Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Nový Qashqai je povedené SUV. A s řadou chytrých pomocníků na palubě

Naše téma
Stanislav Švarc | 03.06.2014
dalších 22 fotek
Nissan Qashqai. | foto: Nissan
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Když v roce 2006 Nissan představil první generaci Qashqaie, "městské SUV" se okamžitě stalo terčem vtípků a narážek na poněkud krkolomné a "ujeté" jméno. Důležitější však je, že se novinka svým charakterem trefila do vkusu zákazníků a zaznamenala obrovský úspěch - prodalo se jí přes dva miliony kusů. Nedávno uvedený nástupce tak nemá zrovna lehkou pozici.
Úspěch totiž zavazuje. V Nissanu si proto museli dát záležet, aby se i druhá generace Qashqaie zájemcům o malý crossover líbila. Zvlášť když tento neustále rostoucí segment v uplynulých měsících a letech přilákal další konkurenty.

Japonská automobilka se vcelku pochopitelně rozhodla vsadit na jistotu a autu ponechala typickou siluetu. Výrazně se ale změnil jeho "kukuč". Přední partie dostaly linie v duchu současného designového směru Nissanu, které společně s masivním předním nárazníkem způsobují hodně sebevědomý výraz.

Nissan Qashqai.


Zadní část proti tomu vypadá díky oblejším tvarům spíš přátelštěji. Celkově však Qashqai působí poměrně robustně a odolně.

Nová technika, podobné rozměry
Qashqai stojí na nové platformě s označením Common Module Family (CMF). Díky tomu mohly narůst některé rozměry, současně však klesla hmotnost. Oproti předchůdci má být novinka lehčí až o 40 kilogramů.

Na délku vůz narostl o 49 milimetrů (na 4379 mm), na šířku o 20 mm (na 1800 mm), zmenšila se ale výška - měří 1600 milimetrů, je tedy o 15 mm nižší. Rozvor náprav zůstal zachován. I nový Qashqai je tak vlastně spíš "zvednutým" hatchbackem.

Tomu odpovídá i velikost zavazadlového prostoru. 

Nissan Qashqai.


Proti první generaci se mírně nafouknul, teď nabízí objem 439 litrů, což je o 29 litrů více než u předchůdce. Nejde o rekordní hodnotu, ale myslím, že vzhledem k zaměření vozu je dostatečná. Pro převoz drobných předmětů se hodí prostor pod mezipodlahou i "výklenky" po stranách kufru. Po sklopení opěradel vznikne místo na předměty dlouhé až 1,9 metru.

Hi-tech interiér
Pečlivě Nissan přistoupil k interiéru. Platí to jak o vzhledu, tak o zpracování a použitých materiálech. Líbilo se mi ovládání většiny palubních funkcí, tlačítka jsou totiž na správném místě. Snad jen páčka ovládající směrovky by mohla mít hladší chod - v testovaném autě mi připadala tak nějak zatuhlá. Chytrým detailem jsou držáky na nápoje, které jsou hlubší, než bývá zvykem. Je to proto, aby kelímky nepřekážely ruce pracující s řadicí pákou.

Nissan Qashqai.


Fajn jsou také pohodlná sedadla.

Výrobce se opravdu důkladně zaměřil na výbavu moderními technologiemi a nejrůznějšími asistenčními a bezpečnostními systémy. Qashqai tak lze pořídit například s "hlídačem" mrtvého úhlu, rozpoznáváním dopravních značek, či systémem, který v případě hrozící kolize dokáže vůz zcela zastavit. V testované výbavě Tekna je tento bezpečnostní arzenál ve standardu.

Při couvání a parkování se hodí kamery a senzory. Umí například sledovat objekty pohybující se za vozidlem, či ukázat, jak daleko od obrubníku se právě nachází pravé přední kolo. Hodně šikovná je funkce pohledu z ptačí perspektivy, která řidiči nabízí dokonalý přehled o okolí. Potěší také chytrý parkovací asistent, který si sám změří místo a pokud vyhovuje, vůz do něj navede.

Nissan Qashqai.


Prostoru je uvnitř dostatek, i na zadních sedadlech najdou slušné pohodlí dva dospělí cestující. Pasážéři jistě díky výše umístěné kabině ocení také snadný přístup.

Úsporný a dostatečně výkonný
Většina zájemců o Qashqai zřejmě sáhne po naftovém motoru. Nissan nabízí dva: slabší 1.5 dCi poskytuje výkon 110 koní, testovaný vůz však poháněl silnější nafťák 1.6 dCi s výkonem 130 koní a točivým momentem 320 N.m, který roztáčel pouze přední kola. 

K autu se hodí. I když není zrovna vzorem kultivovanosti, svým chodem posádku neobtěžuje. Má ale poměrně sympatický jízdní projev - tedy alespoň nad 1500 otáčkami, "níž" je trochu líný. To nejlepší ze sebe turbodiesel vydává po překročení 1700 otáček a pak spolehlivě táhne až k poměrně vysokým 5000 otáčkám. Samozřejmě netrhá asfalt, to snad ani nikdo nečeká, ale "silově" bohatě stačí.

Nissan Qashqai.


Je také hodně úsporný. V kombinaci s příjemnou šestistupňovou manuální převodovkou (snad jen dráhy by mohly být kratší) si umí mimo obec celkem v pohodě vystačit s 6 litry nafty, při troše snahy to ale jde ještě lépe. Na dálnici a ve městě spotřeba o litr až dva litry stoupne.

Trochu rozporuplné dojmy ve mně vyvolaly jízdní vlastnosti, tedy hlavně podvozek. Zde se hodí připomenout, že ve verzi s poháněnou jednou nápravou je vzadu jednoduchá torzní příčka, zatímco Qashqai s pohonem všech kol má vzadu víceprvkové zavěšení. Pro výbavu Tekna jsou navíc standardem devatenáctipalcová kola.

Výsledkem této kombinace je ne úplně přesvědčivá schopnost poradit si s nástrahami rozbitých silnic. Nejde o nic hrozného, menší nerovnosti podvozek zpravidla utlumí, ale třeba na příčných nerovnostech v zatáčkách má záď tendenci odskakovat, hlubší díry pak zase někdy doprovází tupé rány. Osobně bych u SUV očekával o něco komfortnější jízdní projev.

Nissan Qashqai.



Tužší nastavení na druhou stranu pomáhá na rovné silnici, kde Qashqai - s přihlédnutím k vyšší stavbě - funguje skvěle. Zatáčky zvládá s přehledem, naklání se jen minimálně a i ve vyšších rychlostech působí jistě. Pomáhá také slušně naladěné řízení. Nissan se prostě řídí příjemně.

Městské SUV, jak má být
I celkový dojem je veskrze pozitivní. Malý crossover si nebudou kupovat hledači vzrušujících jízdních zážitků, ale spíš lidé toužící po vyšší poloze za volantem, lepšímu přehledu o dění okolo, snadnějšímu přístupu do kabiny a pocitu bezpečí, který vzbuzuje robustní karoserie. A pro takové řidiče je Qashqai ideálním autem. Hodí se do města i na dálnici. Dobře vypadá, má na palubě spoustu šikovných elektronických pomocníků, je dostatečně prostorný a v případě naftové verze ani moc "nežere". O nic víc tu vlastně nejde.

A cena? Nejlevněji nový Qashqai vychází s benzinovým motorem 1.2 DIG-T na 449 900 korun, testovaný turbodiesel 1.6 dCi stojí nejméně 544 900 korun. Základní výbava Visia přitom zahrnuje například asistent rozjezdu do kopce, denní svícení s technologií LED, manuální klimatizaci, tempomat, elektricky ovládaná okna, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, rádio s CD přehrávačem, MP3 a USB, 4 reproduktory či pětipalcový barevný displej palubního počítače. Ceny nejvyšší výbavy Tekna startují na 590 900 Kč.

Nissan Qashqai.



V ceníku najdeme jedinou verzi s pohonem všech kol, Nissan moc dobře ví, že zájemci o městské SUV se bez něj zpravidla obejdou. Čtyřkolka je k dispozici s testovaným motorem, stojí nejméně 594 900 korun. Kompletní ceník si můžete prohlédnout zde.

Nissan Qashqai dCi 130: Hodnocení a technické údaje
+úsporný motor
+technologická a bezpečnostní výbava
+kvalitní interiér
-zadní náprava odskakuje na nerovnostech
-tužší podvozek
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1598 ccm
max. výkon96 kW (130 k) při 4000 ot/min
max. točivý moment320 Nm při 1750 ot/min
max. rychlost190 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h10,5 s
kombinovaná spotřeba4,4 l/100 km
cena testovaného vozu696 700 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů