Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle jsou nejzajímavější supersporty z Ženevy. Některým je tisíc koní málo

Naše téma
Daniel Fuglevič | 08.03.2017
dalších 44 fotek
Aston Martin Valkyrie. | foto: Aston Martin
Na letošním autosalonu v Ženevě se opět představila pěkná hromada supersportů. Podívejte se na nejrychlejší, nejvýkonnější a nejšílenější auta letošního ročníku.
Někomu se může zdát, že se motoristický svět ubírá směrem úspornosti a ekologie. Částečně je to pravda, přesto jsou ale na ženevském autosalonu každý rok představovány i stroje, u nichž jde o čistý adrenalin a nadšení z jízdy. Letošní přehlídka supersportů a celkově výkonných automobilů to jen dokazuje.

Přesvědčte se sami...

Ruf CTR
Ruf CTR.


Známý německý úpravce vozů Porsche dovezl na autosalon naprostou bombu, moderní reinkarnaci legendárního Yellowbirdu z roku 1987. Co nejprve vypadá jako upravené Porsche 911, je ale zcela novým vozem.

Ruf totiž vytvořil svůj vlastní karbonový monokok a také karoserii. Vše je nakonec uhlazeno a jaksi zmodernizováno, čemuž nejvíce napomáhají nové přední i zadní světlomety a originální Ruf kola. Úpravce dokonce tvrdí, že při stavbě konstrukce vozu nepoužil jedinou součástku značky Porsche.

Vzadu je umístěn 3,6litrový plochý šestiválec se dvěma turbodmychadly, který produkuje monstrózních 710 koní (522 kW) a ještě monstróznějších 880 Nm točivého momentu. Na stovku akceleruje za 3,5 sekundy a maximální rychlost je až 360 km/h.

Ruf plánuje vyrobit pouze 30 kusů a cena se má vyšplhat v přepočtu na 27 milionů korun.

Ferrari 812 Superfast
Ferrari 812 Superfast.


Nový dvanáctiválcový model od Ferrari nahrazuje vysluhující Ferrari F12berlinetta a vypadá to, že zcela dostojí svému přídomku Superfast (super rychlý).

Stále atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,5 litru totiž produkuje přesně 800 koní (588 kW) a 718 Nm točivého momentu. Díky tomu je nejvýkonnějším atmosférickým motorem v historii Ferrari. 812 Superfast dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 2,9 sekundy a vyvinout maximální rychlost přes 340 km/h.

Po vzoru modelu F12tdf má systém natáčení zadních kol a vůbec poprvé se u Ferrari objevuje elektrický posilovač řízení. Za zmínku ještě stojí nově vyladěná aerodynamika karoserie.

Připravit byste si měli minimálně 8 milionů korun. Více informací si můžete přečíst ZDE

Zenvo TS1 GT Anniversary
Zenvo TS1 GT Anniversary.


Dánský malosériový výrobce Zenvo představil novou verzi staršího supersportu. TS1 GT Anniversary má oslavovat deset let od založení automobilky.

Karbonová karoserie dostala pár novinek pro zlepšení aerodynamiky, nicméně hlavní hvězdou je uprostřed umístěný dvakrát přeplňovaný osmiválec o objemu 5,8 litru. Ten produkuje závratných 1163 koní (855 kW) a 1100 Nm točivého momentu. Říká se, že díky tomu je auto schopné maximální rychlosti až 402 km/h.

Zajímavostí je pak nová sedmistupňová převodovka, která je prý schopna díky převodovým kolům s šikmými zuby přeřadit rychlost za 40 milisekund.

Cena TS1 GT Anniversary se má pohybovat v přepočtu kolem 25 milionů korun.

Porsche 911 GT3
Porsche 911 GT3.


Porsche vyslyšelo nářky fanoušků a s modernizací verze GT3 se vrací manuální převodovka. Navíc dostala GT3 nový a ještě výkonnější čtyřlitrový šestiválec, který si stále drží atmosférické plnění.

Agregát produkuje kulatých 500 koní (368 kW) a 470 Nm točivého momentu, což dělá nárůst o 25 koní a 31 Nm ve srovnání se starší verzí. Omezovač je stále nastaven na ukřičených 9000 otáček za minutu.

Zrychlit z nuly na 100 km/h dokáže za 3,4 sekundy a maximální rychlosti dosáhne při 320 km/h. O 20 procent větší přítlak zajišťuje nově tvarovaná podlaha, o trochu vyšší zadní spoiler a nový difuzor.

Cena modernizované 911 GT3 bude v přepočtu okolo 3,5 milionu korun. Více informací si můžete přečíst ZDE.

Italdesign Zerouno
Italdesign Zerouno.


Italská karosárna Italdesign ukázala počin ze své nové divize, která se bude zaměřovat na omezené série speciálních vozů pro sběratele. A jelikož je tato značka známá hlavně jako designové studio, nepřekvapí vás, že technika pod ostře řezanou karoserii není přímo od nich.

Kreace jménem Zerouno je postavena na základech Audi R8, od něhož si vypůjčila hlavně skvostný 5,2litrový atmosférický desetiválec. Ten vyprodukuje standardních 610 koní (449 kW) a 560 Nm točivého momentu.

Tím pádem je Zerouno schopné zrychlení z nuly na 100 km/h za zhruba 3,2 sekundy a maximální rychlosti 330 km/h.

Italské studio vyrobí pouhých pět kusů. Cena má přesahovat v přepočtu 50 milionů korun.

Pagani Huayra Roadster
Pagani Huayra Roadster.


Otevřená verze úžasné Huayry je konečně tady. Pagani tvrdí, že jde o mnoho víc, než jen o klasickou Huayru bez střechy. Torzní tuhost karosérie byla zvýšena, současně ale Roadster zhubnul o celých 70 kilogramů na konečných 1280 kg.

Otevřená verze také dostala vyladěnou verzi přeplňovaného dvanáctiválce Mercedes-AMG o objemu šesti litrů. Nyní produkuje 764 koní (562 kW) a celých 1000 Nm točivého momentu. O zpracování veškeré síly se pak stará sedmistupňová sekvenční převodovka z Huayry BC.

Šťastní zájemci si pak budou moci vybrat ze dvou druhů střech. Pagani totiž nabízí jak lehký karbonový panel s průhlednou středovou částí, tak mnohem klasičtější plátěnou verzi.

Huayry Roadster bude vyrobeno pouhých 100 kusů. Cenovka je tradičně ze světa Pagani – v přepočtu okolo 60 milionů korun. Více informací si můžete přečíst ZDE.



Artega Scalo Superellectra
Artega Scalo Superellectra.


Německá malosériovka Artega představila novou verzi svého plně elektrického vozu Scalo. Varianta Scalo Superellectra má spojovat velice lehkou konstrukci a dva opravdu výkonné elektromotory.

Na zadní kola je tedy přenášeno celkem 1020 koní (750 kW) a absurdních 1620 Nm točivého momentu - maximum krouťáku je navíc dostupné od nulových otáček. To by mělo zajistit vystřelení na 100 km/h za 2,7 sekundy a dosáhnutí maximální rychlosti 300 km/h.

Díky 120kWh baterii má Scalo Superellectra i vskutku působivý dojezd až 500 km na jedno nabití. Auto je zatím ve fázi prototypu a hotové by mělo být na jaře roku 2019.

Artega chce vyrobit sérii pouhých 50 kusů, každý za nějakých 40 milionů korun.

Lamborgini Huracán Performante
Lamborghini Huracán Performante.


Rekordman z Nürburgringu se konečně představil v celé své kráse. Okruhově zaměřená verze Performante je stále postavená na konstrukci z karbonu a hliníku, ale díky mnoha dílům z takzvaně „kovaných" uhlíkových vláken, se ušetřilo 40 kg hmotnosti na konečných 1382 kg.

Skvostný desetiválec uprostřed byl vyladěn a nyní produkuje 640 koní (470 kW) a rovných 600 Nm točivého momentu, takže navíc 30 koní a 40 Nm. Zrychlit na 100 km/h dokáže Performante za 2,9 sekundy, přičemž maximální rychlost čítá 325 km/h.

Nově přichází aktivní aerodynamika, která dle Lamborghini zajistila nárůst přítlaku až o 750 procent. Přední nárazník dostal pohyblivé klapky a kanálky v zadním křídle zase pracují se vzduchem proudícím z výdechů na víku motoru.

Cena? V přepočtu asi 6,5 milionu korun. Více informací si můžete přečíst ZDE.

Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo
Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo.


Dvojnásobný mistr světa Formule 1 Emerson Fittipaldi se rozhodl založit vlastní značku supersportů a dlouho očekávaný výsledek je tady. Přibližně 1000 kg vážící auto se velikostně přibližuje například Ferrari 488 GTB a na jeho designu pracovalo známé studio Pininfarina.

Uprostřed uložený atmosférický osmiválec o objemu 4,8 litru ze sebe vydá rovných 600 koní (441 kW) a 420 Nm točivého momentu. Omezovač zasáhne při 9000 otáčkách za minutu a všechna síla je na zadní kola přenášena skrze šestistupňovou sekvenční převodovku.

Nový supersport bude také součástí nadcházející hry Gran Turismo Sport pro PlayStation 4. Opravdovým zájemcům o Fittipaldiho kreaci pak bude nabídnuta široká škála personalizace vozu a rovněž řidičský kurz od samotného mistra.

Kolik to bude všechno stát? To zatím nevíme, ale určitě to nebude málo.

McLaren 720S
McLaren 720S.


Očekávaný nástupce vysluhujícího modelu 650S z řady Super Series přináší větší motor a dokonce nový karbonový monokok. Výkonem i schopnosti je pak silným soupeřem pro Ferrari a Lamborghini.

Uprostřed uložený 3,8litrový osmiválec se dvěma turby byl převrtán na rovné čtyři litry a celých 41 procent dílů na motoru je nových. Tím se docílilo konečného výkonu 720 koní (530 kW) a 770 Nm točivého momentu. Sprint na 100 km/h zvládne za 2,9 sekundy a maximální rychlost je udávaných 341 km/h. Proti konkurenci bojuje i celkovou hmotností jen 1283 kg.

Nejzajímavější novinkou 720S je zřejmě přístrojový displej, který v normálním režimu ukazuje všechny potřebné údaje, zatímco při sportovním režimu se sklopí dolů do palubní desky, kdy začne menším displejem zobrazovat pouze minimum nutných informací jako rychlost, otáčky a zařazený kvalt.

720S je už v prodeji a vyjde na zhruba 6,5 milionu korun.

Aston Martin Vantage AMR Pro
Aston Martin Vantage AMR Pro.


Britská automobilka oznámila spuštění nové divize AMR, která má přinášet poznatky a technologie z motorsportu pro vozy modelové řady Aston Martinu. Kromě luxusního GT Rapide tak představili hlavně upravenou verzi modelu Vantage.

Vantage AMR Pro pozbyl silniční homologace a tudíž je nyní čistě okruhovou hračkou. Pod kapotou má derivaci závodního osmiválce třídy GT4 o objemu 4,7 litru, který produkuje 507 koní (373 kW). Nejvýkonnější Vantage v nabídce má navíc i nastavitelný podvozek, mnoho karbonových dílů a uvnitř dokonce ochranou klec.

Aston Martin neplánuje vyrobit více než sedm kusů z této speciální divize. Cena okruhového Vantage ještě nebyla zveřejněna.

Aston Martin Valkyrie
Aston Martin Valkyrie.


Silniční hypersport, na němž pracuje Aston Martin a stáj Red Bull, už má potvrzené jméno - jmenuje se podle bohyň, které v severské mytologii "sbíraly" padlé hrdinné válečníky, aby je dovedly do "ráje", Valhaly.

Vůz bude bude poháněn hybridní jednotkou a jeho karoserie má produkovat aerodynamické hodnoty rovnající se Formuli 1 či Le Mans prototypům. Stále má ovšem nálepku konceptu.

Uprostřed aerodynamikou tvarové karoserie by se měl objevit atmosférický dvanáctiválec o objemu 6,5 litru od firmy Cosworth, který bude pracovat společně s elektromotorem od firmy Rimac. Počítá se taky se systémem rekuperace brzdné energie KERS. Pro vůz bude na míru postavena i sedmistupňová automatická převodovka s pádly pod volantem.

Cílem je vytvořit hypersport, který nebude mít obdoby. První produkční kusy jsou plánovány na rok 2019. V plánu je vyrobit sérii 150 silničních a 25 čistě okruhových verzí Valkyrie.

Cena není přesně známá, ale očekává se někde kolem stratosférických 60 milionů korun. Přesto už bylo potvrzeno, že všechny kusy jsou zamluveny.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů