuje například klimatizaci, rádio s dotykovým displejem, centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním a zejména s adaptivním tempomatem, je nejlevnější. Avšak stačí tento posledně jmenovaný prvek vynechat a je vše jinak.

Soupeři přitom také tempomat ve výbavě mají, není však adaptivní. Skoro o sto tisíc korun levnější (cenovka činí 240 900 Kč) je pak Dacia Sandero, citelně lze ušetřit při pořízení starší i nové generace Renaultu Clio (stojí 272 a 296 tisíc Kč, modelu Hyundai i20 za 289 900 Kč, Peugeotu 208 za 298 000 i tuzemské Škody Fabia za 303 000 Kč.

Faktem je, že Toyota nabízí v této velikostní kategorii také hybridní pohon. Pokud ho zákazník zvolí, musí zaplatit přinejmenším 445 000 Kč. Ve vrcholné výbavě Premiere Edition může dokonce cena dosáhnout úrovně 540 000 Kč.

Základní motorizací je litrový atmosférický tříválec poskytující výkon 72 koňských sil. Tento agregát může být spojen pouze s pětistupňovou manuální převodovkou. Kdo zvolí nový tříválec se zdvihovým objemem válců 1,5 litru a s výkonem 121 koňských sil, ten si bude moci vybrat buď šestistupňový manuál nebo automatickou převodovkou. Ceník auta s touto motorizací začíná na částce 425 000 Kč.

Toyota Yaris při prvním představení v Amsterdamu


Tři motorizace, pět typů výbav....
Hybridní provedení má opět převodovku e-CVT. Toyota zatím nezveřejnila údaje o spotřebě jednotlivých verzí. Dosud totiž nebyla dokončena homologace pro evropský trh.

Nový yaris má oproti předchůdci větší šířku a rozvor o 50 mm, přestože celkově je o pět milimetrů kratší. Délka tak je 3940 milimetrů, což je na spodním okraji této třídy vozů. Rozchod je ale oproti předchozí generaci větší o 57 mm, což by mělo znamenat ještě jistější jízdní vlatnosti.

Na českém trhu se Yaris představuje ve pěti stupních výbav. Na základní výbavu Active navazuje střední výbava Comfort, následují Selection Elegant a Selection Syle a nejnáročnější zákazníky osloví limitovaná Premiere Edition.

Kromě v úvodu zmíněných komfortních prvků výbavy se o bezpečnost posádky postará paket Toyota Safety Sense 2.5 (vylepšená druhá generace), který zahrnuje rovněž předkolizní bezpečnostní systém s funkcí rozpoznávání chodců a cyklistů, systém zmírňování rizika kolize na křižovatkách, asistent pro udržení v jízdním pruhu, systém sledování únavy řidiče nebo nouzový asistent řízení. Novou bezpečnostní výbavou je také centrální airbag mezi předními sedačkami.

Toyota model Yaris nabízí již dvě desetiletí. Hned ten první získal roce 2000 získal evropský titul Auto roku, stejně tak jako ocenění Motor roku za jednotku 1,0 litru. V roce 2012 se představila Toyota Yaris Hybrid, celosvětově první plně hybridní model ve třídě malých vozů. Od té doby se jen v Evropě prodalo přes 500 tisíc těchto automobilů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů