Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota v Evropě končí s diesely. Jejich místo převezmou hybridy

Naše téma
Dominik Valášek | 06.03.2018
dalších 19 fotek
Toyota C-HR. | foto: Toyota
Crossover C-HR byl první vlaštovkou plánu Toyoty, který počítá s tím, že na evropském trhu kompletně vyřadí dieselové motory z nabídky osobních aut. Druhým modelem, který už ponese výhradně benzínová a hybridní pohonná ústrojí, bude nový Auris, jehož výroba započne příští rok ve Velké Británii.
Toyota svůj krok zdůvodňuje tak, že zatímco poptávka po naftových motorech klesá, elektrifikovaná auta se dostávají blíž k běžným zákazníkům a jejich odbyt je tedy naopak na vzestupu. Dalším důvodem by mohlo být nedávné schválení nového zákona v Německu. Ten umožňuje městům zakázat vjezd naftových vozů do svých center.

Za rok 2017 přitom Toyota Motor Europe prodala celkem 41 % osobních aut právě s hybridními motorizacemi. Oproti roku 2016 se jedná o meziroční nárůst o 406 tisíc vozidel, neboli o 38 %. Na druhou stranu dieselů se v osobních autech Toyoty prodalo jen necelých 10 %. Hlavním tahounem za hybridy byl již zmiňovaný crossover C-HR, u kterého se elektrifikovaný pohon nacházel u 78 % prodaných aut.

Jak bylo řečeno již v úvodu, nový Auris už diesel ve svém katalogu vůbec nenabídne. Celkem budou k mání tři motory, z toho jeden benzínový a dva hybridní. Coby základ je nachystán čtyřválec 1.2 Turbo, disponující výkonem 116 koní (85 kW). Dále se objeví motorizace známá z Priusu a právě C-HR, tedy hybridní 1.8 HEV o výkonu 122 koní (90 kW). Úplnou novinkou je ovšem výkonnější dvoulitr 2.0 HEV, nabízející 180 koní (132 kW) výkonu).

Už v tomto roce Toyota postupně stáhne všechny diesely z nabídky osobních aut a naftové motory ponechá pouze pro terénní a užitkové modely. Konkrétně půjde diesel koupit v pick-upu Hilux, dodávce Proace a SUV Land Cruiser.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů