Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Tohle je dokonalý sleeper! 44leté Volvo má pod kapotou Lamborghni V10

Naše téma
Jiří Švamberk | 09.03.2019
Projekt Volvo 245 s motorem Lamborghini V10 | foto: archiv
Mezi automobilovými úpravci neexistují žádné meze. Některým jde o vzhled, jiným o výkony. Majitel tohoto téměř půl století starého rodinného kombíku bude rozhodně druhý případ. Otázkou je, zda projekt vůbec dokončí.
No, uznejte sami, jestli není tak trochu šílené zkusit namontovat závodní motor do auta, které je snad úplně vše, jen ne sportovní. Volvo 245 z roku 1975 je ovšem ukázkou, že všechno jde, když se chce a když máte potřebné finance a znalosti.

Ve Švédsku a ve Skandinávii obecně nebývají do extrému vyladěná Volva ničím neobvyklým, nicméně staré kombi s motorem ze supersportu je i na tamější poměry vskutku neobvyklá záležitost. Ono totiž namontovat motor, který byl původně uprostřed, do přední části vozu, s sebou nese mnoha úskalí.

Vidlicový atmosférický 10válec pochází ze závodního vozu kategorie GT2 a do Švédska byl importován až z Dubaje. Byl vyndán z poškozeného vozu, přičemž ani on nezůstal nedotčen – měl prasklý blok, což je u motoru závada velmi závažná. Zdroje neinformují, kolik takový motor stál, ale protože to je Lamborghini, a ještě k tomu závodní, úplně zadarmo to jistě nebylo.  

Sehnat motor ale byla ta nejjednodušší část, kromě něj úpravce musí ještě sehnat mnoho potřebných dílů a najít způsob, jak vše zapojit. Problémem je nedostatek prostoru, protože co si budeme povídat, V10 je rozměrově úplně někde jinde než dvoulitrový 4válec, ale tím nejzásadnějším je převodovka, která je u Gallarda na zadní nápravě. Řešením může být skříň BMW, která zvládne hodně točivého momentu, ale zatím není nikdo, kdo by ji úspěšně a veřejně adaptoval na Gallardo motor. Pokud žádnou takovou nenajde, bude muset převodovku vyrobit z originálu a jedné další.

Majitel tohoto na první pohled zcela nenápadného auta je velkým příznivcem tzv. swapů - tohle Volvo mělo dříve pod kapotou šestiválec 2JZ z Toyoty Supra. Navíc Lamborghini dobře zná, v garáži mu mimo jiné stojí další Lambo, kterému říká „baby“. Kromě toho pracuje na Gallardu slavného lyžaře Jona Olsona. Ale jestli dokončí tento projekt, to je ve hvězdách.

A jestli přemýšlíte, proč takové auto vůbec staví, podívejte se na přiložené video. Je sice poněkud delší, ale účel swapu je patrný už po několika málo sekundách.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů