Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

To nejzajímavější z loňska: 10 nejlepších aut roku 2013

Naše téma
Stanislav Švarc | 02.01.2014
Range Rover. | foto: Land Rover
Praha - V roce 2013 prošlo testem Deníku.cz zhruba padesát automobilů. A jak už to tak bývá, na některé jsem postupem času pozapomněl, ale naštěstí se našla i řada takových, které mi v paměti zanechaly hlubší stopu. Právě tyto vozy se staly základem pro můj žebříček deseti nejlepších aut roku 2013.
Níže uvedený přehled je samozřejmě velice subjektivní, přesto jsem se snažil zohlednit i objektivní vlastnosti jednotlivých vozů, jakými jsou například prostornost, praktičnost, spotřeba, provozní náklady či pořizovací cena.

10. Volkswagen Golf Variant 2,0 TDI: Kombík bez výrazných chyb
Volkswagen Golf Variant.


Volkswagen Golf Variant možná působí studeně, ale objektivně jde o skvělé auto. Je praktický, prostorný, pohodlný a dobře se řídí. Navíc cenově často vychází lépe než příbuzná Octavia.

9. Kia cee´d GT: Dostupné "gétéčko"
Kia cee´d GT.


Ostrý cee´d byl pro mě jedním z největších překvapení roku. Kia totiž postavila skvělé „gétéčko" (gran turismo, chcete-li), které vás v pohodlí a v rychlosti odveze klidně na konec světa. A když budete mít chuť vykouzlit si na rtech úsměv, můžete si za jeho volantem trochu „zařádit". Navíc má velice férovou cenovku.

8. Volvo XC70 D4: Kombík do nepohody
Volvo XC70.


Model XC70 rozhodně nepatří mezi novinky v nabídce švédské automobilky. Přesto si z mého pohledu zaslouží zařazení do žebříčku. Tohle hranaté a oplastované kombi na vysokém podvozku je pro mě totiž ztělesněním charakteru Volva. Nabízí prostorný interiér, je pohodlné, praktické, nacpete do něj spoustu věcí, naftový pětiválec má svou osobnost (Volvo s ním však bohužel končí) a o tradičně rozsáhlém bezpečnostním arzenálu se snad nemusím ani rozepisovat. Navíc s ním můžete jezdit snad všude – hodí se do města, na okresky, dálnice do hor či na polní cesty. O rychlost a precizní ovladatelnost tu však nejde. A je to tak v pořádku.

7. Ford Fiesta ST: Malý bojovník s velkým srdcem
Ford Fiesta ST.


Malý Ford je přesně takový, jaký by měl hot hatch být. Rychlý, ovladatelný, hravý, nadšený, rošťácký. Měl jsem to štěstí, že jsem auto mohl porovnat se dvěma velkými konkurenty, tedy Peugeotem 208 GTi a Renaultem Clio R.S., a Fiesta je z nich nejzábavnější. I francouzská dvojice však umí nabídnout mnoho radostných chvil, jen na to jde každé z obou aut jinak.

6. Range Rover Sport Supercharged: Touha
Range Rover Sport.


V testu jsem napsal, že Range Rover Sport s kompresorem přeplňovaným pětilitrem by asi málokdo z nás chtěl každý den živit, ale že přesto věřím, že všichni ve skrytu duše přesně po takovém autě toužíme. "RRS" Supercharged je totiž nezastavitelný, poradí si v každé situaci, na každém povrchu, je rychlý, pohodlný, luxusně vybavený a má aristokratickou osobnost. A ten uřvaný motor, to je fantazie!

5. Hyundai Genesis Coupe 3,8: Surovec ze staré školy
Hyundai Genesis Coupe.


Kupé s atmosferickým šestiválcem a pohonem zadních kol nemůže v žebříčku chybět. Genesis s jednoduchou technikou sice nepatří mezi nejrychlejší, ani nejovladatelnější a nejpreciznější sporťáky, všechno ale nahrazuje přímočarým a mimořádně zábavným charakterem. Navíc dostal slušnou cenovku.

4. Mazda6 2.0 Skyactiv-G: Rodinné sportování
Mazda6.


Mazda se zatím u benzinových motorů nevydala cestou přeplňování, nová "šestka" stále sází na klasické atmosféry. A je to dobře, o čemž mě přesvědčil sedan s dvoulitrem pod kapotou. Mazda6 je pohodlné, praktické auto s velkým kufrem, skvělým, dostatečně výkonným a přitom úsporným motorem (umí jezdit za 6,5 l/100 km) a hlavně fantastickými jízdními vlastnostmi.

3. Škoda Octavia RS TSI: Skvělá koupě
Škoda Octavia RS.


Zatímco "běžná oktávka" ve mně z mnoha důvodů zanechala trochu rozporuplné pocity, její ostré provedení se mi moc líbí. Podle mě jde jednoznačně o nejlepší Octavii všech dob. Umí znamenitě spoustu věcí a jako celek funguje opravdu uspokojivě - je rychlá, skvěle ovladatelná, dobře se řídí a umí být zábavná. Přitom je to pořád praktická Octavia. Ani cenově nevychází vůbec špatně.

2. Jaguar F-Type: Závislost
Jaguar F-Type


Jaguar postavil opravdové sportovní auto po dlouhých 40 letech a povedlo se mu náramně. F-Type je nádherný už na pohled, ale ještě lepší je to za volantem - a je jedno, jestli sáhnete po jedné ze dvou verzí s šestiválcem či po nejsilnějším osmiválci (ta se mi přece jen líbí nejvíc). Pokaždé si budete užívat skvělé jízdní vlastnosti a hlavně neuvěřitelný zvukový doprovod. Jinými slovy, budete se obrovsky bavit. A nebudete z něj chtít vystoupit.

1. Range Rover SDV8: Jednoduše nejlepší
Range Rover.


Nejlepším autem testovaným v roce 2013 nemůže být nic jiného. Nový Range Rover si ponechal majestátnost předchozí generace, v mnoha ohledech je však výrazně lepší. Je připraven přepravit posádku v maximální míře pohodlí, kamkoli si řidič zamane. Jestli někdo neváhá za auto utratit tři miliony, nevidím důvod, proč by se měl poohlížet jinde. V průběhu testu jsem vlastně přišel na jedinou výraznou chybu – že tenhle Range Rover není můj...

A jeden bonus: Wiesmann GT MF4
Wiesmann GT MF4.


Nejsilnější řidičské zážitky v loňském roce mi však nezajistil žádný z výše uvedených vozů, ale jedno nezvyklé auto vyrobené už v roce 2004. Jde o mimořádně vzácný Wiesmann GT MF4, roadster britského typu postavený v Německu s využitím techniky BMW. Čím mě (a kolegu) tak okouzlil, si můžete přečíst v tomto článku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů