Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota a Mazda rozšiřují spolupráci. Dohodly se na technologickém partnerství

Naše téma
ČTK | 14.05.2015
Toyota Mirai. | foto: Toyota
Japonské automobilky Toyota a Mazda se dohodly na dlouhodobém partnerství zaměřeném na technologie v oblasti bezpečnosti a spotřeby paliv.
Rozšiřují tak svou dosavadní spolupráci - Toyota v současnosti v rámci spolupráce poskytuje Mazdě svou hybridní technologii. Mazda pak vyrábí pro Toyotu kompaktní vozy ve své továrně v Mexiku.

Firmy nyní vytvoří společný výbor, který rozhodne, jaký způsob společné práce bude nejlepší. Cílem obou automobilek je, aby jejich technici pracovali společně na vývoji. Nabízí se například kooperace v oblasti vývoje vozů na vodíkový pohon.

"Je to spíše zasnoubení," reagoval prezident Toyoty Akio Tojoda na dotaz, zda by se spolupráce dala přirovnat ke svatbě. Firmy nepřevezmou podíl jedna v druhé.

Toyota již několikrát oznámila, že je otevřená alianci s jinou automobilkou. Spolupracovala již s americkou firmou General Motors a v roce 2013 oznámila spolupráci s BMW v oblasti vodíkového pohonu.

Mazda měla od roku 1979 silného partnera, americkou automobilku Ford Motor. Ford měl původně v Mazdě čtvrtinový podíl a v roce 1996 ho zvýšil na třetinu. V roce 2008 však začal své spojení omezovat a svůj podíl v Mazdě nakonec prodal.

Automobilky po celém světě spojují své síly, aby snížily své náklady na vývoj nových technologií. Dohoda je pro Mazdu významnou podporou. Mazda je nejmenší z pětice velkých japonských automobilek a její výdaje na výzkum a vývoj jsou desetinové ve srovnání s Toyotou.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů