Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota představila nový Prius. Je větší, lehčí a úspornější

Naše téma
Redakce | 09.09.2015
dalších 14 fotek
Toyota Prius. | foto: Toyota
Toyota představila novou generaci modelu Prius. První masově vyráběný hybrid na světě se poprvé objevil v roce 1997 a ještě letos se začne prodávat jeho v pořadí už čtvrté provedení.
Čtvrtá generace přitom dostala opravdu výrazný a odvážný design, který je ovlivněn vodíkovým modelem Mirai. Z hlediska praktičnosti je důležitý nárůst rozměrů: na délku nový Prius narostl o 59 milimetrů na 4540 milimetrů, je také o 15 mm širší (1760 mm) a o 20 mm nižší (1471 mm). Výrobce proto slibuje více prostoru pro posádku i zavazadla.

Bez zajímavosti není, že Prius je prvním vozem Toyoty, který využije novou platformu TNGA (Toyota New Global Architecture). I proto je ve srovnání s předchůdcem lehčí a současně má prý o 60 procent tužší karoserii. Nový podvozek pak slibuje více komfortu a jistější jízdní vlastnosti.

Toyota Prius.


Toyota zatím toho o technice mnoho neprozradila, chlubí se jen vylepšeními. Například úspora paliva ve srovnání s předchůdcem prý dosahuje 10 procent a nový spalovací motor vykazuje o 40 procent vyšší tepelnou účinnost.

Jestli se však stejně jako dosud jedná o čtyřválcovou osmnáctistovku, to není jasné. Ví se jen, že agregát pracuje v upraveném Atkinsonově cyklu.

Revizí prošly také baterie. Jde o akumulátory typu NiMH a mají být menší, lehčí a současně nabídnout větší kapacitu, dále jsou údajně spolehlivější a také se během jízdy rychleji dobíjejí. Takže vůz by si měl častěji a po delší dobu vystačit jen s elektromotorem.

Toyota Prius.


Interiér zachovává podobnou architekturu jako u současného vozu. Všechno důležité je tedy pořád uprostřed palubní desky a před řidičem se nachází jen volant. O štědřejší porci prostoru už byla řeč, dalším zlepšením má být použití kvalitnějších materiálů a bohatší výbava.

Do prodeje se čtvrtá generace Toyoty Prius dostane ještě do konce roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů