Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je budoucnost Škody. Studie VisionS je nacpaná moderními technologiemi

Naše téma
Redakce | 29.02.2016
dalších 20 fotek
Koncept Škoda VisionS. | foto: Škoda Auto
Automobilka Škoda Auto zveřejnila další informace o svém nejnovějším konceptu VisionS, který je hlavní hvězdou českého výrobce na autosalonu v Ženevě. Studie naznačuje, jak by mohlo vypadat chystané velké SUV. Současně však ukazuje, jaké technologie se ve škodovkách objeví v příštích letech.
Design a základní rozměry konceptu VisionS, tedy předobrazu vozu, který by se měl jmenovat Kodiaq, byl znám už před dnešní veřejnou premiérou, přesto se sluší si tato fakta připomenout. 

Na první pohled zaujmou čtyři vysoko umístěné, úzké a klínovitě tvarované světlomety využívající techniku LED. V každém z obou horních světlometů jsou čtyři světelné jednotky pro dálkové a tlumené světlo. Samotné reflektory se mají podobat řasám lidského oka.

Koncept Škoda VisionS.



Maska chladiče dostala výraznější vertikální žebrování s krystalickými prvky. Dále nechybí klasická ostrá linie podél celého boku, vzadu pak najdeme koncové svítilny ve tvaru písmene C se zajímavou grafikou - a opět poměrně úzké. Interesantním prvkem je také lišta umístěná v zadním nárazníku.

"VisionS upoutá expresivními a dynamickými rysy, je založena na rovnováze racionality a estetiky, která je pro vozy značky Škoda typická," říká šéfdesigner automobilky Jozef Kabaň. Podle Škody je design studie ovlivněn českým kubismem a tradičním českým uměním výroby křišťálového skla. Její vzhled má zvýraznit také zelená barva Island.

Koncept Škoda VisionS.



Vůz stojí na 21palcových kolech s pěti lomenými paprsky.

Jeden displej je málo
Koncept na délku měří 4,7 metru, široký je 1,91 metru a vysoký 1,68 metru, rozvor náprav pak dosahuje 2,79 m. Automobil je postavený na bázi modulární platformy MQB koncernu Volkswagen. Jde také o první vůz značky Škoda se šesti sedadly uspořádanými ve třech řadách. Sériové provedení jistě nabídne klasické sedmimístné uspořádání - třetí řada sedadel zcela určitě bude za příplatek.

Zavazadlový prostor pak pojme v závislosti na poloze sedadel až 460 litrů. Kufr má rovnou podlahu, nízkou nákladovou hranu a vysoce otevíratelné dveře.

Koncept Škoda VisionS.


Interiér zaujme například dvěma displeji na přístrojové desce, oba mají úhlopříčku 16 palců. Třetí obrazovka se nachází na středové konzoli. Výrobce v této souvislosti upozorňuje, že v příštích letech zavede do sériové výroby volně programovatelné sdružené přístroje. Souběžně pracuje na vývoji ovládání hlasem a gesty. 

To ale není všechno, svoje vlastní obrazovky mají k dispozici i cestující vzadu, umístěny jsou v hlavových opěrkách.

Koncept Škoda VisionS.



Interiér je čalouněn světle šedou kůží Nappa s tmavě modrým koženým vzorem v kombinaci s látkou Ultrasuede. Logo na středu volantu, díly na středovém panelu a tvarované dekorační lišty ve výplních dveří jsou z ručně broušeného českého křišťálu. Uživatel může vybírat mezi deseti barvami ambientního osvětlení.

Hybridní ústrojí má 225 koní
Škoda u studie vsadila na plug-in hybridní pohon - automobilka ostatně říká, že intenzivně pracuje na sériovém zavedení elektrifikovaných pohonů. V budoucnosti se má v nabídce objevit nejen plug-in hybrid (nejprve dorazí hybridní Superb), ale i čiště elektrický pohon.

V případě konceptu VisionS ústrojí kombinuje turbodmychadlem přeplňovaný zážehový motor 1.4 TSI s výkonem 156 koní (115 kW) a točivým momentem 250 Nm se dvěma elektromotory. Ten první, o trvalém výkonu 54 koní (40 kW) a maximálním točivém momentu 220 Nm, je integrován do šestistupňové převodovky DSG, která přenáší sílu na přední kola.

Koncept Škoda VisionS.



Druhý elektromotor je umístěn u zadní nápravy. Má výkon 116 koní (85 kW), maximální točivý moment 270 Nm a pracuje nezávisle na pohonu přední nápravy. Studie má tedy pohon všech kol, který se obejde bez mechanického propojení pohonu předních a zadních kol. Řidič může volit mezi několika provozními režimy – od čistě elektrického pohonu, po "stálou čtyřkolku" až po nabíjecí mód.

Li-Ion akumulátory o kapacitě 12,4 kWh, které jsou uloženy před zadní nápravou, umožní v čistě elektrickém režimu ujet až 50 kilometrů. Škoda pak také udává spotřebu v normovaném cyklu 1,9 l/100 km - tato hodnota by však s realitou neměla mnoho společného.

VisionS disponuje systémovým výkonem 225 koní (165 kW), z klidu na 100 km/h zrychlí za 7,4 sekundy a dosahuje maximální rychlosti téměř 200 km/h.

Konektivita a komunikace
Přední náprava je typu MacPherson s řadou hliníkových dílů, vzadu najdeme "čtyřprvek". Adaptivní tlumiče umožňují měnit charakteristku tlumení.

Koncept Škoda VisionS.



Škoda zdůrazňuje, že se v případě studie VisionS zaměřila také na konektivitu. Pro každého cestujícího je připraven jeden displej s možností propojení s chytrým telefonem, sluchátka a odkládací schránka pro smartphone s bezdrátovým nabíjením. Všichni pasažéři mohou prostřednictvím palubní sítě řidiči posílat data, jakými jsou návrhy tras nebo seznamy skladeb, a dle libosti spolu komunikovat. Internetové připojení funguje na bázi standardu LTE, mobilní přístroje se připojují na WLAN hotspot.

Výrobce si představuje budoucnost, kdy si řidič bude moci ještě před zahájením jízdy například připravit seznam hudby, nastavit nezávislé topení a cíle navigace či prověřit dojezd na elektrický pohon. K odemykání vozu poslouží takzvaný Digital Key (digitální kód) na mobilním telefonu nebo na chytrých hodinkách.

Koncept Škoda VisionS.



Při plánování cesty pak budou řidiči navrženy trasy, které zohlední jeho preference, počasí nebo dopravní situaci. V úvahu prý také připadá vzájemná komunikace škodovek, díky které se budou moci automobily navzájem upozorňovat na zjištěná nebezpečná místa, například na odstavené porouchané vozy nebo náledí.

Důležitým tématem pro budoucnost značky je i autonomní řízení. Proto Škoda chce rozšiřovat nabídku asistenčních a bezpečnostních systémů.

Nastává doba SUV
Produkční verzi nového SUV by Škoda měla představit v září na autosalonu v Paříži. Vůz bude technicky blízce spřízněný s novým Volkswagenem Tiguan, má být ale větší a prostornější. O nabídce motorů lze zatím jen spekulovat, jisté je použití přeplňovaných jednotek koncernu Volkswagen. Půjde o zážehové agregáty 1.4 TSI a 2.0 TSI a turbodiesel 2.0 TDI v různých verzích. Výkonem by měly pokrývat pásmo od 115 do 220 koní. Později by měl dorazit také plug-in hybrid.

Koncept Škoda VisionS.


Zajímavě vypadají informace o ceně: podle německého Auto Bildu bude začínat na nějakých 24 000 eur (v přepočtu zhruba 650 tisíc korun). Kodiaq (pokud se tedy tak bude opravdu jmenovat) prý také bude mít ambice konkurovat prémiovým soupeřům typu Audi Q5 či BMW X3, proto lze očekávat bohatší standardní výbavu, než je u škodovek obvyklé. Bude například údajně první Škodou, která dostane head-up displej. Do prodeje vůz zamíří zřejmě ještě před koncem roku 2016.

Koncept Škoda VisionS.


Kodiaq však nebude jedinou novinkou automobilky Škoda na poli SUV. V roce 2017 například dorazí druhá generace Yetiho, zřejmě jako sourozenec chystaného SUV Ateca od Seatu, které se bude vyrábět v Kvasinách. Mladoboleslavský výrobce však také potvrdil další dvě SUV, i když zatím jen pro čínský trh. Je ale velice pravděpodobné, že obě dostanou i svoje evropské verze. V prvním případě by se mělo jednat o crossover na způsob kupé-SUV, tedy vůz podobný například BMW X4, případně větší X6.

Druhým vozem bude kompaktní model menší než Yeti. Půjde o konkurenta například Renaultu Captur či Nissanu Juke.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů