Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota koupí zbytek Daihatsu. Udělá z ní globální značku

Naše téma
Redakce / ČTK | 30.01.2016
Daihatsu Tanto Custom. | foto: Daihatsu
Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor se stane stoprocentním vlastníkem japonského výrobce minivozů Daihatsu Motor. Obě firmy nyní chtějí udělat z Daihatsu globální značku.
Toyota oznámila, že odkoupí zbylých téměř 50 procent Daihatsu v hodnotě kolem tří miliard dolarů (74 miliard Kč), aby ve snaze udržet si první příčku na světovém trhu posílila své pozice na rozvíjejících se trzích a na rostoucím trhu malých vozů. 

Toyota nyní vlastní v Daihatsu 51,2 procenta a zbylý podíl převezme formou výměny akcií. Daihatsu po plném převzetí získá větší možnosti expanze a bude moci snadněji přejímat nejnovější technologie, které vyvíjí Toyota.

Daihatsu se zaměřuje na auta s motorem o objemu 660 krychlových centimetrů, což je japonská specialita (tzv. Kei Cars). Jejím hlavním konkurentem na tomto trhu je Suzuki Motor, která stejně jako Daihatsu ovládá asi 30 procent japonského trhu těchto vozů. Toyota v minulých dnech popřela zprávy, že jedná se Suzuki o partnerství a kapitálovém propojení.

Japonský trh minivozů ale kvůli stárnutí obyvatelstva a menšímu zájmu mladých o vlastnictví auta upadá a jejich japonští výrobci jsou nuceni poohlížet se v zahraničí. Daihatsu získala významné podíly na trzích v Malajsii a v Indonésii, kde vyrábí minivozy ve společných podnicích s místními partnery. Exportuje i do Evropy a Severní Ameriky, kde se některé její modely prodávají pod značkou Toyota Scion.

Pod značkou Daihatsu se však v Evropě nové vozy neprodávají, firma se ze starého kontinentu stáhla v roce 2013. Oznámení o koupi pak dává alespoň malou naději, že by se Daihatsu mohlo do Evropy někdy v budoucnu vrátit.

Globální prodej vozů skupiny Toyota loni klesl o 0,8 procenta na 10,151 milionu. Firma si nicméně již čtvrtým rokem za sebou udržela vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu před německým koncernem Volkswagen a americkou General Motors.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů