Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

To nejzajímavější z loňska: 10 nejlepších aut testovaných v roce 2014

Naše téma
Stanislav Švarc | 01.01.2015
Jaguar F-Type Coupé. | foto: Stanislav Švarc
Praha - Vybrat z více než čtyřiceti aut testovaných v roce 2014 desítku nejlepších, to není zrovna snadný úkol. Naštěstí se našlo několik vozů, které se mi vryly do paměti a zanechaly v ní hlubší stopu.
Níže uvedený přehled je samozřejmě velice subjektivní, i když jsem se kromě osobních pocitů a vzpomínek na testovaná auta snažil zohlednit i jejich objektivní vlastnosti, jakými jsou například prostornost, praktičnost, spotřeba, provozní náklady či pořizovací cena.

10. Infiniti Q50S Hybrid AWD: Hybridní sprinter
Infiniti Q50S Hybrid AWD.


Infiniti Q50S Hybrid s pohonem všech kol ukazuje, že hybrid nemusí být jen úsporné a nudné auto. Tenhle manažerský sedan má totiž celkový výkon 364 koní a točivý moment dosahuje až 546 N.m. V případě testované verze s pohonem všech kol zrychlí z klidu na stovku jen za 5,4 sekundy. Infiniti však není jen obdivuhodně rychlé, potěší také nízkou spotřebou, slušnými jízdními vlastnostmi, kultivovaností, bohatou výbavou a rozsáhlým arzenálem bezpečnostních systémů.

9. Volkswagen Polo 1.2 TSI: Der kleine Golf
Volkswagen Polo.


I když to na pohled není příliš znát, Volkswagen Polo loni prošel poměrně rozsáhlou modernizací. Ve Wolfsburgu se místo na design zaměřili především na techniku, což malému hatchbacku znatelně prospělo. Řídí se moc příjemně, skoro stejně jako větší Golf. Působí dospěle, ale současně je z něj cítit větší nadšení a hravost. Rozvernost Pola podtrhují lehký motor, tužší podvozek a přesné řízení s novým elektromechanickým posilovačem. Přesto ale majitelé ocení spíš skvělý komfort, výtečnou kultivovanost, logické ovládání a ticho v kabině.

8. Peugeot RCZ R: Ryzí sporťák pro nadšené řidiče
Průsmyk Passo dello Stelvio



Rychlé kupé od Peugeotu mě skutečně nadchlo. Výborně vypadá, má hezký interiér, dokonce i poměrně velký kufr a v pohodě se s ním dá žít každý den. Hlavně se ale skvěle řídí. Těší mě to o to víc, že výrobce nevymýšlel bůhvíjaké složitosti a sáhl po jednoduchém receptu na zábavné sportovní auto a dokázal, že takový postup pořád funguje: 270koňové RCZ R je malý, relativně lehký, nízký a výkonný vůz s manuální převodovkou, poctivou technikou a bez zbytečné elektroniky. Prostě jenom "obyčejný" sporťák pro nadšené řidiče. Jen tohle "málo" stačí k tomu, že z něj nebudete chtít vystoupit. RCZ R mě dokonce nadchlo tak moc, že jsem si jej vybral pro cestu za nejlepšími silnicemi v Evropě.

7. Opel Meriva 1.6 CDTI: Mistr chytrých vychytávek
Opel Meriva.



To u Opelu Meriva o jízdní vlastnosti až tak nejde. Ne že by jezdil špatně, má povedený podvozek a testované provedení i úsporný naftový motor, ale Meriva ohromí především svou přívětivostí. Díky proti sobě otevíraným dveří se dovnitř výborně nastupuje nebo třeba snadno manipuluje s dětskou sedačkou. V prostorném interiéru zase potěší například zadní sedadla, která lze posouvat nejen dopředu a dozadu, ale také trochu do strany. Stačí sklopit prostřední opěradlo a pak si můžete sedačky přisunout blíž ke středu, čímž vznikne více místa pro ramena na krajích. Nebo pod loketní opěrkou je hluboká přihrádka, do níž se vejde třeba i dámská kabelka. Z Merivy je také skvělý výhled do všech stran. V Opelu prostě přesně věděli, jaké auto a pro koho chtějí postavit. Vzniklo tak nesmírně přívětivé a pohodlné auto, které si na nic nehraje. "Jen" vyniká v tom, co dělat má. Nic víc není potřeba. Navíc má zajímavou cenu.

6. Hyundai Grand Santa Fe: Rodinný ideál
Hyundai Grand Santa Fe.



Má až sedmimístný interiér, obrovský kufr, příjemnou kabinu a pohodové jízdní vlastnosti - i když podvozek by mohl být měkčí. Také z něj čiší robustnost a sebejistota. Hyundai Grand Santa Fe je všestranné auto, které téměř dokonale splňuje současné požadavky na ideální rodinný vůz. Nevýhodou může být skutečnost, že Hyundai toto velké SUV prodává v jediném - byť bohatém - výbavovém stupni, jehož cena není zrovna nízká: stojí 1 199 990 Kč. K dispozici pak je už jen několik málo příplatků.

5. Mazda3 Sedan SKY-G 2,0: Skvělé auto s parádní spotřebou
Nová Mazda 3.



Mazda3 je mezi vozy nižší střední třídy tak trochu zvláštním úkazem. Zatímco ostatní výrobci sahají po čím dál menších motorech a přeplňování, Japonci stále spoléhají na klasické atmosféry a jako ideální pohonnou jednotku k nové "trojce" doporučují benzinový dvoulitr. A ono to pořád funguje. 120koňový čtyřválec sice není trhač asfaltu, ale umí jet svižně. Chce to jen vhodně řadit a prostě motor točit, točit, točit. Pak vám bude "trojka" připadat docela rychlá. Tomuto pocitu pomáhá i skvělý podvozek, povedené řízení a úžasná ovladatelnost. Spotřeba? Mazda navíc ukazuje, že benzinový dvoulitr může být stejně úsporný jako srovnatelně výkonný turbodiesel: Během testu se průměrná spotřeba pohybovala kolem 6 litrů, při klidné jízdě klesala k hranici 5 litrů.

4. Škoda Octavia Scout 2,0 TDI: Nejpříjemnější oktávka
Škoda Octavia Scout.



I nová Octavia Combi obula stejně jako předchůdce pohorky. Oplastovaný kombík na vyšším podvozku dostal už tradiční škodovácké označení pro tyto "poloterénní" verze - Scout. A fakt se povedl, v kombinaci s nejsilnější turbodieselem a pohonem všech kol jde alespoň z mého pohledu o nejpříjemnější prodávanou Octavii. Proti klasické oktávce je Scout pocitově měkčí a poddanější, což se příznivě podepsalo na komfortu jízdy. Dál ve zkratce: mladoboleslavský "allroad" skvěle jezdí, poradí si v každé situaci, na výbavu si také nelze stěžovat a navíc se může pochlubit tradiční zbraní škodovek: je neskutečně praktický a univerzální. Bohužel není zrovna levný.

3. Volkswagen Touareg V6 3.0 TDI Terrain Tech: Nevyměknul
Volkswagen Touareg.



Zatímco řada "esúvéček" v posledních letech vyměkla, Volkswagen Touareg si pečlivě střeží pověst neohroženého dobrodruha, který se nebojí náročných podmínek. Zvlášť s offroadovým balíčkem Terrain Tech a příplatkovým podvozkem se vzduchovým pérováním si i v těžkém terénu počíná samozřejmě. Stejně suverénně se ale chová i na běžné silnici. Je neuvěřitelně pohodlný, překvapivě obratný a s naftovým šestiválcem i docela rychlý a úsporný. Touareg patří na špičku mezi velkými SUV.

2. Land Rover Discovery SDV6: V nejlepších letech
Land Rover Discovery.


Tam ostatně už několik let patří i Land Rover Discovery. O voze, který s věkem dokonale vyzrál, vlastně platí to samé, co o Touaregu. "Disco" je schopné jak v terénu, tak na silnici. Proti Volkswagenu nepůsobí tak mrštně, houpavý Land Rover se spíš kormidluje, než řídí. On vlastně dělá všechno pro to, abyste nikam nespěchali. Už jen pohled dolů přes masivní kapotu na ostatní účastníky provozu řidiče spolehlivě přesvědčí, že si na silnicích nemusí "nic dokazovat". Rozměrná hranatá karoserie také nabízí vzdušnou kabinu s prostorem až pro sedm cestujících a velkoryse pojatý kufr.

1. Jaguar F-Type V6 S Coupé: Touha a závislost
Jaguar F-Type Coupé.


Jinak to prostě nešlo, jiný vítěz být nemůže. Už předloni představený roadster vypadá nádherně, ale loňské kupé je ještě pohlednější. Přitom zůstaly všechny přednosti otevřeného sourozence. Díky klasické střeše má sportovní "Jag" navíc o něco tužší karoserii. Z pohledu jízdních vlastností možná existují přesnější vozy, ale Jaguar F-Type Coupé je převyšuje jedinečným charismatem. Kvůli němu mu všechny chybky odpustíte a zamilujete si ho přesně takové, jaké je. Není chladně precizní, nenutí vás hledat ideální stopu a nejrychlejší průjezdy zatáček, spíš naopak: navádí vás k "blbnutí", chce, abyste si jízdu především užili. A k tomu ten úchvatný zvuk!

A jeden bonus: Caterham Roadsport 120
Caterham Roadsport 120.



Všechny výše uvedené vozy jsem testoval jako nová auta. V roce 2014 jsem se však dostal za volant i jednoho staršího stroje, který mě ohromil. Jde o lehký britský roadster Caterham Roadsport 120, což je "jenom" čistokrevné sportovní auto. Skvělé šasi, čtyři kola, motor, převodovka, volant - zbytek tu není důležitý, na pohodlí posádky se kašle. Dvoumístný roadster všechno podřizuje jízdním vlastnostem. Na silnici je to znát, zážitkům s Caterhamem se nic nevyrovná. Nejlepší bude, když si přečtete celý test...
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů