Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota svolává ke kontrole 6,39 milionu vozů, v Česku asi 1550 aut

Naše téma
ČTK | 09.04.2014
Toyota Yaris. | foto: Toyota
Tokio/Praha - Japonská automobilka Toyota svolává ke kontrole po celém světě 6,39 milionu vozů. Důvodem jsou možné problémy s řízením a sedadly. Nejnověji oznámená kontrola vozů Toyoty je jednou z největších, jaká se kdy v automobilovém průmyslu uskutečnila. V České republice automobilka pozve ke kontrole zhruba 1550 aut
Původně Toyota uváděla mírně vyšší celosvětový počet svolávaných vozů, do součtu se ale podle mluvčího českého zastoupení Tomáše Vaňka vícekrát dostala auta, u kterých bude Toyota kontrolovat řízení i sedadla.

Mezi kontrolovanými vozy jsou modely Yaris, Urban Cruiser, RAV4 a Hilux montované mezi roky 2004 až 2010. Toyota uvedla, že u některých modelů je možná závada na sloupku řízení, u dalších hrozí zlomení kabelových svazků a některé vozy mají problémy s posouváním sedadel. Automobilka při kontrole součástky otestuje a v případě závady je zdarma vymění.

V Evropě se kontrola týká 770 000 vozů. Automobilka uvedla, že si není vědoma, že by závady způsobily nějakou nehodu nebo zranění, napsala agentura Reuters. "Podle aktuálních informací, které máme nyní k dispozici z naší evropské centrály, se svolávací akce týká v České republice přibližně 1550 vozů. Toto číslo se může dle dodatečných aktualizací mírně změnit," sdělil Vaněk.

Toyota v loňském roce uhájila postavení největšího světového prodejce automobilů. Prodej zvýšila o dvě procenta na 9,98 milionu vozů, a druhý rok v řadě tak v prodeji překonala konkurenční výrobce General Motors a Volkswagen.

Toyota se v posledních letech potýká s častým svoláváním automobilů ke kontrole, což může mít negativní dopad na pověst automobilky. Kvůli problémům s nechtěným zrychlováním některých modelů a s brzdami u hybridního automobilu Prius byla automobilka v minulých letech nucena svolat ke kontrole po celém světě přes 14 milionů vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů