Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Nový Volkswagen Passat s "überdieselem" má hodně blízko k dokonalosti

Naše téma
Stanislav Švarc | 21.02.2015
dalších 34 fotek
Volkswagen Passat Variant. | foto: Stanislav Švarc
Světový bestseller, stálice a symbol střední třídy, oblíbenec firemních flotil i sen mnoha rodin. Prostě legenda. Představovat Volkswagen Passat je stejně zbytečné jako snažit se utéct před Padesáti odstíny šedi. Nedávno na trh dorazila už osmá generace. 
Ta má rozhodně na co navazovat. Od roku 1973 totiž Volkswagen vyrobil téměř 22 milionů těchto vozů, přičemž jen loni jich po celém světě prodal více než 1,1 milionu – včetně derivátů přizpůsobených individuálním požadavkům čínského a amerického trhu – a stal se vůbec nejúspěšnějším vozem značky i celého koncernu VW.

Passat je samozřejmě oblíbený i u nás a vypadá to, že i nová generace bude prodejně úspěšná. České zastoupení německé automobilky totiž prý eviduje už téměř 1600 závazně objednaných exemplářů. Na auto, které se na českém trhu teprve rozkoukává, to fakt jde.

Chladný pohled
Základní rozměry se ve srovnání s předchůdcem téměř neměnily. Novinka - s označením B8 - na délku měří 4767 milimetrů, je tedy o 2 mm kratší než předchůdce, šířka se zvětšila na 1832 milimetrů (+12 mm) a výška v případě testovaného kombi činí 1477 milimetrů.

Volkswagen Passat Variant.



Rozvor náprav se však natáhl o významných 79 milimetrů na na 2791 mm.

Zajímavě se proměnil vzhled: zatímco dřívější generace vypadaly docela všedně a obyčejně (což v žádném případě není myšleno zle), u novinky Volkswagen přece jen nasadil odvážnější designové prvky. Platí to především o předních partiích s výraznou a bohatě chormovanou maskou chladiče, na níž zajímavě navazují úzké a zamračené světlomety.

Díky tomu v pořadí osmý "pašík" působí atraktivněji a snad i dravěji. Pořád však na první pohled poznáte, o jaké auto se jedná. 

Volkswagen Passat Variant.


Klasické a spíš strohé tvary zůstávají, stejně jako chladný pohled - který je díky zmíněné přídi ještě chladnější. A je to tak správně.

Stejně správně je i interiér. Jednoduchý, dobře vypadající, přehledný a kvalitně zpracovaný. Dojem u testovaného vozu navíc zlepšila nejvyšší výbava Highline a řada příplatkových prvků - například kožená sedadla či povedený digitální přístrojový štít.

Tradičně skvělá je logika ovládání.

Volkswagen Passat Variant.


O velikosti kabiny už byla tak trochu řeč v souvislosti se zvětšeným rozvorem. Jenže samotné číslo toho o prostornosti moc nepoví, vše ukáže až osobní zkušenost. A ta dopadla na jedničku. Passat je prostorný ve všech směrech a ani dlouháni si na zadních sedadlech nebudou stěžovat na nedostatek místa před koleny či nad hlavou. Díky velkým zadním dveřím se dovnitř i parádně nastupuje.

Pozadu není ani kufr, který pojme 650 litrů a potěší délkou, šířkou i pravidelným tvarem. Po sklopení zadních opěradel pak vznikne prostor pro 1780 litrů.

Volkswagen Passat Variant.


Při zkoumání kufru jsem si všiml zvláštního tlačítka na pravé straně. Ovládá se jím mechanicky výklopné tažné zařízení (příplatkové, stojí 21 400 Kč), které je normálně schované ve spodku nárazníku a nepřekáží. Po stisknutí ovladače však vyjede ven.

A když už jsme u tažného zařízení: nový Passat disponuje na přání (za 13 tisíc) asistentem pro parkování s přívěsem.

Jako rána pěstí
To je sice fajn věc, ale mnohem důležitější novinka se skrývá pod kapotou. Testovaný vůz totiž poháněl dvěma turbodmychadly přeplňovaný dvoulitrový turbodiesel s výkonem 240 koní (176 kW). Vzhledem k vysokému maximu točivého momentu 500 N.m (k dispozici mezi 1750 až 2500 ot/min) je tato motorizace vždy vybavena pohonem všech kol 4Motion a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Volkswagen Passat Variant.



Už když si tohle všechno v hlavě srovnáte, dojde vám, že nepůjde o nějaké ulajdané kombi. Jenže přímá zkušenost byla ještě divočejší než představy.

Překvapení se dostaví hned po prvním seznámení plynového pedálu s podlahou. Passat prostě vystřelí a přesvědčivě a naprosto plynule zrychluje dál, aniž by přitom motor prozrazoval nějakou slabinu, díru v zátahu - teprve u omezovače, který je umístěn u 4500 ot/min, je znát, že turbodiesel už ze sebe to nejlepší vydal. Jenže jakmile převodovka přeřadí, kalup pokračuje dál.

Můžete jet jakkoli rychle, stačí jen zadupnout pravou nohu, automat bleskově podřadí a auto peláší pryč. Ostatně zrychlení z klidu na stovku za 6 sekund také leccos naznačuje. Ani nad 100 km/h ale auto nepolevuje.

Volkswagen Passat Variant.



Nejpůsobivější jsou ale starty a akcelerace v nižších rychlostech. Passat Bi-TDI má totiž hodně krátkou jedničku i dvojku, a protože pohon všech kol se téměř dokonale stará o skvělou trakci (k prokluzu předních kol dochází spíš výjimečně a vždy jen na okamžik), dokáže tenhle chladně vyhlížející kombík změnit stání na 60 kilometrovou rychlost za pouhé tři vteřiny. Zrychluje tak, že umí vyvolat dojem, jako by vás někdo praštil pěstí do břicha. Vše umocňuje opravdu bleskové řazení dvouspojkové převodovky.

Jen jedna chybka
Skvělé přitom je, že výborně funguje i při normální jízdě. Neruší nepatřičným hlukem a umí být i docela úsporný. Udávaná spotřeba v kombinovaném cyklu 5,4 l/100 km je sice dosažitelná dost obtížně, ale s lehkou nohou lze dlouhodobě jezdit za méně než sedm litrů. Mně palubní počítač po týdenním testu ukazoval hodnotu 8,2 l/100 km. To je, myslím si, na 240koňový a docela velký kombík pořád hodně slušné.

Volkswagen Passat Variant.



Chválit lze i chování na silnici a v zatáčkách. Passat působí lehce, byť mu v tom samozřejmě pomáhá elektronika, konkrétně systém XDS+. Což vlastně není nic jiného než přibrzďování vnitřních kol. Funguje skvěle, opravdu je cítit, jak "nějaká" síla pomáhá v obloucích potlačit přirozenou nedotáčivost a auto nasměrovat, kam je potřeba.

Jistotě pak samozřejmě přispívá i pohon všech kol, který v případě Passatu tvoří pátá generace systému s mezinápravovou spojkou Haldex. Výrazně pomáhá pochopitelně zejména na povrchu s horší přilnavostí, na němž dokáže vůz lehce srovnat tak, aby po kluzké silnici divoce "netancoval".

Volkswagen Passat Variant.



K jízdnímu projevu testovaného Passatu mám vlastně jedinou drobnou výtku: myslím, že by mohl být o maličko pohodlnější. I v komfortním nastavení adaptivního podvozku totiž na rozbité silnici působí trochu prkenně, navíc od zadní nápravy do jinak výborně odhlučněné kabiny proniká jasně rozpoznatelný hluk. Není to nic hrozného, ale prostor pro zlepšení tu prostě je.

Řízení je strmé, přesné i citlivé a vůz na jeho pokyny reaguje pohotově.

Upřímně, Volkswagen Passat Variant s dvakrát přeplňovaným turbodieselem a pohonem všech kol mě ohromil. Je to opravdu skvělé auto: příjemné, fantasticky jezdící, praktické, chytré. Má to však jeden háček.

Volkswagen Passat Variant.



Je jím cena. Nejvýkonnější naftové provedení totiž stojí nejméně 1 054 900 korun, testovaný kombík s několika příplatky by vyšel dokonce na 1 393 599 Kč. Pro srovnání, za podobné peníze můžete mít třeba BMW řady 3 s šestiválcovým turbodieselem o výkonu 258 koní a s pohonem všech kol.

Když si ale na druhou stranu uvědomím, co všechno má testovaný "pašík" ve výbavě, nepřijde mi jeho cena nějak přemrštěná.

Logicky se pak ještě nabízí otázka, jestli by stejně parádní dojem zanechal i Passat v dostupnějším provedení, tedy bez onoho "überdieselu" pod kapotou, luxusní výbavy a pohonu všech kol. Odpovědět na ni (zatím) neumím, jedním jsem si ale jistý: i "lidovější" Passat bude solidní, poctivé a praktické auto.

Kompletní ceník najdete zde.

Volkswagen Passat Variant Bi-TDI 4Motion: Hodnocení a technické údaje
+skvělý motor
+prostorný a kvalitní interiér
+výborný jízdní projev
-vyšší cena
-hluk od zadní nápravy na nerovnostech
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1968 ccm
max. výkon176 kW (240 k) při 4000 ot/min
max. točivý moment500 N.m při 1750 - 2500 ot/min
převodovkaautomatická, sedmistupňová
max. rychlost238 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h6 s
kombinovaná spotřeba5,4 l/100 km
cena testovaného vozu1 393 599 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů