Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST omlazené Škody Yeti: Šikovné SUV je pořád volbou z rozumu

Naše téma
Stanislav Švarc | 14.03.2014
dalších 24 fotek
Škoda Yeti. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Oblíbené SUV od škodovky prošlo po čtyřech letech modernizací. Yeti po ní získal nový výraz: místo dřívějšího "vykuleného" pohledu se teď tváří mnohem vážněji a přísněji. Změnil se i jeho charakter?
Nedávný facelift Škody Yeti přinesl především dvě zásadní novinky. Tou první je už zmíněné "odepsání" velkých kulatých mlhovek, které vozu dávaly typický a originální vzhled. Nyní jsou mlhová světla podstatně diskrétněji umístěny na tradičnějším místě: ve spodní části předního nárazníku.

Změnil se samozřejmě také tvar hlavních světlometů a masky chladiče. Yeti má teď dle aktuálního škodováckého designového jazyka ostřejší linie a hrany.

Do města i na venkov
Druhou velkou novinku představuje nabídka dvou samostatných designových linií. Kompaktní SUV teď v ceníku najdeme buď v "civilním" provedení, nebo v "outdoorové", dobrodružně se tvářící, variantě, s níž se nemusíte bát výletů mimo asfaltové silnice.

Škoda Yeti.



Obě varianty se od sebe liší například provedením předního a zadního nárazníku. Podobně je rozdílné i zpracování bočních lišt a prahů: zatímco městský Yeti je má vyvedeny v barvě karoserie, u jeho „outdoorového" sourozence jsou z černého plastu. Outdoor je také sériově vybaven stříbrnými kryty vnějších zpětných zrcátek.

Kromě toho má navíc v sériové výbavě stříbrné kryty vnějších zpětných zrcátek, paket pro špatné cesty a tažné zařízení, elektronickou kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách, specifický design potahů sedadel, skla SunSet se zvýšeným stupněm tónování a kryty pedálů z ušlechtilé oceli.

Škoda Yeti.


Při hodnocení vzhledu omlazeného Yetiho jsem se setkal s různými názory. Někdo jednoznačně chválí, jiným se stýská po kulatých světlech. Mně se líbil Yeti před faceliftem a líbí se mi i po něm.

Praktická krabice
V kabině došlo jen k drobným změnám. Všimnout si můžeme hlavně nového tříramenného volantu. Zajímavé je, že až Yeti po modernizaci se stal prvním modelem značky, který může být na přání vybaven zadní parkovací kamerou nebo rovnou nejnovější generací automatického parkovacího asistenta. Systém umí vůz nasměrovat do mezer podélně i příčně k vozovce. Funguje spolehlivě.

Škoda Yeti.



Ve Škodě navíc ještě posílili už tak velkou míru variability a praktičnosti interiéru. Ten je i přes kompaktní rozměry auta docela prostorný - zásluhu na tom má jistě především přísně hranatý tvar karoserie. Dostatek místa tak uvnitř najdou i cestující na zadních sedadlech, slušně využitelný je také zavazadelník, přestože nabízí spíš malý objem. Základní činí 405 litrů, po posunutí všech zadních sedadel vpřed je možné ho zvýšit až na 510 litrů.

Se zadními sedadly se vůbec dá zajímavě kouzlit. Všechny tři sedačky lze jednotlivě sklápět nebo dokonce vyjmout z vozu. Dovnitř se pak vejde náklad o objemu 1760 litrů. Při vyjmutém prostředním sedadle lze boční místa dokonce posouvat v podélném i příčném směru.

Škoda Yeti.



V omlazeném Yetim najdeme nově vyjímatelnou LED svítilnu v kufru a ve dveřích odpadkový koš.

Kabina ale není "jen" praktická, ale také dobře (i když je pojatá hodně konzervativně a stroze) vypadá, působí kvalitně a může se pochlubit příkladnou ergonomií. Ta je ale vlastní snad všem vozům koncernu Volkswagen. Všechny ovladače jsou tu "tak nějak" na svém místě, takže není třeba cokoli zkoumat či hledat. Prostě sednete a jedete. Z kabiny je taky mimochodem skvělý výhled.

Silák do terénu...
Když už škodovka začala Yetiho prodávat ve dvou variantách, řekl jsem si, že by bylo fajn vyzkoušet rovnou obě. A v co nejodlišnějších variantách.

Verzi Outdoor tak reprezentovalo auto s nejvýkonnějším turbodieselem, šestistupňovou manuální převodovkou a pohonem všech kol, "obyčejný" Yeti pak byl v úsporném provedení GreenLine s naftovou šestnáctistovkou, pohonem přední nápravy a pětistupňovou převodovkou. Začněme tím svalnatějším z dvojice "sněžných mužů".

Škoda Yeti.


Jeho dvoulitrový turbodiesel dává výkon 170 koní, točivý moment 350 N.m je k dispozici už od 1750 otáček. Na auto to nejen bohatě stačí, ale Yeti je s touto jednotkou skutečně rychlý. Přísun výkonu je plynulý a motoru nevadí ani vyšší otáčky - chuť zrychlovat polevuje až za hranicí 4500 otáček.

Průměrná je jeho kultivovanost, především za studena o sobě dává znát citelnými vibracemi a trochu hrubším zvukem. Nejde však o nic nesnesitelného. Velice slušná je spotřeba, během testu se pohybovala mezi 7 až 8 litry, při snaze o úspornou jízdu se lze dostat i pod hranici 6 l/100 km.

Zvláštností testovaného vozu byl pohon všech kol (Škoda nabízí verzi Outdoor i bez něj). Řídí ho mezinápravová spojka Haldex páté generace, která podle aktuální potřeby rozděluje točivý moment na nápravy. Funguje to výborně a systém pomáhá nejen na povrchu s horší přilnavostí, ale také v zatáčkách. Výsledkem je skutečně jisté chování i v "prasácky" projížděných zákrutách.

Škoda Yeti.



Pohon všech kol také umožňuje výlet mimo rovné cesty. Jasně, Yeti není offroad, světlá výška ostatně činí pouhých 18 centimetrů, ale přesto se odvážím tvrdit, že zvládne víc, než na co si troufne většina jeho majitelů. V terénu autu pomáhají i krátké převisy karoserie a jízdní režim Offroad.

... i šetřílek na dlouhé cesty
To provedení GreenLine s pohonem přední nápravy se hodí maximálně na nějakou suchou polní cestu. Zato má jiné přednosti, především se spokojí se skromnou porcí paliva.

Úsporná verze Yetiho spoléhá na turbodiesel 1.6 TDI o výkonu 105 koní, jehož už tak zanedbatelnou žíznivost ještě potlačují pneumatiky s nízkým valivým odporem, vylepšená aerodynamika karoserie a podvozku či pětistupňová manuální převodovka s dlouhými převody. Auto je také o 2 cm nižší.

Škoda Yeti.



Je asi jasné, že od podobně vybavené varianty nemůžeme čekat vzrušující dynamiku, přesto motor si na nedostatek výkonu není třeba stěžovat. Jen to vyžaduje, aby se řidič naučil s "ekoYetim" jezdit, aby si zvykl na charakter pohonného ústrojí, které nejefektivněji (i nejpříjemněji) pracuje v poměrně úzkém spektru otáček. Pak nebude vadit ani absence šestého rychlostního stupně, pětka v GreenLine je totiž stejně dlouhá jako šestka u nejsilnějšího turbodieselu.

Škoda Yeti.


Úspornému Yetimu obecně nejvíc svědčí plynulá a uvolněná jízda a skvěle se hodí pro překonávání delších vzdáleností. Pak se odmění spotřebou kolem 5 litrů.

Umění kompromisu
Přestože mají obě testované verze rozdílná poslání, jejich projev je docela podobný. Varianta s pohonem všech kol je samozřejmě výrazně sebevědomější v zatáčkách a na kluzkém povrchu, dojem z jízdního komfortu se však příliš neliší.

Škoda Yeti.


Nastavení podvozku Yetiho je totiž zcela zřetelně výsledkem kompromisu mezi pohodlím a jistotou. Na hladké silnici auto funguje skvěle a pěkně "drží". Krátké příčné nerovnosti však způsobují trochu nervózní chování, zadní náprava odskakuje a vůz najednou působí tak nějak prkenně. Prostě "drncá". Není to ale nic extrémně obtěžujícího a už vůbec nic nebezpečného. Škoda se prostě jen rozhodla pro tužší nastavení vhodné na rovnou vozovku.

Jinak je všechno v pořádku. Řízení je příjemné, řazení má přesný chod a na brzdy se můžete spolehnout.

Škoda Yeti.


A jak to tedy je s tím charakterem omlazeného Yetiho? Upřímně, nic moc se nezměnilo, což je asi dobře. Škodovácké SUV tak zůstává autem, do něhož se bláznivě nezamilujete "na první svezení", ale budete mu na chuť přicházet postupně s tím, jak za jeho volantem budete trávit další a další kilometry. Líbit se vám bude hlavně jeho univerzálnost, praktičnost a chytře vymyšlený interiér.

Yetiho lze v základní verzi Active s motorem 1,2 TSI (105 koní) poříídit za 339 900 korun, GreenLine stojí nejméně 429 900 korun. Pokud zatoužíte po pohonu všech kol, nejlevnější možnost představuje varianta s dvoulitrovým turbodiesel s výkonem 140 koní, která vyjde na 469 900 Kč. Testované vozy však nabízely bohatou výbavu, jejich cena je proto výrazně vyšší. Kompletní ceník najdete zde.

Škoda Yeti Outdoor 2.0 TDI 4x4: Hodnocení a technické údaje
+praktický a variabilní interiér
+univerzálnost
+pohotový pohon všech kol
-menší zavazadelník
-slabší komfort na nerovnostech
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1968 ccm
max. výkon125 kW (170 k) při 4200 ot/min
max. točivý moment350 N.m při 1750 - 2500 ot/min
max. rychlost201 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h8,4 s
kombinovaná spotřeba5,7 l/100 km
cena testovaného vozu923 000 Kč
Škoda Yeti GreenLine 1.6 TDI: Hodnocení a technické údaje
+praktický a variabilní interiér
+nízká spotřeba paliva
-menší zavazadelník
-slabší komfort na nerovnostech
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1598 ccm
max. výkon77 kW (105 k) při 4400 ot/min
max. točivý moment250 N.m při 1500 - 2500 ot/min
max. rychlost176 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h12,1 s
kombinovaná spotřeba4,6 l/100 km
cena testovaného vozu715 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů