Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toto je pět nejvzácnějších Porsche na světě. Vybrala je samotná automobilka

Naše téma
Dominik Valášek | 13.02.2017
Porsche 911 Turbo S (964). | foto: Youtube/Porsche
Historie německého Porsche je bohatá a figuruje v ní velká spousta speciálních modelů a zvláštních edic, ve kterých se jednotlivec jen těžko zorientuje. Nyní se ale samotná automobilka rozhodla, že nám ukáže pět vůbec nejraritnějších vozů, které u ní vznikly.
Vše je podané formou tříminutového videa, kterým provází Dieter Landenberger, manažer historických archivů Porsche. Dovedete si vůbec představit lepší práci, než se celé dny starat o úžasné veterány v luxusní garáži?

Výběr rarit ze Stuttgartu začíná modelem 911 Turbo S generace 964 na pátém místě. Přiostřené verze standardního Turba se vyrobilo pouze 86 kusů, byla o 180 kilogramů lehčí a podávala velmi solidních 360 koní (265 kW) výkonu.

Čtěte také: James May prodává svůj Rolls-Royce. Je na něj alergický, doslova

Na čtvrtém místě se umístilo 924 Carrera GTS, tedy závodní verze „nepravého Porsche" určená soukromým závodním týmům. Ta nabídla 245 koní (180 kW) výkonu, dostala zásadní odlehčení a skončilo se u 50 vyrobených kusů.

Třetí místo patří ikonické 911 GT1. Homologačnímu speciálu, díky kterému mohly závodní verze kroužit po okruzích při klání 24 hodin v Le Mans a dalších závodech. Supersportu o výkonu 544 koní (400 kW) se vyrobilo 21 kusů. O jeden kus víc, než vyžadují závodní regule.

Čtěte také: Dali byste milion za Ladu? Tato tolik stojí, je to rarita

Druhé místo si pro sebe uzmul další homologační speciál, tentokrát 911 SC RS generace 964. Toho se vyrobilo jen 20 kusů, aby se mohlo Porsche zúčastnit závodů legendární rallye skupiny B. Vůz nabízel 250 koní (184 kW).

Tím vůbec nejvzácnějším Porsche s nejnižším počtem vyrobených kusů se však stává 356 America Roadster z raných padesátých let. Odlehčená verze 356 vznikla opět kvůli závodění, nabídla 70 koní (51 kW) a nikdy se nevyrobilo víc než 16 vozů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů