Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Ostré Scirocco R je hodně rychlá hračka. A vypadá úžasně

Naše téma
Stanislav Švarc | 26.09.2014
dalších 25 fotek
Volkswagen Scirocco R. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Auta s písmeny VW ve znaku mají bezpochyby řadu skvělých vlastností. Ale upřímně, nejsou to zrovna kousky, za nimiž byste se zájmem otočili hlavu. Tedy až na jedno: dramaticky přikrčené Scirocco. A platí to zvlášť o nejostřejším provedení s označením R.
I když se to nezdá, tenhle placatý třídvéřový hatchback je s námi už více než šest let. Letos tedy Volkswagen sáhl po drobné modernizaci. Omlazené provedení se u nás začalo prodávat teprve před několika týdny.

Na pohled se toho nezměnilo moc. Scirocco se nyní chlubí nově navrženými předními a zadními partiemi, maska chladiče například už nemá podelná žebra, změnil se i vzhled předního nárazníku. Větší zadní světlomety zase dostaly novou grafiku.

Volkswagen Scirocco R.



Jsou to jen drobnosti, ale díky nim "šíro", nejodvážnější Volkswagen posledních let, vypadá ještě zamračeněji a naštvaněji. A tedy lépe. Fakt se mi moc moc líbí.

To platí i o interiéru. Kabina sice vypadá obyčejněji než přikrčená karoserie, ale vůbec mi to nevadí. Hlavně že je přehledná a ovládání dává smysl. Jde o ostatně "fau-vé", takže by mě cokoli jiného dost překvapilo. Novinku představuje středová kaplička s ukazatelem plnicího tlaku turbodmychadla, stopkami a ukazatelem teploty motorového oleje.

Volkswagen Scirocco R.



Toto řešení má připomínat původní Scirocco. Hezký detail. Skvěle do rukou padne nový volant a pěkně vypadají výrazně modré ručičky v "budících" přístrojů. Jediné, co mi vadilo, byl nepříjemný, skřípavý zvuk bezrámových oken, která vždy po zavření dveří musí o pár centimetrů povyjet k těsnění.

Vzhledem ke konstrukci samozřejmě nelze uvnitř očekávat přebytek prostoru, zvlášť na zadních sedadlech ho opravdu není moc. Interiér navíc kvůli úzkým oknům působí poměrně tmavě. Taky výhled směrem vzad není pochopitelně úplně ideální.

Kufr s objemem 312 litrů je překvapivě dobře použitelný. 

Srdce je divoké...
Nic z toho ale vlastně není důležité. Scirocco je hlavně stylovka a v případě vrcholného "eRka" i malý sporťáček, který dá stovku za méně než šest sekund. Čert vem nějakou praktičnost...

První dobrá zpráva je, že si Volkswagen trochu pohrál s přeplňovaným dvoulitrem a ještě pošteloval výkon. Ostré "šíro" tak už nemá "jen" 265 koní, ale rovných 280.

Volkswagen Scirocco R.



Motor je to fakt parádní, chlouba auta. Turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitr hezky reaguje na pohyb řidičovy pravé nohy, je sympaticky pružný a hlavně neskutečně houževnatý. Poslouchá už v nízkých otáčkách a od nějakých 2500 otáček pak táhne jak praštěný až k omezovači. Takže recept na rychlost je mimořádně prostý: stačí dupnout na plyn a držet. Kdykoli.

Na první poslech zní zajímavě i zvuk, je takový hezky bručivý. Bohužel ale brzy poznáte, že není skutečný, že je úmyslně "přifouknutý". Hlavně ve vyšších otáčkách pod plným plynem působí nepřirozeně, skoro jako z nějaké videohry. Ale co... I když zvuk beru za důležitou součást charakteru sportovních aut, díky výkonu a nadšení motoru jsem ochotný to nějak překousnout.

...ale vládne mu rozum
Zvlášť když tak dobře funguje i zbytek vozu. "Šíro" má příjemné řízení, šestistupňová manuální převodovka zase přesný chod. Podvozek je samozřejmě docela tvrdý a v kombinaci s příplatkovými devatenáctipalcovými koly dá vašemu pozadí pocítit každou nerovnost na vozovce. Platí to i v případě nastavení komfortního režimu adaptivního podvozku, kdy je sice znát rozdíl proti sportovnímu módu, ale Scirocco přesto nezapře svoje poslání, které spočívá v něčem úplně jiném, než v plavné jízdě jako na létajícím koberci.

Volkswagen Scirocco R.


Jeho smyslem je vládnout okreskám. Což se téhle široké placce s nízko položeným těžištěm i díky zmíněným velkým pneumatikám obstojně daří. Jak nenuceně a rychle za sebou "eRkové šíro" nechává zatáčky, je obdivuhodné - malé kupé se prostě chytne zvolené stopy a už se jí nepustí. A je skoro jedno, jak svižně jedete. S ostrým Volkswagenem se dá jet nádherně plynule.

Zásluhu na tom (a obecně na efektivním přenosu výkonu na přední kola) má také elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, což vlastně není nic jiného než přibrzďování předního vnitřního kola. Funguje spolehlivě. Fakt můžete do série zatáček vletět "prasáckou" rychlostí a jen hýbat volantem. Přitom cítíte, jak vám nějaká síla pomáhá auto nasměrovat, kam je potřeba. Ta síla, to je právě XDS.

A díky ní Scirocco může rychle řídit skoro každý. Záleží jen na odvaze.

Volkswagen Scirocco R.


Na jednu stranu je to fajn, na druhou to trochu zabíjí zábavu. I v takto stylovém a sportovním Volkswagenu je pořád cítit taková ta klasická wolfsburská solidnost.

Je to něco, jako bývala škola v přírodě. Volnější režim výuky v hezkém prostředí se nám líbil, ale vždycky tu byly učitelky, které pečlivě dohlížely na to, abychom se náhodou nebavili až moc. S Sciroccem je to stejné. Řídit ho je strašně příjemné, ale současně vás hlídá, abyste si ho za volantem neužívali až příliš. A nedělali blbosti.

Jestli je to dobře nebo špatně, to už si musí každý zájemce rozhodnout sám.

Volkswagen Scirocco R.


VW Scirocco R si podle výrobce vystačí v kombinovaném provozu vystačí každých sto kilometrů s osmi litry benzínu. Týdenní test údaj Volkswagenu potvrdil, při klidné jízdě skutečně počítač ukazoval spotřebu rovných osm na sto. Svižnější transfery apetit vyženou i nad hranici deseti litrů.

A cena? Odpovídá postavení stylového modelu v nabídce automobilky. Ostré "Šíro" s manuální převodovkou stojí 830 900 Kč, ale příplatková výbava dokáže cenu vyhnat až nad milion.

Kompletní ceník najdete zde.

Volkswagen Scirocco R: Hodnocení a technické údaje
+vzhled
+silný a pohotový motor
+jistý podvozek
-malý interiér
-na přední nápravě pouze systém XDS
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1984 ccm
max. výkon206 kW (280 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment350 N.m při 2500 - 5000 ot/min
max. rychlost250 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h5,7 s
kombinovaná spotřeba8 l/100 km
cena testovaného vozu1 064 600 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů