Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Setsuna je studie malého roadsteru postaveného ze dřeva

Naše téma
Redakce | 07.03.2016
Koncept Toyota Setsuna. | foto: Toyota
Automobilka Toyota chce být také vidět na letošním ročníku přehlídky Design Week, která se uskuteční v dubnu v italském Miláně. Představí tam koncept pojmenovaný Setsuna, na němž je nejzajímavější materiál, z něhož byl vytvořen.
Setsuna je totiž studie vozu postaveného ze dřeva, tedy až na pohonné ústrojí a některé další komponenty. Samotné jméno je japonským výrazem pro slovo "okamžik", což má připomenout, že každý řidič se svým vozem sdílí vzácné zkušenosti a vzpomínky.

Cílem Toyoty bylo vytvořit takový vůz, který by odrážel vývoj ve vztahu mezi ním a lidmi, kteří jej používají. Za vznikem auta stojí myšlenka, že by vůz měl být předáván v rodině z generace na generaci, přičemž takový automobil postupně získá jedinečný charakter a hodnotu, kterou sdílí právě se členy rodiny. Jen ti onu hodnotu ocení.

Proto Toyota sáhla po dřevě jakožto odolném materiálu, který přesto stárne a v čase mění svůj vzhled - i v závislosti na pěči o něj či jeho používání.

Tvůrci si vybrali dva druhy dřeva: rám je z břízy mandžuské, panely karoserie pak z japonského cedru. Zvláštní je i způsob, jakým jsou komponenty připevněné k sobě. V Toyotě použili tradiční japonskou truhlářskou techniku okuriari, díky čemuž nebylo potřeba hřebíků a šroubů. Jednotlivé díly do sebe "prostě" dokonale zapadají.

Ze dřeva jsou i sedadla.

Myšlenku dlouhověkého rodinného majetku podtrhují i netradiční hodiny v interiéru, které odpočítavají 100 let.

Setsuna jinak představuje malý roadster s oddělenýmu blatníky. Na délku měří 3030 milimetrů, na šířku 1480 a na výšku jen 970 mm. Rozvor dosahuje 1700 mm. Pod kapotou se nachází elektromotor, jehož parametry zatím neznáme. Ale to vlastně ani není důležité, Setsuna je opravdu jen designové cvičení, sériová výroba je v tomto případě v nedohlednu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů