Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Ibiza se povedla, je prostorná a skvěle se řídí. Co napovídá o nové Fabii?

Naše téma
Stanislav Švarc | 09.05.2017
dalších 29 fotek
Seat Ibiza. | foto: Stanislav Švarc
Pátá generace Seatu Ibiza je nejen zajímavé, ale také hodně důležité auto. Poodhaluje totiž, jak budou vypadat a jezdit další malé modely koncernu Volkswagen. A to včetně příští Škody Fabia i chystaného malého SUV s okřídleným šípem ve znaku.
Důvodem je přítomnost nové modulární platformy MQB A0, která poslouží jako základ všech dalších podobných modelů německého koncernu. Ibiza ji dostala jako první, další na řadě bude Volkswagen Polo, který se představí už v červnu. Příbuzná Fabia by ve čtvrté generaci měla dorazit v roce 2020.

Samotný Seat plánuje využít architekturu MQB A0 také pro chystané malé SUV Arona, které se představí ještě v letošním roce.

Podobné rozměry, víc místa
Přechod na novou koncernovou platformu přitom znamená zajímavou mezigenerační rošádu v rozměrech. Především se prodloužil rozvor, a to o znatelných 95 milimetrů na 2564 mm.

Seat Ibiza.


Ibiza také narostla do šířky o 87 mm na 1780 mm. Na druhou stranu je ale vůz o 2 mm kratší, takže měří 4059 mm. V praxi to však znamená, že je Ibiza s kratšími převisy výrazně prostornější, místem na zadních sedadlech se dokonce blíží o třídu větším kompaktům. Dozadu se v pohodě usadí dva dospělí cestující a najdou tu dost prostoru na nohy, v oblasti loktů a ramen i nad hlavou. Prostřední místo na zadní lavici je spíš nouzové.

Nižší střední třídě se přibližuje i zavazadelník, jehož základní objem 355 litrů (o 63 l více než u předchozí generace) se podobá například kapacitě většího Fordu Focus. A o 25 litrů překonává Škoda Fabia. Po sklopení opěradel zadních sedadel je k dispozici 1165 litrů. Vznikne přitom mimochodem schod, který ale lze "zahladit" příplatkovou dvojitou podlahou. Stojí 4900 korun.

Kufr kromě objemu potěší šířkou i délkou, zato nakládací hrana by mohla být nižší. A také bych si uměl lépe vyřešené háčky na tašky po stranách. Nepůsobí totiž moc odolně, navíc jsou posunuté až moc k opěradlům zadních sedadel.

Typický koncern
Pojetí interiéru je typicky „koncernové": Ibiza potěší skvělou logikou ovládání a ergonomií, přehlednými a snadno čitelnými údaji na přístrojovém panelu i minimalisticky tvarovanou palubní deskou bez designových výstřelků. Také zpracování se zdá být kvalitní, stejně jako použité materiály – přestože kabině pochopitelně dominují plasty.

Chválím prostorné schránky ve dveřích, zato schránka před spolujezdcem moc věcí nepobere.

Seat Ibiza.


Když se po interiéru rozhlédnete důkladněji, najdete několik příkladů, které ukazují, že se tu trochu šetřilo. Uvnitř například úplně chybí stropní madla, nedostalo se také na výškové nastavení bezpečnostních pásů a testovaný vůz neměl ani zrcátko v cloně nad sedadlem spolujezdce. A to se spolujezdkyním nebude líbit... Zvláštní je, že v cloně před řidičem zrcátko nechybí. I když bez "lampičky".

Trochu lacině působí také „plechový" zvuk při zavření dveří či víka kufru. To jsou ale spíš detaily, celkově je interiér nové Ibizy příjemným místem.

Zatím jen s tříválci 
Ibiza se začne prodávat až v červnu, nejprve s poměrně omezenou nabídkou motorizací, kterou tvoří jen litrové tříválce. Základem je atmosféricky plněná varianta o výkonu 75 koní (55 kW), nad ním najdeme přeplňované verze s 95 a 115 koňskými silami (70 a 85 kW). Všechny jsou spojeny s pětistupňovou manuální převodovkou.

Později dorazí také 1,6litrový turbodiesel ve třech verzích (60 kW/82 k, 70 kW/95 k a 85 kW/115 k) a nový přeplňovaný čtyřválec 1.5 TSI o výkonu 150 koní (110 kW). Chystá se také přeplňovaný tříválec schopný spalovat stlačený zemní plyn (CNG).

Testované auto pohánělo slabší provedení tříválce s turbodmychadlem, tedy aktuálně prostřední motor v nabídce. Přeplňovaný litřík s přímým vstřikováním potěší slušnou pružností ve středním a vyšším spektru otáček, v těch nízkých se naopak docela dlouho „sbírá". V praxi to znamená, že ho musíte držet nad hranicí 1800 otáček, níž je prostě mrtvý. Okolo dvou tisíc otáček ale překvapí odhodláním a elánem. A slušné představení pak předvádí až k 5500 otáčkám. Mačkat ho dál pak už nemá smysl.

Pro lehkou Ibizu má 95 koňový "tříhrnek" síly dostatek a auto s ním opravdu není pomalé. Jen škoda, že dynamiku trochu brzdí dlouhé převody, které ještě na dvojku dovolují rychlost 110 km/h. Na nejvyšší převod, na pětku, pak motor při 90 km/h točí 2000 otáček, při dálniční stotřicítce pak 3000 otáček.

A také samozřejmě musíte počítat s některými vrtochy, které jsou charakteristické pro tříválce. Malý motor například ve vyšších otáčkách úsměvně vrčí, v nízkých se zase dusí a do interiéru od něj sem tam pronikají lehké vibrace. 

Jak jezdí?
Potěší slušná spotřeba, jež se během testu dlouhodobě pohybovala mezi 6 až 7 litry na 100 kilometrů. Je to i díky výše zmíněnému delšímu zpřevodování.

Jízdní vlastnosti nové Ibizy zaslouží chválu, na malé auto jsou totiž velice dospělé. Ibiza je pohodlná a spolehlivě žehlí nerovnosti. Jen výjimečně se stane, že při přejezdu nějakého výtluku kola na moment ztratí kontakt s vozovkou. Ale to je u podobných malých vozů běžné.

Malý Španěl je každopádně stabilní, skvěle čitelný a nezáludný, poslouchá na slovo a potěší také perfektní ovladatelnost a pocit lehkosti a agility. Pokud takhle bude jezdit i nová Fabia, máme se na co těšit.

Seat Ibiza.


Špatné není řízení, které je tak akorát tuhé a strmé, výhrady nemám ani k přesnému řazení. Líbilo se mi také solidní odhlučnění interiéru, v němž po většinu času – až na občasné vrčení tříválce – panuje na poměry malých aut příjemné ticho.

Ibiza je prostě opravdu překvapivě dospělé malé auto. A dobré auto. Rozhodně se zařadilo na špičku segmentu.

Nejlevnější provedení startuje na 296 900 Kč, přičemž s nejslabším tříválcem dostanete například šest airbagů, klimatizaci, multimediální systém se čtyřmi reproduktory, centrální zamykání nebo patnáctipalcová plechová kola.

Pokud zatoužíte po testované motorizaci s turbem, potřebujete nejméně 316 900 Kč. Zajímavé je, že oba slabší tříválce nemají vzadu kotoučové brzdy. Ty dostanete až variantami s výkonem přes 100 koňských sil. I s bubnovými brzdami vzadu ale lehká Ibiza zpomaluje spolehlivě.

Kompletní ceník najdete zde.

Seat Ibiza 1.0 TSI (95 k): Hodnocení a technické údaje
+výborné jízdní vlastnosti
+prostorný interiér
+úsporný motor
-lacinější detaily v interiéru
-hlučnější tříválec
-vyšší nakládací hrana
motorzážehový tříválec, přeplňovaný
objem999 cm3
max. výkon70 kW (95 k) při 5500 ot/min
max. točivý moment175 Nm při 1500-3500 ot/min
převodovkamanuální, pětistupňová
max. rychlost182 km/h
zrychlení 0-100 km/h10,9 s
kombinovaná spotřeba5,3 l/100 km
délka4059 mm
šířka1780 mm
výška1444 mm
rozvor2564 mm
pohotovostní hmotnost1122 kg
zavazadlový prostor355/1165 l
cena od296 900 Kč
cena testovaného vozu411 800 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů