Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Městský teréňák. Jeep Renegade s pohonem předních kol je příjemná stylovka

Naše téma
Stanislav Švarc | 27.07.2016
dalších 29 fotek
Jeep Renegade. | foto: Stanislav Švarc
I když si americká automobilka Jeep udělala jméno výrobou aut do terénu, v její nabídce už najdeme spíš poněkud "hodnější" kousky. Dokonce i módní malý crossover do města.
Jmenuje se Renegade a přestože se na pohled tváří docela drsně, můžete si ho koupit i s malým benzinovým motorem, nižším podvozkem a pohonem předních kol. Takže ano, tohle je opravdu "městský džíp".

Možná právě kvůli těmto "vyměklým" verzím a také skutečnosti, že Renegade sdílí techniku s italským Fiatem 500X (mimochodem, Renegade pro evropské trhy se produkuje v Itálii a jako první Jeep dokonce není vyráběn v USA, ani pro tamní trh), se na něj někteří pravověrní fanoušci Jeepu dívají skrz prsty nebo jej rovnou nenávidí. Jenže jsou i takoví, kterým se líbí a jako Jeepa ho berou. 

Jeep Renegade.



Pravda je, že Renegade dává svůj původ hrdě na obdiv. Je přísně hranatý a hned několik prvků jasně odkazuje na minulost značky, především na legendární armádní Willys.

Prostě Jeep
Na autě najdeme klasickou masku chladiče se sedmi otvory a velké kulaté světlomety. Myslím si, že kdyby nějaký alespoň trochu aut znalý školák dostal za úkol nakreslit džípa, namaloval by ho asi takhle.

A pak jsou tu některé vtipné detaily, například zadní svítilny připomínající kanystry na benzín nebo malý Willys "šplhající" po čelním skle.

Jeep Renegade.



Podobně nápaditě Jeep zpracoval také interiér. Na palubní desce našel místo velký nápis "since 1941", který připomíná první rok výroby Willysu a vznik automobilky Jeep, kousek vedle - před spolujezdcem - zase zaujme madlo, typický to prvek terénních aut.

Řidiči zase původ Renegadu upomíná otáčkoměr, který místo červeného pole dostal malůvku bahenního cákance. Vnitřek tedy vážně není nudný či obyčejný.

Líbil se mi také multimediální systém. V testované výbavě Longitude má sice jen pětipalcovou obrazovku (tedy zhruba o velikosti displeje chytrého telefonu), ale vyznačuje se přehledným a poměrně intuitivním ovládáním a svižným chodem.

Jeep Renegade.


Výhrady jsem nenašel ani k ovládání klimatizace, audia (jeho zvláštností je ovládání tlačítky ze zadní strany volantu) a dalších funkcí. Zato s kvalitou zpracování to asi bude horší, v testovaném exempláři se totiž občas během jízdy ozývalo zřetelné plastové vrzání vycházející z palubní desky - jeho přesný původ se mi ale nepovedlo identifikovat.

Ještě jednu zajímavost musím vypíchnout. Renegade má sice otravný systém Stop&Start, který při zastavení vypíná motor, ale narozdíl od jiných aut si pamatuje, že jste ho jednou vypnuli a při opětovném nastartování zůstane deaktivovaný. Drobnost, ale opravdu milá.

Vpředu paráda, vzadu slabší
Na fotografiích Renegade vypadá jako docela malé auto, trochu ale klame tělem. Na délku totiž měří 4236 milimetrů, široký je 1805 mm, vysoký 1697 mm a rozvor dosahuje 2570 mm. Pro srovnání, jde o rozměry podobné Škodě Yeti, Jeep je dokonce o chlup větší: české SUV měří 4222 milimetrů na délku, 1793 mm na šířku a 1671 mm na výšku. Jen rozvor je neznatelně menší (u Yetiho 2578 mm).

Dojem z nabídky prostoru je ale rozpačitý. Zatímco vpředu není s místem nejmenší problém, vzadu mohou cestující s výškou nad 180 centimetrů bojovat s "uskladněním" nohou.

Jeep Renegade.



Ideální není ani nízké ukotvení zadní lavice, která neposkytuje dokonalou podporu stehnům a způsobuje nepřirozené vytrčení kolen směrem vzhůru. Díky velkým a široce otevíratelným dveřím je dozadu alespoň skvělý přístup.

Parkování je hračka
Vysoká a hranatá karoserie s poměrně štědrým prosklením dává řidiči jednu významnou výhodu. Je z ní skvělý výhled a šofér má dokonalý přehled o tom, kde končí a začíná.

Díky tomu se s "bejbyjeepem" skvěle parkuje. Renegade navíc nabízí výtečný rejd, takže se s ním dobře manévruje i ve stísněných prostorech.

Jeep Renegade.


Zbývá ještě zastávka u zavazadlového prostoru, který se dá snadno popsat jako krátký, úzký a hluboký. Jeho základní objem činí 351 litrů, po sklopení zadních opěradel přepravní možnosti narostou na 1297 litrů.

Sklopením sedadel ale vznikne schod, který lze "srovnat" příplatkovou polohovatelnou mezipodlahou (stojí 820 Kč).

Stylovka i dobrodruh
Velkou zbraní malého Jeepu je široká nabídka variant, na podobný crossover neobvykle rozsáhlá. A také cenově velice rozkročená.

Zatímco základ v podobě auta se 110koňovou atmosférickou šestnáctistovkou, pětistupňovou manuální převodovkou a pohonem předních kol vyjde na 436 900 korun, nejdražší Renegade v edici 75th Anniversary (na obrázku) s dvoulitrovým turbodieselem (140 koní), devítistupňovým automatem a pohonem všech kol stojí bez příplatků už 860 900 Kč.

Jeep Renegade 75th Anniversary.


Jednotlivá auta se však od sebe nemusí lišit jen výbavou, motorem či převodovkou, ale i dobrodružnou stránkou "osobnosti". Všechny čtyřkolky totiž mají standardně větší světlou výšku, takže se nemusí bát výletů do krajin mimo hladkou silnici. Zdvih kol je u nich 200 milimetrů, zatímco předokolky mají světlou výšku "jen" 175 mm (i to ale na nějakou tu nepříliš hrbolatou polňačku stačí).

Pak je tu ale ještě verze Trailhawk, u níž světlá výška dosahuje 210 milimetrů, ale především dostala do výbavy odlišné nárazníky s většími nájezdovými úhly, ochranné kryty podvozku, terénní pneumatiky, redukční převodovku a další drobnosti užitečné pro jízdu v terénu. V něm by tedy Trailhawk nemusel být marný.

Italský čipera
Testovaný Renegade s pohonem předních kol však měl k dobrodruhovi docela daleko.

Jeep Renegade.


Nešlo ale o základní provedení. Pod kapotou totiž pracoval prostřední z trojice nabízených benzinových motorů, tedy slabší varianta přeplňované čtrnáctistovky s výkonem 140 koní (103 kW) a nejvyšším točivým momentem 230 Nm.

Jde o italskou jednotku, známou zejména z Fiatů, se sympatickým charakterem a takovým čiperným projevem. Ne že by trhala asfalt, ale dokáže zajistit obstojně svižné svezení, slušně reaguje na plyn a je pružná. Pochválit musím i kultivovaný běh.

Ani spojení s šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou není špatné. Automat sice občas cuká při rozjezdech, ale to jen za studena. Po zahřátí už řadí hladce.

Spotřeba se nejčastěji pohybuje mezi 7 až 10 litry benzínu na sto kilometrů.

Jeep Renegade.


Mile mě překvapily jízdní vlastnosti, na nichž je cítit, že Renegade stojí na platformě vyvinuté v Itálii. Podvozek s víceprvkovou zadní nápravou je sice tužší, ale nikoli přehnaně, takže se můžete - tedy alespoň na sedmnáctipalcových kolech - spolehnout na slušný komfort. Kvůli kratšímu rozvoru sice malý Jeep na nerovné silnici lehounce poskakuje, ale upřímně jsem očekával, že tento jev bude výrazně zřetelnější.

I přes vyšší karoserii Renegade obstojí také v zatáčkách. Ke sportovnímu projevu má pochopitelně daleko, ale jistým chováním a obratným dojmem se podobá menšímu hatchbacku. 

Sebevědomá cena
O cenách už trochu byla řeč. Jeep bohužel netroškaří a za svůj nejmenší model žádá poměrně sebevědomé sumy. Základ stojí 436 900 korun, vůz s testovanou motorizací už ale vyjde na 597 900 korun. Pokud byste u ní oželeli automatickou převodovku, za šestistupňový manuál chce české zastoupení 549 900 Kč.

Jeep Renegade.


A když si v ceníku ještě vyberete nějakou příplatkovou výbavu, cena snadno překročí hranici 600 tisíc korun. Za ty peníze přitom dostanete sice příjemný, ale pořád jen "městský" crossover s pohonem předních kol. Renegade v sobě přitom ukrývá mnohem větší potenciál.

Pokud si ho chcete užít, sáhněte po čtyřkolce. Ta nejlevnější vychází na 650 900 korun a spojená je s dvoulitrovým turbodieselem o výkonu 140 koní.

Kompletní ceník najdete zde.

Jeep Renegade 1.4 MultiAir FWD: Hodnocení a technické údaje
+poutavý vzhled a nápaditý interiér
+živý motor
+dobré jízdní vlastnosti
-méně prostoru v podélném směru
-nízko ukotvená zadní sedadla
-vyšší ceny
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1368 ccm
max. výkon103 kW (140 k) při 5500 ot/min
max. točivý moment230 Nm při 1750 ot/min
převodovkašestistupňová, automatická
max. rychlost194 km/h
zrychlení 0-100 km/h11 s
kombinovaná spotřeba5,9 l/100 km
cena testovaného vozu644 320 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů