Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Peugeot 308 SW může potrápit Octavii. Boduje nejen velkým kufrem

Naše téma
Stanislav Švarc | 19.06.2014
dalších 15 fotek
Peugeot 308 SW. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Před několika dny u nás začal Peugeot prodávat kombi verzi povedeného modelu 308. Novinka má obří kufr - stejně velký jako oblíbená Škoda Octavia. Objemný zavazadelník ale není její jedinou zbraní.
Nový Peugeot 308, který na trh dorazil v říjnu loňského roku jako pětidveřový hatchback, si už dokázal vysloužit řadu pochvalných slov a dokonce stihl získat ocenění pro evropské auto roku 2014. Líbil se i mně, jeho test si můžete přečíst zde. Na nového kombíka jsem se tedy docela těšil.

Batoh mu sluší
Sympatické je, že se francouzský výrobce nevydal nejjednodušší cestou, tedy že by vzal pětidveřový hatchback a prostě mu „nasadil batoh". Peugeot na to šel pečlivěji a rovnou SW nadělil delší rozvor, jehož délka narostla o 11 centimetrů na 2730 cm.

Díky tomu může kombi nabídnout prostornější kabinu a objemný zavazadelník.

Peugeot 308 SW.



Vzhledově samozřejmě praktičtější varianta navazuje na hatchback. Ani delší a mohutnější záď vozu nic neubrala na jeho elegantním kouzlu. Vypadá možná jednoduše, konzervativně a snad i trochu německy, ale není "studený" a má v sobě šmrnc.

Stejné je pochopitelně pojetí interiéru. Uvnitř tedy zaujme maličký volant, minimum tlačítek a nezvyklé umístění kapličky s „budíky" přístrojů - nenajdeme ji jako obvykle za volantem, ale spíše nad ním, posazenou na vrchu palubní desky. V případě 308 (a tedy i 308 SW) mi tato koncepce přišla dotaženější než u modelů 208 a 2008.

Peugeot 308 SW.



Tentokrát jsem našel vhodnou řidičskou polohu rychle a volant mi ve výhledu na přístroje nepřekážel.

Zbytečné prohřešky umí naštvat
Zůstaly i další zvláštnosti. A některé z nich umí být k vzteku. Neplatí to o otáčkoměru se zrcadlově otočenou stupnicí, ten je pouze zvláštní. Ručička se po něm pohybuje zprava doleva - tedy opačným směrem, než je obvyklé. Podobně ukazují otáčky třeba britské Aston Martiny, ale proč takové řešení použili v Peugeotu, to je mi pořád záhadou... Ale budiž.

Za co jsem však francouzské konstruktéry opravdu proklínal, je kovová hlavice řadicí páky (v základní výbavě je plastová). Stěžuji si na ni vlastně pravidelně i v testech jiných Peugeotů, ale tentokrát tak musím učinit opravdu důrazně.

Peugeot 308 SW.


Že v zimě, třeba po mrazivé noci, strašně studí, je nepříjemné, ale za chladného počasí se dá očekávat, že řidič má při sobě rukavice a nic moc se vlastně neděje. Ale v létě... To je peklo. Měl jsem vůz půjčený zrovna v období extrémních veder, kdy padaly teplotní rekordy. Stačilo ho nechat pár hodin na sluníčku a řadicí páka byla nepoužitelná - byla tak rozpálená, že se jí nedalo ani dotknout. A to je samozřejmě v autě s manuálem "trochu" problém. Musel jsem ho vyřešit tak, že jsem páku při řazení držel zkroucenou rukou v části pod hlavicí.

Menší výtku mám i k ovládání. Už od druhé výbavy Active se většina palubních systémů a komfortních prvků "krotí" přes obří displej. Peugeot tak chtěl snížit celkové množství tlačítek a všechno zjednodušit. To první se mu povedlo, tím druhým si pořád nejsem moc jistý. Dotyková obrazovka totiž trochu odvádí řidičovu pozornost. Třeba při nastavování klimatizace nebo výběru rádia.

Peugeot 308 SW.


Jinak je ale všechno naprosto v pořádku. Zatímco u hatchbacku jsem si postěžoval na skromný prostor pro kolena cestujících na zadních sedadlech, kombík tento problém díky výrazně delšímu rozvoru tolik netrápí. Proti "krátké" verzi přibylo na nohy několik centimetrů. Navíc zůstává chytrá vychytávka v podobě "vykousnuté" spodní části přístrojovky u spolujezdce na předním sedadle. ten se tak může posunout víc vpřed, čímž za sebou uvolní další místo. Použité materiály v kabině pak vypadají hodnotně i zpracování interiéru působí kvalitně - skoro jako v autě prémiové značky.

Velkou předností Peugeotu 308 SW je obří zavazadelník. Jeho objem činí 610 litrů a když odstraníte roletu a budete nakládat až po střechu, vejde se do kufru 740 litrů.

Peugeot 308 SW.


Po sklopení opěradel zadních sedaček, což lze provést snadným zatažením za kliky přimo ze zavazadelníku, vznikne prostor s rovnou podlahou o objemu až 1660 litrů. Kufr má ideální tvar a potěší i nízká nákladová hrana.

Nejsilnější diesel autu sluší
Pod kapotou testovaného vozu se ukrýval dvoulitrový turbodiesel BlueHDI s výkonem 150 koní, který byl spojen s šestistupňovou manuální převodovkou. Tato kombinace se k francouzskému kombíku skvěle hodí. Motor je kultivovaný, skvěle odhlučněný, příjemně zpřevodovaný a vozu poskytuje také velice slušnou dynamiku.

Zvláštností testované motorizace je tlačítko Sport, které citelně zlepší reakce na plyn a současně "přiostří" zvuk. K dispozici jsou pak i údaje o výkonu či aktuálním přetížení. V naftovém kombíku mi to ale připadá spíš zbytečné, sportovní režim jsem vlastně zapnul jen jedinkrát a pouze na zkoušku.

Peugeot 308 SW.


Testovaná jednotka je vybavena selektivním katalyzátorem se vstřikováním močoviny a plní emisní normu Euro 6. Je také úsporná, s autem se dá celkem v pohodě jezdit za 5 až 6 litrů nafty na 100 kilometrů. 

Peugeot 308 SW stojí na poměrně jednoduchém podvozku, který vpředu sází na vzpěry McPherson, vzadu najdeme jednoduchou zadní nápravu s deformovatelnou příčkou. Funguje dobře a kombík je stejně jako hatchback hodně pohodlný a takový uvolněný.

Není však úplně stejný. Kvůli mohutnější zádi i delšímu rozvoru nepůsobí novinka tak hbitě, kombi je současně víc nedotáčivé a zadní náprava se o něco snadněji nechá rozhodit na nerovnostech a zřetelně odskočí. I tak si ale 308 SW za jízdní vlastnosti zaslouží pochvalu, s autem se totiž podobně jako s hatchbackem jezdí velice příjemně. Sympatický dojem podtrhuje povedené řízení.

Peugeot 308 SW.



Peugeot 308 SW je tedy téměř dokonale vyvážené auto: pohledné, praktické, pohodlné a ve spojení s testovaným motorem také dostatečně rychlé a přitom úsporné. Mrzí mě vlastně jen pár přehmatů v interiéru.

Než v červenci dorazí nový benzinový tříválec, představuje nejlevnější variantu kombinace základní výbavy Access (zahrnuje například LEDky pro denní svícení, elektricky ovládaná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, manuální klimatizaci, rádio s CD a MP3 přehrávačem či palubní počítač) a naftové jednotky 1.6 HDI (92 koní) s pětistupňovou manuální převodovkou, která vyjde na 422 tisíc korun. Dvoulitrový turbodiesel je k dispozici od prostřední výbavy Active a stojí nejméně 527 tisíc, s testovaným nejvyšším stupněm Allure je potřeba zaplatit alespoň 573 tisíc korun. Kompletní ceník najdete zde.

Peugeot 308 SW 2.0 BlueHDI: Hodnocení a technické údaje
+objemný zavazadelník
+úsporný a výkonný motor
+pohodlný podvozek
-horší ergonomie ovládání
-kovová hlavice řadičky
-občasné odskočení zadní nápravy
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1997 ccm
max. výkon110 kW (150 k) při 4000 ot/min
max. točivý moment370 N.m při 2000 ot/min
max. rychlost217 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h8,9 s
kombinovaná spotřeba4 l/100 km
cena testovaného vozu687 200 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů