Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je první auto, co dostalo pokutu za rychlost. Naháněl ho policista na kole

Naše téma
Daniel Fuglevič | 12.05.2017
Motorizovaný kočár značky Arnold Benz. | foto: Concours of Elegance
Pokuty ze překročení povolené rychlosti jsou v současnosti naprosto běžnou - a nepříjemnou - záležitostí, nad níž už se jen rozčilujeme. Napadlo vás ale někdy, kdy byl za nezákonnou rychlost potrestán první řidič. Je to zvláštní, ale ví se to.
Jistý Brit jménem Walter Arnold byl v roce 1896 mezi prvními šťastlivci, kteří vlastnili tehdejší vrchol motorizované dopravy, tedy spalovacím motorem poháněný kočár značky Arnold Benz.

Dokonce byl mezi prvními lidmi, kteří měli licenci k prodeji těchto kočárů.

V tu dobu již existovalo pár silničních zákonů, které řidičům určovaly, jak se mají při řízení chovat. Rychlostní limit byl tehdy stanoven na 3 km/h a vůz musel být doprovázen pěšky dalším člověkem, který po celou dobu jízdy před vozidlem mával červeným praporem.

Čtěte také: Kolik peněz vydělávají rychlostní radary? Tyhle částky vás ohromí

A právě zmíněný Walter Arnold byl později označen za úplně prvního pokutovaného "piráta silnic" a kočár Arnold Benz se tak stal vůbec prvním autem, které překročilo státem nařízený rychlostní limit.

Arnold "letěl" rychlostí 13 km/h
Arnold totiž v lednu roku 1896 ve městečku Kent "letěl" se svým vozidlem rychlostí 13 km/h. A navíc ho nedoprovázel žádný pěší s praporkem. Bohužel pro něj si ho všiml jistý policista, který se jal automobil pronásledovat. Na kole.

Arnold ale dobrovolně zastavil. A vyfasoval tak první pokutu (údajně 5 šilinků, což odpovídá zhruba dnešním 800 Kč) za překročení povolené rychlosti.

Mělo to však i pozitivní dopad. Na základě tohoto přestupku se totiž později navýšil rychlostní limit na 23 km/h a také se upustilo od nutnosti doprovodu vozidla na silnici.

Čtěte také: Porsche vyrobilo už milion exemplářů 911. Víte, kolik jich pořád jezdí?

Tato historická událost se následně dokonce slavila závodem, ve kterém Arnold obdržel zlatou medaili. Závod se dnes proměnil v přehlídku vozů vyrobených před rokem 1905. Jezdí se mezi Londýnem a Brightonem.

Walterův kočár Arnold Benz bude vystaven v září na události Concours of Elegance 2017 v Hamptonském paláci v Londýně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů