Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle čínské auto stojí víc než 20 milionů. Zákazníky má přesvědčit luxusem

Naše téma
Jan Zajíc | 21.05.2018
dalších 9 fotek
Hongqi L5. | foto: Hongqi
Koupit si dnes Rolls-Royce, Porsche nebo třeba Ferrari za několik milionů není takový problém. Existuje celá řada velmi drahých automobilů, od supersportů přes limuzíny až po různé limitované edice. Ale dali byste více než dvacet milionů za auto, které většina lidí v Evropě ani nezná? Navíc za auto z Číny?  
Zmíněným vozem je speciální edice limuzíny Hongqi L5, kterou si bude moci koupit prakticky kdokoli. Má to jen dvě podmíky: první je, že se dostane mezi stovku zákazníků, automobilka totiž plánuje jen sto kusů, druhá pak, že na vůz bude mít peníze. 

Hongqi si přitom za limuzínu žádá nějakých šest milionů jüanů, což je v přepočtu 20,5 milionu korun. To je na čínské auto ohromující částka.

Za tyto peníze zájemce dostane 5555 milimetrů dlouhé auto s retro vzhledem, jehož interiér má nabídnout mimořádnou dávku luxusu. Podobu exteriéru i kabiny si pak klient může vyladit podle svého vkusu, v galerii ostatně najdete několik možných podob.

Pod kapotou se ukrývá šestilitrový dvanáctiválec, který produkuje 402 koní (300 kW) a 550 Nm točivého momentu. Motor spolupracuje se šestistupňovou automatickou převodovkou. Z klidu na sto pak 3,1 tuny vážící kolos zrychlí za 8,9 sekundy a maximální rychlost činí 210 km/h. Tohle jsou však technické parametry, které výrobce udává na svých stránkách pro "běžný" model, nelze vyloučit, že limitovaná edice projde nějakou úpravou.

Spekuluje se také o nasazení přeplňovaného čtyřlitrového osmiválce s výkonem 394 koní (290 kW).

Možná vás zaujala poznámka, že si speciální edici bude moci koupit "prakticky kdokoli". Vysvětlení je prosté, Hongqi, což je mimochodem nejstarší značka osobních automobilů v Číně (funguje od roku 1958; jméno se dá přeložit jako "rudá vlajka"), se soustředí na výrobu vozů pro vládní činitele, soukromé osoby si její modely oficiální cestou koupit nesměly. 

Novinka tuto praxi mění - navíc si ji může objednat kdokoli z celého světa, nemusí být jen z Číny. Prvním zákazníkem se nicméně nedávno stal čínský podnikatel a miliardář Cao Dewang, zakladatel a šéf společnosti Fuyao Glass, jež vyrábí sklo pro automobilový průmysl. 

Pro úplnost zbývá dodat cenu "základního" modelu L5 - činí asi 16 milionů korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů