Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Za polovic. Golf na zemní plyn umí kilometr za korunu

Naše téma
Stanislav Švarc | 06.01.2015
dalších 16 fotek
Volkswagen Golf Variant 1.4 TGI BlueMotion. | foto: Jan Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Stlačený zemní plyn (CNG) je rozhodně zajímavá alternativa ke konvenčním palivům. Věří mu i koncern Volkswagen, který prodává hned několik modelů s tímto pohonem. Patří mezi ně i Golf Variant TGI.
Důvodů, proč Volkswagen a jeho další koncernové značky Škoda, Seat i Audi nabízejí auta na CNG, je několik, nejde jen o nižší cenu tohoto paliva. Pro vozy provozované jako firemní například odpadá povinnost platit silniční daň. Fleetovým manažerům se pak jistě líbí i skutečnost, že na rozdíl od nafty či benzinu plyn není možné "ukrást". I proto auta na CNG jezdí především ve firemních flotilách. A právě firmy jsou pro Volkswagen velmi zajímaví zákazníci.

CNG však čím dál víc láká také běžné zákazníky. Celkově se za rok 2014 počet vozidel na zemní plyn zvýšil o pětinu na 8500.

Přispívá k tomu právě i Volkswagen, který u nás momentálně prodává čtveřici "plynových" modelů: up!, Touran, Golf a kombi Golf Variant. Brzy ji jistě doplní také obě varianty nového Passatu - jejich předchůdci verze na CNG měli.

Volkswagen Golf 1.4 TGI BlueMotion.


Podle německého výrobce auta spalující zemní plyn téměř nepotřebují údržbu ve smyslu výměny filtrů. Důležité také je, že záruka na systém se shoduje se zárukou na samotný automobil. Nádrže jsou přitom konstruovány na celou životnost auta, jejich výměna je nutná nejdříve po dvaceti letech.

Na pohled stejný
Na pohled se Golf Variant TGI od běžného kombíku (test naftového Golfu Variant si můžete přečíst tady) nijak zvlášť neliší, v podstatě stejný je i interiér, který je solidní, kvalitně zpracovaný a chlubí se logickým ovládáním.

Volkswagen Golf Variant 1.4 TGI BlueMotion.


Mírně se ale změnil zavazadlový prostor. Pod jeho podlahou totiž našly místo tlakové nádrže, které pojmou 15 kg stlačeného zemního plynu. Kufr je menší o 181 litrů, nabízí tedy základní objem 424 litrů. Po sklopení opěradel zadních sedadel je k dispozici až 1429 litrů.

Chybí také místo na plnohodnotnou rezervu, "plynového" Golfa bohužel lze mít jen s lepící sadou. CNG se přitom tankuje podobně jako benzín: hrdlo najdeme pod stejným víčkem.

Golf TGI pohání přeplňovaná čtrnáctistovka o výkonu 110 koní (81 kW) - proti standardní verzi je tedy trochu přiškrcená. I tak jde o docela příjemnou jednotku, která s autem nemá výrazné potíže. "Plynový" kombík samozřejmě není žádný sprinter, ale malý turbomotor má síly dostatek. Je však potřeba jej víc vytáčet, protože mu trochu chybí pružnost. Navíc mu nepomáhá ani vyšší hmotnost auta. Spíš než zátahem tak potěší klidným a hladkým chodem.

Volkswagen Golf Variant 1.4 TGI BlueMotion.


Jedna-čtyřka samozřejmě kromě CNG umí spalovat také benzín. Vůz si vybírá palivo automaticky podle jednoduchého klíče: pokud je v nádržích zemní plyn, spaluje motor právě plyn, pokud už není, přejde agregát plynule na Natural 95. Golf TGI má plnohodnotnou nádrž na benzín o objemu 50 litrů.

Ekonomicky nejvýhodnější je pochopitelně co nejvíc využívat pohon na CNG. Golf pak umí být mimořádně úsporný: během testu se průměrná spotřeba v závislosti na stylu jízdy pohybovala mezi 3,6 až 4,6 kilogramů na sto kilometrů. To při aktuální průměrné ceně stlačeného zemního plynu (26,13 Kč/kg) dělá náklady od 0,94 do 1,2 Kč na každý ujetý kilometr. Na jednu nádrž jsem pouze na plyn dokázal urazit přesně 377 kilometrů.

Volkswagen Golf Variant 1.4 TGI BlueMotion.


Ani spotřeba benzínu není závratná, "téesíčko" si v pohodě vystačí v průměru s 5,5 až 7 litry paliva na 100 kilometrů.

Vyplatí se?
Svezení s Golfem TGI se prakticky neliší od toho s běžným Golfem. Kombík je tedy pohodlný, poměrně obratný, čitelný a především vždy jistý. Proti klasické variantě s motorem 1.4 TSI sice CNG verze přibrala několik desítek kilogramů, ale chování v zatáčkách to nijak špatně neovlivnilo - část přidaných kil totiž našla místo v zadní části auta, což mírně zlepšilo rozložení hmotnosti a tedy i jízdní vlastnosti. I řízení je fajn.

Jako auto je tedy Golf Variant TGI hodně příjemný. Ale jak je to s cenou?

Volkswagen Golf Variant 1.4 TGI BlueMotion.



Ta nejnižší činí 487 900 korun za vůz v základní výbavě Trendline. Pro srovnání, Golf Variant s výkonově podobnou dvanáctistovkou (105 koní) ve stejné výbavě stojí 421 900 korun, tedy o 66 tisíc méně. Jenže také bude jezdit s téměř dvojnásobnými náklady na každý kilometr. Investice do pohonu na CNG by se tak při ročním nájezdu 20 tisíc kilometrů a aktuální průměrné ceně Naturalu 95 (31,7 Kč) měla vrátit nejpozději do čtyř let. V případě firemních flotil ještě dříve.

Jen pro zajímavost: nejlevnější diesel (1.6 TDI, 105 koní) vyjde na 506 900 Kč (výbava Highline), TGI ve stejném výbavovém stupni je dražší o šestnáct tisíc. Hrubým propočtem tak můžeme při ročním nájezdu 20 tisíc kilometrů hovořit o návratnosti příplatku za CNG za méně než rok a půl.

Kompletní ceník najdete zde.

Volkswagen Golf Variant 1.4 TGI BlueMotion: Hodnocení a technické údaje
+nízké jízdní náklady
+slušné jízdní vlastnosti
+kvalitní interiér
-nádrže na CNG ubraly prostor v zavazadelníku
-nelze mít plnohodnotnou rezervu
motorzážehový čtyřválec + CNG
objem1395 ccm
max. výkon81 kW (110 k) při 4800 - 6000 ot/min
max. točivý moment200 N.m při 1500 - 3500 ot/min
max. rychlost195 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h11,5 s
kombinovaná spotřebaCNG: 5,4 m3 (3,5 kg)/100 km; benzin: 5,4 l/100 km
cena testovaného vozu580 400 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů