Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota uBox je zvláštní koncept crossoveru pro mladé řidiče

Naše téma
Redakce | 14.04.2016
dalších 5 fotek
Koncept Toyota uBox. | foto: Toyota
Automobilka Toyota se zaměřila na takzvanou generaci Z, což jsou lidé narození v letech 1995 až 2005, a ve spolupráci s jednou americkou univerzitou připravila koncept zajímavě vypadajícího crossoveru, který má právě tyto mladé řidiče - či dokonce budoucí řidiče - oslovit.
Vůz se jmenuje uBox a představuje prý výsledek dvouletého vývoje, na němž se podíleli studenti Clemson University. Podle Toyoty by typickým kupcem podobného auta měl být okolo roku 2020 mladý podnikatel, který požaduje vůz nabízející praktičnost pro víkendová dobrodružství, ale současně potřebuje dostatek prostoru pro kancelářskou práci a každodenní použití během pracovního týdne.

I proto je uBox zvláštně hranatým autem, které připomíná křížence minivanu a SUV. Uvnitř se nacházejí čtyři sedadla, s nimiž se dá hýbat, případně je lze zcela vyjmout - tím vznikne větší prostor pro náklad a zavazadla. 

Koncept Toyota uBox.


Zajímavostí v konstrukci skeletu karoserie je využití kompozitu složeného z uhlíkových vláken a hliníku. Zvláštně pak vypadají také přední sloupky, které jsou umístěny před čelním oknem. Toto řešení má zlepšit výhled z vozu a současně zvýšit tuhost karoserie.

Generace Z vyrostla a vyrůstá obklopená elektronikou, čemuž odpovídá i pojetí interiéru. Palubní desce dominuje velký displej a důležitou součástí vozu jsou i stolečky pro odložení notebooků, telefonů nebo tabletů a také zásuvky na jejich dobíjení. Některé díly jsou vyrobeny technikou trojrozměrného tisku.

Koncept Toyota uBox.



O pohonném ústrojí toho moc nevíme, Toyota jen uvedla, že uBox je elektromobil. A že dokáže posloužit i jako zdroj energie - zásuvku totiž najdeme také zvenku auta, na karoserii. Připojit k ní lze prakticky cokoli.

Toyota uBox je v tuto chvíli samozřejmě jen konceptem a do výroby má hodně daleko. Přesto nelze vyloučit, že se některé nápady v sériově vyráběných vozech japonské značky v budoucnu přece jen objeví.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů