Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Není jen nejrychlejší. Octavia RS je hlavně nejlepší "oktávka" všech dob

Naše téma
Stanislav Švarc | 06.12.2013
dalších 13 fotek
Škoda Octavia RS. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Nová Škoda Octavia RS se pyšní titulem dosud nejrychlejší sériově vyráběné "oktávky". Bližší seznámení s mladoboleslavskou novinkou však ukázalo, že si směle může nárokovat i mnohem podstatnější přívlastky. Testovaná benzinová verze je totiž rovnou nejlepší Octavii všech dob.
Ale nejprve fakta. Stejně jako u předchozí generace, i tentokrát je Octavia RS k dispozici se dvěma motorizacemi. Začněme tou naftovou.

Dvoulitrový turbodiesel poskytuje výkon 184 koní a točivý moment až 380 N.m. Maximální rychlost činí 232 km/h a zrychlení z klidu na stovku je otázkou 8,1 sekundy. To není špatné, ale mnohem zajímavější je testované benzinové provedení.

Turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitr s variabilním časováním ventilů a dvojím druhem vstřikování paliva - přímým a nepřímým - produkuje výkon 220 koní, točivý moment dosahuje hodnoty 350 N.m.  S manuální šestistupňovou převodovkou umožňuje vozu zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,8 s. Maximálka je 248 km/h.

Nadechnout... A vypálit
Už uvedená čísla naznačují, že Octavia RS TSI není žádný louda. Skutečnost je však ještě radostnější, auto pocitově působí hodně rychle. Zásluhu na tom má charakter motoru, který sice postrádá zřetelnou výkonovou špičku, ale zato ohromí obdivuhodnou touhou stále zrychlovat.

Škoda Octavia RS.



Proto je to s ním strašně jednoduché, nemusíte přemýšlet o co nejefektivnějším řazení a správných otáčkách. Prostě stačí jen zadupnout plynový pedál, chvilku počkat, než se motor nadechne, roztočí turbo a pak už pelášíte nezadržitelně kupředu. Přeplňovaný čtyřválec se přitom rád nechá vytočit až k hranici sedmi tisíc otáček. 

Je jen škoda, že povedený charakter pohonné jednotky nepodporuje také zvuk. Místo vyladěného sání a výfuku totiž výrobce sáhl po jednodušším a levnějším řešení. Do Octavie RS namontoval "generátor zvuku", umístěný na přední příčné stěně, který produkuje vibrace, díky nimž k posádce v kabině putuje sytější a vyýraznější zvuk.

Upřímně, moc dobře to nefunguje, zvlášť pokud nastavíte sportovní charakteristiku motoru. Zvuk působí příliš uměle a nepřirozeně, v nízkých otáčkách pak překvapí nepříjemné pazvuky připomínající kombinaci vrzající palubní desky a dunění "nestíhajících" reproduktorů. V normálním jízdním módu už není "pomoc" generátoru tak výrazná a zvuk je docela v pořádku.

Rychlost pro každého
Dobré auto samozřejmě nedělá jen povedený motor, je toho potřeba mnohem víc. "EReSo" proto dostalo přepracovaný - snížený a tužší - podvozek s víceprvkovou zadní nápravou. Funguje skvěle. Je sice poměrně tvrdý, ale zvládá i komfortní jízdu a s nerovnostmi si poradí výborně. Vůz potěší vysokou stabilitou a ani na rozbité silnici a ve vysokých rychlostech se nenechá jen tak rozhodit. Všiml jsem si sice občasného zavlnění zádě, což přikládám nižší tuhosti karoserie, jež je dána "liftbackovou" konstrukcí, škodovka se však vždy rychle srovnala a neopustila zvolenou stopu. 

Škoda Octavia RS.


Rychlá Octavia se chová čiperně a agilně, miluje zatáčky, fantasticky v nich drží a jen minimálně se naklání. Navíc je výborně ovladatelná a působí velice čitelně. Zvlášť na suchu je mimořádně jistá.

Na mokru (a s obutými zimními pneumatikami) už bylo přece jen cítít, jak se přední kola perou s přívalem točivého momentu, ve výjezdu ze zatáčky bojovala s trakcí a dokonce ještě na třetí rychlostní stupeň měla snahu se protočit. To však není výtka, nadupané předokolky se jen málokdy chovají jinak.

I proto Škoda Octavii RS vybavila systémem XDS, který má simulovat funkci samosvorného diferenciálu a přibrzďováním protáčejícího se vnitřního kola eliminovat nedotáčivost v zatáčkách. Sice nezajistí, že se vůz kolem vás jako by "omotá", jak to umějí zadokolky i několik málo předokolek (například Mazda6), ale pracuje spolehlivě a autu opravdu především v pomalých vracečkách pomáhá. Ve vyšších rychlostech by však systém možná nemusel být až tak dychtivý.

Škoda Octavia RS.


Ještě lépe je nastaven stabilizační systém ESP. Sice mě mrzí, že nejde úplně vypnout (nechápu proč), na druhou stranu kromě standardního nastavení nabízí i jakýsi "sportovnější" režim, který zaručí takřka neznatelné zásahy do jízdy. Pokud neděláte vyloženě vylomeniny, prostě o něm nevíte.

Když k tomu přičtete příjemně strmé a rychlé řízení s proměnným převodem, spolehlivé brzdy, přesné řazení a dobře odstupňovanou převodovku, máte před sebou stroj, který může rychle řídit snad každý, kdo má alespoň povědomí o umístění jednotlivých pedálů, poloze rychlostních stupňů a aspoň drobný pud sebezáchovy. Octavia RS jinak na řidiče neklade žádné náročné požadavky a většinou se chová jistě a stabilně.

Tahle vrozená neutralita sice trochu ubližuje zábavnosti, ale naštěstí ne moc. S "eReSem" si můžete na okreskách kdykoli užít kopec srandy.

2v1 
A až vás to přestane bavit, prostě zvolíte volnější tempo a můžete si užívat všech výhod prostorného liftbacku s hezkým interiérem. RS je totiž stále především Octavia - i se všemi svými nepopiratelnými výhodami. V kabině je spousta místa, na zadních sedadlech se pohodlně uvelebí dva dospělí cestující a kufr pojme 590 litrů nákladu. Navíc je snadno přístupný a nabízí i několik praktických vychytávek, jako třeba síťový program či oboustranný koberec. „Tepich" je z jedné strany gumový (špinavý náklad), z druhé čalouněný (čistý náklad).

Škoda Octavia RS.


Navíc, tedy alespoň podle mě, vypadá mnohem lépe než standardní model. Líbí se mi taky, že to nepřehání se "sportovními" doplňky, tváří se sice dynamicky, ale ne křiklavě, lacině a prvoplánově.

Každodenní využitelnost podtrhuje i spotřeba, která se v pohodě vejde pod deset litrů, při troše snahy i pod devět litrů. Na druhou stranu je snadné nechat se unést dynamickými schopnostmi a to pak apetit výrazně roste. V mém případě se spotřeba pohybovala mezi 11 až 13 litry. A to mi nepřipadá špatné.

Jak jste asi poznali, benzinová Octavia RS mě nadchla. Umí znamenitě spoustu věcí a jako celek funguje opravdu uspokojivě. Vlastně mě nenapadá jediná opravdu výrazná výtka.

Zatímco "běžná oktávka" ve mně z mnoha důvodů zanechala trochu rozporuplné pocity, její ostré provedení se mi moc líbí. Tak moc, že ji dokonce hodnotím jako nejlepší Octavii všech dob. A překvapivě i cenově vychází výhodně.

Škoda Octavia RS.


Škoda si za liftback žádá nejméně 629 900 korun. Jasně, není to málo, ale podobné (i větší) peníze můžete snadno utratit za lépe vybavené verze standardní varianty. Třeba kdysi dávno testovaná Octavia 1,6 TDI s bohatou výbavou cenově vycházela na více než 800 tisíc. Jenže ani drahé příplatkové prvky z ní neudělaly lepší auto.

To Octavia RS lepší auto je. Mnohem lepší. Už v základní výbavě přitom najdete snad všechno nutné, připlatit si musíte jen za metalízu a hezká kola. Nic víc není třeba.

Kompletní ceník najdete zde.

Škoda Octavia RS TSI: Hodnocení a technické údaje
+vypadá mnohem lépe než "obyčejná" Octavia
+univerzálnost
+motor, jízdní vlastnosti
-falešný zvuk motoru
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1 984 ccm
max. výkon162 kW (220 k)
max. točivý moment350 N.m
max. rychlost248 km/h
0-100 km/h6,8 s
komb. spotřeba6,2 l/100 km
cena test. vozu782 300 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů