Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota svolá po celém světě k opravě téměř čtvrt milionu vozů

Naše téma
ČTK | 09.06.2013
Toyota Prius. | foto: Toyota
Tokio/Praha - Japonská automobilka Toyota Motor svolá po celém světě k opravě 242 000 hybridních vozů kvůli problémům s brzdami. Opatření zahrnuje hybridní model Prius, u kterého se potíže s brzdami objevily již v minulosti. V Evropě se podle mluvčí společnosti bude týkat zhruba 30 000 vozů. V Česku prodejci svolají 66 priusů.
Ve svolávaných vozech podle Toyoty hrozí prasknutí jedné ze součástek elektronického brzdového systému, což může mít negativní dopad na funkčnost brzd. Firma tuto součástku majitelům vozů vymění, což zabere zhruba tři hodiny.

"Majitelé budou obesláni doporučeným dopisem v rámci standardního procesu," uvedl mluvčí českého zastoupení Toyoty Tomáš Vaněk.

V Japonsku bude opatření zahrnovat 117 000 vozů a v Severní Americe 91 000 vozů. Kromě automobilů Prius se opatření týká rovněž luxusních hybridních vozů Lexus HS 250h. Společnost upozornila, že v souvislosti s problémy s brzdami nemá žádné zprávy o nehodách a zraněních.

Toyota letos oznámila, že již po celém světě prodala více než pět milionů hybridních vozů. Ty kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což teoreticky umožňuje úsporu pohonných hmot. Tato auta jsou ale dražší než srovnatelné modely s klasickým pohonem. Jako první vstoupil na trh hybridních automobilů v roce 1997 vůz Prius, který je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu.

Toyota byla v minulých letech kvůli problémům s nechtěným zrychlováním některých modelů a s brzdami u hybridního automobilu Prius nucena svolat ke kontrole po celém světě 14 milionů vozů. To poškodilo její pověst výrobce spolehlivých a bezpečných vozů.

Toyota nicméně loni zvýšila celosvětový prodej o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Vystřídala tak v čele světového trhu svého amerického konkurenta General Motors, jehož prodej stoupl o tři procenta na 9,3 milionu vozů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů