Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Sympatický ochránce. Audi A4 Avant quattro obstojí i před penzí

Naše téma
Stanislav Švarc | 01.07.2014
dalších 22 fotek
Audi A4 Avant. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Současnou generaci Audi A4 čekají poslední měsíce služby. Prodává se totiž od roku 2008 a německý výrobce už pečlivě připravuje nástupce. K jeho představení by mělo dojít ještě letos.
To však neznamená, že by si aktuální A4 už nezasloužila pozornost. Zvlášť když je nyní k dispozici ve speciální edici pojmenované jednoduše "Edition". Ta je proti klasickému ceníku levnější o 46 tisíc korun a současně zdarma přidává bohatší výbavu v ceně dalších několika desítek tisíc - zahrnuje například xenonové světlomety s asistentem dálkových světel, lepší rádio, tempomat, vyhřívaná přední sedadla či parkovací senzory vpředu i vzadu. Ke speciální edici se navíc váže možnost cenově dostupnějšího pohonu všech kol quattro.

Sednout a jet
To jsou, myslím, docela přesvědčivé argumenty. Ale nejsou jediné, ono totiž i samotné auto je dost sympatické. A nevadí, že jeho vzhled je už trochu okoukaný - pořád vypadá dobře. Možná trochu nenápadně, přesto důstojně.

Audi A4.


Podobně lze zhodnotit také interiér. Ani ten už svoje roky úplně nezamaskuje, ale na tom až tak nezáleží. Hlavně že působí kvalitně a především vyniká skvělou ergonomií. Vím, že se v testech aut vyrobených koncernem Volkswagen opakuji, ale Němci tohle fakt umí. Všechny ovladače jsou tak nějak přirozeně po ruce, není potřeba nic zkoumat. Usadíte se, nastavíte polohu pohodlné sedačky, pěkně tvarovaného volantu a můžete vyrazit. Být v Audi A4 je prostě i po letech mimořádně příjemné. Snad jen prostoru na zadních sedadlech by mohlo být o trochu víc.

Zavazadelník má objem 490 litrů, což není zrovna ohromující hodnota, ale přepravní kapacitu lze samozřejmě navýšit sklopením opěradel. V tom případě objem naroste na 1430 litrů a vznikne ložná plocha o délce 1860 milimetrů.

Audi A4.


Při pohledu na auto jste si asi všimli nezvykle malých kol. Ano, testované Audi stálo jen na šestnáctipalcových kolech a obulo velké pneumatiky. Na pohled to možná není bůhvíjaká krása, ale na úroveň jízdy mají "šestnáctky" mimořádně pozitivní vliv.

Pohodář do nepohody
"Á-čtyřka" je totiž i díky nim dokonale pohodlná. A to je, co si budeme povídat, na českých silnicích velmi užitečná vlastnost. Za volantem testovaného kombíku mi tak i rozbité cesty najednou připadaly docela hladké. Žádné rány od podvozku, žadné vibrace ve volantu.

Fajn také je, že Audi ke komfortu přidává jisté jízdní vlastnosti. Ve vysokých rychlostech je stabilní, při dravých průjezdech zatáčkou zase pěkně drží stopu a chová se příjemně neutrálně. Díky stálému pohonu všech kol navíc stejné schopnosti předvádí i na kluzkém či jinak zrádném povrchu.

Audi A4.



Jak vidíte na fotkách, jezdil jsem s Audi zrovna v období vydatných dešťů. Díky mokrým silnicím jsem mohl přínos quattra prověřit opravdu důkladně. Při normální jízdě mechanický mezinápravový diferenciál Torsen rozděluje hnací sílu motoru mezi nápravy v poměru 40:60, v případě potřeby ale může na přední kola poslat až 70 procent, na zadek pak až 85 procent.

Funguje to výborně. Je cítit, jak se pohon všech kol snaží v případě hrozícího průšvihu pomoct. Třeba když to při nájezdu do zatáčky přeženete s rychlostí a místo do oblouku zamíříte rovně přes protisměr do škarpy, quattro si posláním větší porce točivého momentu k zadním kolům auto hezky srovná a donutí ho zatočit. Čtyřkolka samozřejmě není všemocná, ale v mnoha situacích opravdu pomůže.

A upřímně říkám, že když jsem během jediného upršeného dne minul čtyři nehody (jeden ťukanec, tři auta v "pangejtu"), byl jsem moc rád, že sedím zrovna v tomhle Audi s quattrem. Nikdy nevíte...

Audi A4.


Jisté chování a "ochranářské" sklony spoluvytváří sympatický charakter testovaného vozu. Líbilo se mi, že mě Audi "nenutilo" jezdit rychle a nějak divočit. Naopak, jako by mě spíš uklidňovalo. Kromě pohodlí, útulného interiéru a jízdního projevu na tom měl zásluhu i motor. Dvoulitrový turbodiesel poskytuje výkon 150 koní, což je na tak velké kombi "akorát". V případě potřeby s ním lze jet docela svižně, ale mnohem víc mu vyhovují klidné přesuny.

Ale hlavně je skvěle odhlučněný, takže neruší cestující v kabině - v té mimochodem celkově panuje ticho a ani ve vysokých rychlostech dovnitř neproniká žádný hluk. Motor umí být také úsporný, během testu jsem se pohyboval s průměrnou spotřebou pod 7 litrů. Na tak velké auto s pohonem všech kol jde o výtečný výsledek. Zapomenout nesmím na příjemně nastavené řízení a přesný chod šestistupňové manuální převodovky. I když k vozu by se asi víc hodil automat.

Audi A4 Avant 2.0 TDI quattro ve mně zanechalo hodně sympatický dojem. Jestli vybíráte pohodlné, bezpečné, kvalitně vyrobené auto a můžete za něj utratit milion, pak je německý kombík i po letech ve službě dobrou volbou. Kompletní ceník verze Edition najdete zde.

Legenda jménem quattroPříští rok tomu bude 35 let, kdy na silnice vyjel vůz, který bez přehánění změnil automobilový svět: Audi Quattro, legenda motoristického sportu a základní kámen současného úspěchu "audin" s pohonem všech kol.

Na quattru začala automobilka pracovat na jaře 1977. Za základ vývoje posloužilo lehce modifikované Audi 80 s mírně prodlouženým rozvorem a pod kapotou s podélně uloženým přeplňovaným pětiválcem, jehož výkon byl na všechna čtyři kola prostřednictvím systému používaného ve vojenském terénním vozidle Volkswagen Iltis.

Audi Quattro.
Při testování v horském průsmyku Turracher Höhe ve Štýrsku v Rakousku v lednu 1978 předvedl prototyp Audi přesvědčivě skvělé trakční schopnosti. Problémem se ale ukázalo být vysoké namáhání převodného systému při jízdě prudkými zatáčkami. Tento jev vzniká proto, že v zatáčce přední kola opisují o něco větší oblouk než kola zadní a musejí se tedy otáčet trochu rychleji. Prototyp Audi se s tímto jevem špatně vyrovnával, protože na rozdíl od terénního Volkswagenu Iltis, u kterého přední pohon připojoval řidič manuálně, byly obě nápravy prototypu Audi pevně propojeny. Řešením byla instalace sekundární hřídele přímo do převodovky, díky bíž bylo možné rozdělovat výkon motoru do dvou směrů. Svým zadním koncem tato dutá hřídel ústila do manuálně uzamykatelného diferenciálu, celé zařízení bylo integrováno přímo do převodovky a přenášelo 50 procent výkonu motoru k zadní nápravě, která měla svůj vlastní diferenciál se zvýšenou svorností. Zbývající výkon procházel výstupní hřídelí vloženou dovnitř duté hřídele k diferenciálu přední nápravy.

Audi Quattro.
Na začátku modelového roku 1987 bylo přidáno do konceptu quattro několik dalších prvků, především mezinápravový šnekový diferenciál Torsen. Jeho aktuální variantu nalezneme třeba v novém Audi A8, představeném v roce 2013. Německá automobilka v současnosti nabízí více než 140 modelových variant s pohonem všech kol quattro. A pro její prodeje jsou důležité: v roce 2013 se pro model quattro rozhodlo více než 44 procent zákazníků, v Česku je to dokonce 55 procent.

Audi A4 Avant 2.0 TDI quattro Edition: Hodnocení a technické údaje
+jisté jízdní vlastnosti
+komfort
+příjemný interiér
-vyšší cena
-lehké projevy "stáří"
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1968 ccm
max. výkon110 kW (150 k) při 4200 ot/min
max. točivý moment320 N.m při 1750 - 2500 ot/min
max. rychlost208 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h9,5 s
kombinovaná spotřeba5,3 l/100 km
cena testovaného vozu1 309 704 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů