Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Volkswagen Polo GTI je univerzální voják pro každý den. Umí ale pobavit?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 19.08.2018
dalších 32 fotek
Volkswagen Polo GTI. | foto: Michal Fuglevič
Kouknete se na něj a hned máte jasno. Nejnovější Polo GTI je čistým univerzálem pro lidi, kteří se chtějí v karosérii menšího hatchbacku rychle přenést z bodu A do bodu B a samotná cesta pro ně nemusí být zpravidla cílem.
Někteří ho nazývají „malým Golfem GTI“, po technické stránce je podivínem v éře downsizingu a stále si udržuje uniformní styling pro masy. A doopravdy… nejnovější Polo GTI je dnes už krabičkou s délkou přes čtyři metry a napohled širokým postojem. Osmnáctistovku předchůdce vyměnilo za rovný dvoulitr a vhodná přídavná jména jako konzervativní, dospělý a rezervovaný z něj čiší nejen kvůli auře koncernu VW.

Testovanému kousku totiž ještě dopomohl standardní bílý lak karoserie, načež přihlédnete k faktu, že u svých sportovních hatchbacků si Volkswagen nikdy na velká cingrlátka nepotrpěl. Větší kola (zde příplatková 18palcová), nepostřehnutelný spoiler na pátých dveřích, dvojitá koncovka výfuku, červená linka na přídi a la odkaz na minulosti řady GTI a nejspíš hotovo. Po stránce designu rychlý hatchback od Volkswagenu jako vyšitý.

Zpátky do minulosti se dostanete i v interiéru, a to při pohledu na sportovní sedačky v károvaném motivu jako ze starých „gétéíček“. Mají fajn poměr držení těla/pohodlí a dohromady s kůží obšitým volantem vytvářejí bezvadnou řidičskou pozici.

Zbytek interiéru se pak ale drží na hi-tech vlně. Můžete mít 8palcovou dotykovou obrazovku infotainmentu, místo klasických budíků populární digitální štít – obojí funguje a vypadá špičkově – dále je k mání přihrádka pro bezdrátové dobíjení telefonu, systém hlídání mrtvého úhlu, adaptivní tempomat a dokonce i ambientní osvětlení palubní desky a částí dveří. No fakt, v hot hatchi!

V části každodenní použitelnosti, komfortní výbavy a vymožeností si tak nové Polo GTI jede svou a hraje na efekt. Tedy, pokud na to máte… cenovky najdete na konci. Konec ale hračkám, pojďme k jízdní stránce věci.

Dva litry a přece něco chybí
Určitě si zajásáme a zakřičíme „do pekla s downsizingem!“, zatímco nová Fiesta ST přešla na malý oturbený tříválec s deaktivací jednoho válce, nové Polo GTI vůči předchozí generaci ještě povýšilo a nyní má pod kapotou evergreen ostrých koncernových produktů – dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec TSI. Přesně stejnou jednotku, kterou najdete třeba ve větším Golfu GTI nebo domácí Octavii RS.

Polo je však malý pán, takže dostalo kravatu a motor byl u něj přiškrcen na 200 koní (147 kW) a 320 Nm točivého momentu. Potáhnout ale umí obstojně, neboť plného krouticího momentu se dočkáte už od 1500 ot/min, zatímco špičky výkonu dosáhnete již při 4400 ot/min (omezovač v 6500 ot./min). Dvoustovka koní se stále zdá jako ideální hodnota, kterou můžete občasně ždímat do maximálního nasazení, avšak pomalu cestovat zaručeně nebudete. Samozřejmě v kontextu s hmotností GTI, která čítá 1355 kg.

Nějaký ten počáteční „turbo lag“ taky pocítíte, ale určitou pružností a následně progresivním nárůstem otáček motor bezpochyby disponuje. Jenže, po několika jízdách už nemá dvoulitr čím překvapit a můžete jej pouze obdivovat pro jeho uhlazenost, kondici a vlastně i jakousi obyčejnost, kterou pro každodenní ježdění dále amplifikuje automat DSG.

Umělé „brblání“ z výfuku ani promítání zvuku motoru do kabiny přes reproduktory ve sportovním režimu pak (čistě dle mého dojmu) situaci moc nepomáhá. Brblání z výfuku sice občas pobaví, ale věrohodně nezní ani za mák, a projekce hutnějšího zvuku motoru umí v různých spektrech otáček působit fakt podivně synteticky. Klíčky od auta však kvůli tomu do příkopu nezahodíte.

Volkswagen Polo GTI.


Vůči dvouspojkové převodovce DSG s šesti kvalty pak nemám v automatickém módu křivého slova. Řadí jemně, chytře a dostatečně rychle, přičemž její pohotovost dále naroste v režimu Sport. Funkce manuálního řazení pádly pod volantem zde ovšem jaksi postrádá smysl, protože i takto nastavená převodovka těsně před omezovačem sama nahodí další kvalt a nenechá motor narazit na omezovač.  

Prostě máte pocit, že vás DSG okrádá o docela zásadní prvek zábavy – a tím nemyslím skákání na omezovači, ale možnost přeřadit v naprosto poslední možnou chvíli sám. Bohužel, právě v tu chvíli již řadí elektronika a než kliknete pádlem, už máte další kvalt naservírován automaticky. Občas se proto stane, že přeřadíte jen o setinu později než automat, a najednou skočíte o dvě rychlosti dopředu, jelikož elektronika byla o cosi rychlejší.

Udržované tempo jízdy je tím náhle v tahu a vám nezbývá buď řadit ještě před zásahem automatu (a myslet na to), nebo nechat práci na převodovce a vůbec se neobtěžovat. I když jsem tedy Polo GTI s manuální převodovkou ještě neřídil, troufám si říct, že s ní bude celkový zážitek ovládání auta o mnoho ryzejší. Ve městě vám přece ruka a noha neupadne a při jízdě po okreskách se aspoň více vyřádíte.

K celkové praktičnosti a bezstarostnosti ale může automat někomu vyhovět prostě více, což naprosto chápu. S ním bude auto o nějakou tu setinku i rychlejší. Z nuly na 100 km/h se dostane za 6,7 sekundy. Maximální rychlost je udávaných 237 km/h a ke všemu zde nechybí i funkce řízeného startu „launch control“.

Spotřeba koneckonců není špatná, v klidném zacházení si motor řekne o přibližně 6-7 litrů, při blbnutí na okreskách pochopitelné není problém jezdit i za 14 litrů na 100 km.

Komunikační breakdown
Řízení s elektrickým posilovačem má v normálním režimu dostatečnou odezvu a ve sportovním nastavení i přes rychlejší převod a zvýšenou citlivost nepůsobí nadmíru přeposilovaně či nepřirozeně. Více zpětné vazby do rukou by sice neuškodilo, ale jinak si osvojíte komunikaci „ruce-volant-přední kola“ dosti rychle a nemáte problém čumák Pola kvapem nořit do zatáček.

O vaše neuvážené kroky se navíc stará elektronická uzávěrka XDS, kterou Polo GTI využívá místo klasického samosvorného diferenciálu (nedostanete jej ani za příplatek). XDS vám ke zlepšení trakce přibrzďuje přední kolo na vnitřní straně zatáčky a brání jeho protáčení. Nedotáčivosti se proto dočkáte až hodně pozdě a do té doby se rychlejší Polo drží stopy zuby nehty.

Podvozek GTI pak byl vůči standardu snížen o 15 mm, dostal o přibližně 40 procent tužší pružiny a tlumiče jsou nastavitelné ve dvou režimech Normal a Sport. Celek je naladěný docela usedleji a rozdováděnost třeba zmíněné Fiesty ST zde opravdu nečekejte. V zatáčkách se auto chová vyváženě a jistě, přímo bych řekl dospěle a své záměry vám dává najevo bez překvapení.

Pohodlí se vzhledem k oné všestrannosti auta drží na ideálním středu. Obecně však platí, že na českých silnicích není nutné původní nastavení tlumičů ještě přitvrzovat v režimu Sport, navíc při jízdě na větších 18palcových kolech.

Nakonec při chuti hrubějšího zacházení nemůžete pustit z hlavy, že GTI furt drží na vodítku změť jedniček a nul, ať už od systému XDS nebo hlavně od ESP, které ve sportovním i individuálním režimu přepnete maximálně do více odpouštějícího nastavení „ESP Sport“ – stabilizace totiž zcela vypnout nejde.

Nehledejte „hot hatch“
V duchu si můžete odvážně sami argumentovat, že zábava v ostrém hatchbacku od koncernu VW přece musí být částečně upozaděna jistou konformitou, denní univerzálností a řadou kompromisů – s tím je potřeba jaksi počítat, takhle to na světě už chodí. Ono spojení „ostrý hatchback“ zde tedy (asi nepřekvapivě) nahrazuje spojení „o trochu rychlejší hatchback“, protože jízdní zážitky ostře zaryté do paměti Polo GTI snadno vytvářet jednoduše neumí.

Na rozdováděný brajgl na okreskách o půl páté ráno má GTI nepříliš zajímavý projev motoru, odtažitě nastavené šasi a tím pádem docela uťáplý charakter bez jiskry nadšení. Záleží ovšem na úhlu pohledu. Pravdou totiž je, že díky těmto nedostatkům bude Polo jakožto vaše jediné auto v garáži nesmírně všestranné a neotravné. Jen pro víkendové akce je ho vlastně škoda, protože toho zvládne tak moc.

Pokud hledáte šampiona v univerzálnosti a částečné nenápadnosti, Polo GTI je super volbou. Určitě bych přitom doporučil vyzkoušet verzi s manuální převodovkou, která už je v nabídce a začne se vyrábět od září. Čistě z principu musí být pro nadšence do řízení tou jedinou volbou, přičemž charakter auta bezpochyby o něco více procitne. A navíc ušetříte 40 tisíc korun…

S převodovkou DSG vyjde Polo GTI na základních 574 900 Kč. Hromada výbavy však může cenu auta vystřelit pořádně vysoko jako v případě testovaného kusu, který vyšel na 728 819 Kč.

Mezi nejdražší příplatky patří například zmíněná lehká 18palcová kola (10 400 Kč), digitální přístrojová deska Active Info Display (9 200 Kč), adaptivní tempomat (7 200 Kč), parkovací asistent (10 100 Kč), bezklíčové odemykání (8 600 Kč), senzory mrtvého úhlu (7 100 Kč), zatmavená zadní okna (8 400 Kč), audiosystém Beats (11 600 Kč) či navigace Discover Media (18 300 Kč).

Konfigurátor vozu najdete zde.

Volkswagen Polo GTI: Hodnocení a technické údaje

+každodenní použitelnost a komfort
+zpracování interiéru a hi-tech výbava
+střídmý design (subjektivní)
-DSG v manuálním režimu
-nezáživný motor
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem1984 cm3
max. výkon147 kW (200 k) při 4400 ot/min
max. točivý moment320 Nm při 1500-4400 ot/min
převodovkaautomatická, šestistupňová
max. rychlost237 km/h
zrychlení 0-100 km/h6,7 s
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná)7,7/4,9/5,9 l/100 km
délka4067 mm
šířka1751 mm
výška1438 mm
rozvor2549 mm
pohotovostní hmotnost1355 kg
zavazadlový prostor351 l
objem nádrže40 l
cena od534 900 Kč (bez DSG)
cena testovaného vozu728 819 Kč



Volkswagen Polo GTI: Srovnání s konkurencí

MotorZrychlení
0-100
km/h
Max. rychlostHmotnostZákladní cena
Opel Corsa OPCčtyřválec 1.6 Turbo
(207 k/152 kW)
6,8 s230 km/h1218 kg499 900 Kč
Ford Fiesta STtříválec 1.5 EcoBoost
(200 k/147 kW)
6,5 s232 km/h1262 kg522 990 Kč
Volkswagen Polo GTIčtyřválec 2.0 TSI
(200 k/147 kW)
6,7 s237 km/h1355 kg534 900 Kč
Peugeot 208 GTičtyřválec 1.6 THP
(208 k/153 kW)
6,5 s230 km/h1235 kg539 000 Kč
Renault Clio R.S.čtyřválec 1.6 Turbo
(200 k/147 kW)
6,7 s230 km/h1279 kg586 900 Kč
Toyota Yaris GRMNčtyřválec 
1.8 Dual VVT-i
(212 k/156 kW)
6,5 s230 km/h1135 kg850 000 Kč
(vyprodáno)

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů