Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Oktávce pohorky sluší. Všestranný scout jezdí skvěle a potěší pohodlím

Naše téma
Stanislav Švarc | 03.11.2014
dalších 20 fotek
Škoda Octavia Scout. | foto: Škoda Auto
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Nabídku mladoboleslavské automobilky nedávno obohatila i oplastovaná Octavia Combi na vyšším podvozku. Dostala už tradiční škodovácké označení pro tyto "poloterénní" verze - Scout. A taky zajímavou techniku.
Vzhled dobrodruha kombíkové oktávce podle mě hodně sluší. Vpředu a vzadu má plastem chráněné nárazníky se stříbrnými prvky, plasty chrání i prahy a lemy blatníků a proti běžné Octavii Combi byla světlá výška zvětšena o 33 milimetrů na celkových 171 milimetrů. Pochopitelně narostly také nájezdové úhly: vpředu z 15,3 stupňů na 16,7° a vzadu z 12,4° na 13,8°. Samozřejmostí je kryt podvozku.

I to trochu naznačuje, že Scout není pouze vyfešákovaná Octavia, která se drsně jen tváří.

Škoda Octavia Scout.



Ještě důležitější je ale technika. "Skaut" má pohon všech kol, využívající spojku Haldex 5. generace, která umí posílat podle potřeby točivý moment na jednotlivá kola. Pomáhá také docela chytrá elektronika jako třeba elektronická uzávěrka diferenciálů EDS, pracující na obou nápravách.

Špíny se nebojí
Ani s touto výbavou samozřejmě mladoboleslavský allroad nepředstavuje žádný nezdolný teréňák, ale není ani žádné ořezávátko. Zvládne toho překvapivě dost. Přitom se ani nezdá, že by auto třeba na zabahněné cestě nebo rozbité polňačce nějak trpělo. Naopak, ukazuje robustní konstrukci a především odhaluje parádně nastavený podvozek.

Ten využívá víceprvkovou zadní nápravu a i na hodně hrbolatém terénu skvěle tlumí nerovnosti a nenechá kola ztratit kontakt s povrchem. Jen občas do kabiny proniknou slyšitelné rázy - to když vymetete překvapivou hlubokou díru a nestačíte před ní přibrzdit.

Škoda Octavia Scout.



Podvozek ale výborně funguje i na hladkém asfaltu. Proti klasické oktávce je Scout pocitově měkčí a poddanější, což se příznivě podepsalo na komfortu jízdy. V tom pomáhají i kola (o průměru 17 palců) obutá do pneumatik s poměrně vysokým profilem.

Zaměření na pohodlí a větší světlá výška se pak sice projevují trochu většími náklony karoserie v zatáčkách, ale to vlastně ničemu nevadí.

Fajn společník
Jednak od kombíku-dobrodruha snad nikdo nečeká, že bude naprosto suverénně drtit zatáčky, druhak to ani tak není vůbec zlé. Vůbec ne. "Skaut" se pere statečně, pevně drží stopu a i díky pohonu všech kol se chová čitelně, nezáludně a sympaticky neutrálně. Podvozek se tedy fakt povedl, příjemné je i řízení, které není zrovna upovídané, ale je dostatečně přesné.

Pochválit lze i pohonnou jednotku. Testovaný vůz pod kapotou ukrýval vrcholný dvoulitrový turbodiesel, který poskytuje 184 koňských sil. Motor spolupracuje s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG, jiná volba pro nejsilnější agregát není.

Škoda Octavia Scout.


Každopádně jde o povedenou kombinaci. Motor má opravdu dostatek síly, vyznačuje se příjemně plynulým přísunem výkonu a je také slušně utlumený. Jen za studena a v nízkých otáčkách o sobě dává vědět vibracemi a hlukem možná víc, než byste si přáli. Po drtivou většinu času jízdy se ale chová způsobně.

Dvouspojkový automat má dobře poskládané rychlostní stupně, řadí rychle, jen mu občas, zejména při rozjezdech, chybí jemnost a autem lehce škubne. Během jízdy se pochopitelně snaží držet co nejnižší otáčky a pokud zvolíte ekonomický režim, umí v zájmu co nejnižší spotřeby automaticky vyřazovat na neutrál.

A když už jsme u spotřeby: během testu se pohybovala kolem šesti litrů.

Stará dobrá Octavia
Zbytek auta není potřeba popisovat nikterak důkladně. Scout totiž jinak nabízí to samé jako běžná Octavia Combi. Čekejte tedy kvalitně zpracovaný interiér, který je možná trochu nudný, ale současně přehledný a s logickým ovládáním. Allroad se liší dekoračními a prahovými lišty, nechybí ani emblémy Scout.

Škoda Octavia Scout.


Zavazadelník má základní objem 610 litrů, kabina je mimořádně prostorná ve ve všech směrech a díky větší světlé výšce se navíc do auta snadno nastupuje.

Ani základní výbava není špatná. Zahrnuje třeba dvouzónovou klimatizaci, elektricky ovládaná boční okna, barevný displej, dešťový senzor, tempomat a vyhřívaná přední sedadla. Příplatková výbava nabídne adaptivní tempomat, asistent dálkových světel, parkovací asistent, systém rozpoznávající dopravní značky, automatické zamykání, bezklíčový přístup či parkovací kameru.

Jenže taky je tu hodně dlouhý seznam příplatků, který dokáže základní, už tak nemalou cenovku (v případě testované motorizace 734 900 Kč) posunout snadno až za hranici milionu korun. Zkoušený vůz měl například nadstandardní výbavu za více než 300 tisíc korun. Přitom za podobné peníze můžete koupit třeba velice slušně vybavený Opel Insignia Country Tourer, tedy auto o třídu výš.

Škoda Octavia Scout.


Ale upřímně: osobně bych za stejné peníze i tak zvolil "lidovější" Octavii. Scout se totiž opravdu povedl. Skvěle jezdí, poradí si v každé situaci, na výbavu si také nelze stěžovat a navíc se může pochlubit tradiční zbraní mladoboleslavské oktávky: je neskutečně praktický a univerzální. Prostě spolehlivý parťák na každý den.

A když nad tím tak přemýšlím, pocitově jde dost možná o nejpříjemnější škodovku, co jsem kdy řídil.

Kompletní ceník najdete zde.

Škoda Octavia Scout 2,0 TDI/135 kW: Hodnocení a technické údaje
+skvělý podvozek
+silný a poměrně úsporný motor
+prostorný interiér
-za studena hlučnější motor
-převodovka občas "škube"
-vyšší cena
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1968 ccm
max. výkon135 kW (180 k) při 3500 - 4000 ot/min
max. točivý moment380 N.m při 1750 - 3000 ot/min
max. rychlost219 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h7,8 s
kombinovaná spotřeba5,4 l/100 km
cena testovaného vozu1 047 700 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů