Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Smartu EQ: Toto ještě není ta správná elektrická budoucnost!

Naše téma
Jan Markovič | 07.01.2019
dalších 29 fotek
S elektrickým Smartem můžete za stovku zaparkovat i v centru Prahy. Jinde je ale tahle výhoda k ničemu. | foto: Jan Markovič
Na jedno nabití zvládne ujet jen něco málo přes 100 kilometrů. Můžete ale parkovat, kde se vám zachce. Stojí Smart EQ fortwo za to?
Je lehce pod nulou a od úst mi jde pára, která mlží vnitřní plochu čelního skla. Mrznou mi konečky prstů na volantu a ochlazovat se začíná i špička nosu. Musím to ale vydržet. Palubní počítač ukazuje dojezd 15 km, k Lidlu s nabíječkou je to nějakých pět. Kdybych zapnul topení, je možné, že nedojedu.

To je asi nejsilnější zážitek, který jsem si odnesl z týdenního testu Smartu EQ fortwo. Elektromobilu, který se nebojí nabídnout v dnešní době velmi krátký dojezd. Zatímco ostatní se snaží alespoň přiblížit k 300 km na jedno nabití, Smart má kapacitu baterií jen 17,6 kWh, což ho podle tabulky předurčuje k dojezdu 155 km. Realita v první lednový týden s nízkými venkovními teplotami je ještě o 40 kilometrů horší.

Daimler, mateřská automobilka stylové značky Smart, se rozhodl zelektrifikovat všechny tři její prodávané modely. Do zásuvky tedy připojíte jak čtyřdveřový Smart forfour, tak kabriolet fortwo a jeho kupé variantu, kterou jsem testoval. Kupé je samozřejmě šik a umně schovává fakt, že jde o společný projekt s Renaultem. Smart je příbuzný Twinga, což odhalí třeba pár ovladačů v kabině. Možnost zvolit si nejrůznější barevné kombinace karoserie nebo parádní černá kola vám zaručí, že budete jezdit v nepřehlédnutelném voze (i když je tak malý).

Smart EQ fortwo


Pokud jste ještě neseděli ve Smartu, překvapí vás, že dvoumístná kabina je podivuhodně prostorná. Palubní deska vypadá skvěle a výstřední oranžové zbarvení navazující na jednu z použitých barev exteriéru ji pěkně rozzáří. Ovládání je jednoduché a zábavné. Klimatizace má roztomilé „šoupátko“ na teplotu, vlevo zase z palubky trčí budík ukazující nabití baterie a proces čerpání energie. To druhé pro ručičku znamená neustálý pohyb sem a tam. Usedlejší řidiči zvolí ukazatel na barevném displeji palubního počítače uprostřed tachometru.

Smart fortwo by bylo možné už z dálky odsoudit jako nepraktické auto. To by ale byla chyba. Je to asi jediný vůz na českém trhu, u kterého dosáhnete z místa řidiče do kufru. Jak šikovné! Také jsem se nejprve smál děleným dveřím kufru, kdy je nejprve nutné zvednout vrchní skleněnou část vzhůru a pak vyklopit spodní. Vzdáleně připomíná řešení BMW X5 nebo Range Roveru, což jsou auta, do jejichž kufrů by se Smart skoro vešel. Jenže pak jsem pochopil, že kvůli miniaturním rozměrům zavazadlového prostoru se vyplatí při nákupu zvednout jen horní část a do prostoru třeba vysypat pomeranče. Na velké tašky je chytře připravena guma na sedadle spolujezdce.

Pojďme ale jezdit. Otočíte klíčkem a je ticho. Přidáte lehce plyn a ozve se jemné bzučení elektrického motůrku, jako byste seděli ve zmenšenině mašiny pražského metra. Motor ale rozhodně není žádné ořezávátko. Výkon 60 kW a točivý moment 160 Nm ze Smartu dělají v městském provozu docela svižné auto. Zrychlení na stovku nás nezajímá, z nuly na 60 km/h mu to ale zabere 4,9 sekundy. Bez zaváhání. Skútry mu sice od semaforů ujedou, ale běžný provoz spíše ne.

Smart EQ fortwo


Kdo nikdy neřídil po městě Smart, měl by to zkusit. Není to "prostě jen to malé auto, co se vejde všude." Malé rozměry a hlavně možnost velkého natočení předních kol z něj dělají neuvěřitelně mrštný vůz. Otočíte se na pověstném pětníku, tedy pokud byste ho nakreslili na asfalt a nafoukli na kružnici s poloměrem 6,95 metru. Znamená to, že na úzké dvouproudové ulici se pohodlně otočíte do protisměru, v garážích zakroužíte okolo sloupů. A budete z toho mít radost. U všech těchto činností je potřeba hodně kroutit volantem a tak budete mít paradoxně pocit připomínající autobus. Je to nesmírně návykové a pak vám běžná auta přijdou tupá. Krátký rozvor ale přichází ruku v ruce s ne příliš komfortním jízdním projevem. Auto má docela tvrdý podvozek a tak je každá vlna a každá nerovnost pořádně cítit.

Tuhle vlastnost má ale i obyčejný Smart se spalovacím motorem. Elektromotor přidává navíc tichost, pocit ekologie a provoz prakticky zadarmo. A bohužel také strach. Nabijte vůz na maximum a za pár minut bude palubní počítač ukazovat dojezd, se kterým byste u normálního auta už hledali nějakou tu čerpací stanici. Je vám zima? Zatopte si, ale přijdete o dalších 20 kilometrů dojezdu. Záchranou je tlačítko Eco, které zapne rekuperaci energie při sundání nohy z plynu a tak před semafory nemusíte prakticky sahat na brzdy. To prodlouží dojezd o celé dva nebo možná i tři kilometry.

K autu dostanete dva kabely, tedy s trafem do standardní zásuvky, kde můžete Smarta nechat třeba přes noc. A pak evropskými auty používaný Mennekes Typ 2. K testovanému vozu jsem ale nedostal žádnou kartičku s předplaceným nabíjením ke stojanům ČEZ nebo třeba PRE. Bydlím na Vinohradech ve čtvrtém patře, ale zjistil jsem, že 25metrový prodlužovací kabel, který bych případně vyhodil z okna kuchyně dolů na chodník jsem nechal na zazimované chalupě. Ta je sice jen 45 km odtud, ale vzhledem ke kopcovitému terénu si to raději rozmyslím. Jediná možnost? Dobíjet u supermarketů Lidl, kde je to překvapivě možné bez karty a zdarma.

Smart EQ fortwo


Vydal jsem se tedy na nákup a v obchodě strávil necelou půlhodinu. Za to přibyl dojezd o 45 km. Ze skoro prázdné baterie by Smartu stačily u stanice ani ne dvě hodinky. Palubní nabíječka má výkon až 22 kW, pokud si pořídíte chytrý wallbox, pak by se měl čas zkrátit na 40 minut (do 80 procent). Z běžné zásuvky to trvá šest hodin.

Možná proto, že jsem k vozu nedostal kartu na nabíjení, se to zástupci Smartu snažili vynahradit aspoň tím, že autu za stovku předplatili možnost zaparkovat kdekoliv po Praze na modré zóně. Smart mi tak najednou nahradil skútr, který během zimy trpělivě čeká na první jarní dny. Byl jsem zase svobodný. Tedy dokud mi znovu nezačal klesat dojezd a já se zase s mrazením v zádech nevydal hledat Lidl.

Lehké trápení, na které bych si při pravidelném provozu po známých trasách zvykl, by za možnost kdekoliv v Praze zastavit stálo. Problémem je, že Smart EQ fortwo vyjde na neskutečných 568 900 korun a to je nejlevnější ze tří karosářských variant vozu. Za tuto částku si můžete pořídit dva Smarty se spalovacím motorem. A nebo také normálního Golfa či Octavii. A co třeba mnohem levnější Toyotu Yaris hybrid, se kterou také budete moci parkovat na modrých zónách za stovku beze strachu z neustále docházející elektřiny? Možností je mnoho. Bohužel pro Smart. A bude ještě víc, třeba až během letošního roku přijde na trh elektrická Škoda Citigo, která slibuje dvojnásobný dojezd.

Smart EQ fortwo technické údaje:

+neuvěřitelná manévrovatelnost
+zajímavý design
+rychlé dobíjení
-vysoká cena
-nedostatečný dojezd
-nepraktičnost
motortřífázový synchronní motor
max. výkon60 kW
max. toč. moment160 Nm
převodovkaautomatická bezstupňová
max. rychlost130 km/h
zrychlení 0-100 km/h11,5 s
spotřeba13 kWh/100 km
délka2695 mm
šířka1663 mm
výška1555 mm
rozvor1873 mm
pohotovostní hmotnost1085 kg
zavazdlový prostor260 l
kapacita baterií17,6 kWh
dojezd155 km
cena od568 900 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů