Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Léta v první lize. Volvo XC60 má možná věk, ale pořád je to třída

Naše téma
Stanislav Švarc | 18.01.2015
dalších 12 fotek
Volvo XC60. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Volvo XC60 je zvláštní "případ". I když se vyrábí už od roku 2008, žádné auto tohoto švédského výrobce se neprodává lépe. A nejen to. Jeho prodeje dokonce rok co rok stoupají. Něco na něm tedy asi je.
Zásluhu na úspěchu XC60 má jistě nadčasový design, samozřejmě také stále se zvyšující zájem o crossovery a SUV, ale i samotná automobilka, která vůz průběžně modernizuje.

První z rodiny
Poslední velkou novinkou je nasazení nových čtyřválcových motorů z rodiny Drive-E, jimž patří u Volva budoucnost. Výrobce totiž starší jednotky pomalu opouští - včetně pětiválců a šestiválců - a v nových modelech se s nimi už nesetkáme.

Jen ve zkratce: zajímavostí těchto dlouhozdvihových motorů je, že se bez ohledu na druh spalovaného paliva vyznačují shodným vrtáním (82 mm) i zdvihem (93,2 mm), a tedy zcela identickým objemem s hodnotou 1969 ccm. Shodný je pro všechny verze také klikový hřídel z kované oceli nebo ojnice, jakož i hliníkový blok motoru.

Volvo XC60.


Jednotlivé verze se liší jen rozdílnou výškou a vložkami válců, stejně tak i rozdílným způsobem přeplňování. Písty jsou u všech jednotek Drive-E vyrobeny z hliníku. Motory mají variabilní časování ventilů či vačkové hřídele s kuličkovými ložisky. 

A právě v testovaném voze byla tato řada pohonných jednotek reprezentována prvním benzínovým zástupcem s označením T5. Ten prostřednictvím nové automatické osmistupňové převodovky pohání pouze přední kola.

Motor je to docela příjemný. Díky přeplňování poskytuje výkon 245 koní a točivý moment 350 newtonmetrů. Maximum "krouťáku" je přitom k dispozici v rozmezí od 1500 do 4800 otáček, což slibuje zajímavé svezení. A i když je XC60 slušný kus auta, dokáže se rozjet opravdu svižně.

Ne že by se vám při akceleraci pomíchaly vnitřnosti, ale síly - například pro bezpečné předjetí - budete mít vždycky dost. Ostatně zrychlení z klidu na stovku za 7,2 sekundy také něco napovídá.

Volvo XC60.


Závodění vás ale bavit nebude. Tohle Volvo je totiž pohodář, který svou pohodou snadno nakazí i řidiče. Během jízdy se ladně pohupuje a v zatáčkách naklání. Není to ale na úkor pocitu stability. XC60 se chová jistě a i přes vrozenou a pochopitelnou nedotáčivost za volantem nemáte pocit, že auto musíte do změn směru přemlouvat.

Podvozek skvěle zvládá nerovnosti a na osmnáctipalcových kolech výborně maskuje častou horší kvalitu českých silnic. Když k tomu přidáte tichý, nerušivý chod motoru a dokonale odhlučněnou kabinu, je jasné, že švédské SUV chce spíš uklidňovat, než probouzet nějaké vzrušení. Ale i to má něco do sebe, i kvůli tomu budete v XC60 jezdit rádi.

Proto příliš nevadí, že má odtažité řízení. Nová osmistupňová samočinná převodovka sice občas zazmatkuje, ale proti předchozímu automatu představuje znatelný posun. Nejvíc jí sedí klidné cestování, při němž se samozřejmě snaží držet co nejnižší otáčky a šetřit tak palivo.

Volvo XC60.


Právě spotřeba je hlavním důvodem, proč Volvo nové čtyřválcové motory vyvinulo. Testovaný benzínový čtyřválec je úspornější než podobně výkonní předchůdci, ale zázračné hodnoty nečekejte. XC60 T5 je nejskromnější při ustálené jízdě rychlostí okolo 90 km/h, kdy v průměru odebírá osm litrů paliva na sto kilometrů. Dálniční tempo znamená spotřebu kolem devíti litrů, kombinace okresek, dálnic, města a občasného využití potenciálu turbomotoru apetit posune k blízkosti hranice 10 l/100 km. Což na 245koňové a 1,9 tuny vážící SUV asi není špatná hodnota.

Kabina má styl
Pro "volvácké" interiéry mám dlouhodobou slabost. Líbí se mi jejich střídmost, logika ovládání a zřetelná snaha, abyste se v autě cítili co nejlépe. Vyzařuje z nich navíc takový chladný luxus - zejména v případě vozů ve vyšších výbavových stupních. Což u testovaného kusu v atraktivní edici Volvo Ocean Race rozhodně platí.

Volvo XC60.



Mezi identifikační prvky edice Volvo Ocean Race patří třeba černé nebo světlé kožené čalounění s oranžovým prošíváním. Prošívání se objevuje také na dveřních panelech a podlahových koberečcích, opatřených speciálním gumovým štítkem. Součástí je i speciální dekorativní obložení a kryt zavazadlového prostoru, na němž je zvěčněna trasa legendárního jachtařského závodu.

Když už jsme u kufru, sluší se uvést jeho objem: 490 litrů v základním uspořádání, 1450 litrů po sklopení opěradel zadních sedaček.

Kabina je jinak příjemně prostorná a zvláštní pochvalu zaslouží parádní sedadla. A také bohatá bezpečnostní výbava. Volvo tradičně nabízí spoustu asistentů a technologií, které mají chránit posádku. Jmenovat lze například detekci chodců a cyklistů s funkcí automatického brzdění.

Systém využívá senzory, které monitorují situaci před vozem, a pokud se cyklista jedoucí ve stejném směru najednou vychýlí do dráhy vozidla přibližujícího se zezadu a hrozí bezprostřední nebezpečí srážky, je řidič okamžitě varován a Volvo začne automaticky brzdit. Podobně tato technologie dokáže rozpoznat také chodce, který vstoupí na silnici před auto.

Volvo XC60.


Novinkou jsou i permanentní dálková světla, která si sama řídí intenzitu "záření", takže mohou být stále zapnuta. Pokud se z protisměru blíží další vozidlo, systém odstíní část světelného paprsku tak, aby nedošlo k oslnění protijedoucího řidiče a zároveň aby byla zachována maximální možná viditelnost. Stejným způsobem se systém chová i k vozům jedoucím vpředu stejným směrem. Funguje to docela dobře, pohotově.

Počty na závěr
Volvo XC60 je pořád, i po letech ve službě, hodně příjemné auto: pohodlné, uklidňující a bezpečné. S novým benzínovým turbomotorem i zajímavě rychlé a přijatelně úsporné. A upřímně, ani mi nechyběl pohon všech kol. Pokud po něm přesto toužíte, ta možnost tady je, jen místo moderního čtyřválce dostanete starší 2,5litrový pětiválec s výkonem 254 koní. Příplatek činí 28 tisíc korun.

Volvo XC60.



Otázkou však zůstává, jestli raději nevzít sice slabší, ale úspornější diesel. Zatímco testovaná motorizace T5 Drive-E stojí v základním provedení 1 103 500 Kč (v edici Ocean Race nejméně 1 200 100 Kč), naftová D4 Drive-E s výkonem 181 koní, stejným osmistupňovým automatem a také pohonem předních kol startuje už na 1 028 700 Kč (v edici Ocean Race na 1 125 300 Kč). Těžké rozhodování...

Kompletní ceník najdete zde.

Volvo XC60 T5 Drive-E: Hodnocení a technické údaje
+prostorný a kvalitní interiér
+výkonný a kultivovaný motor
+komfort jízdy
-odtažité řízení
-vyšší cena
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1969 ccm
max. výkon180 kW (245 k) při 5500 ot/min
max. točivý moment350 N.m při 1500 - 4800 ot/min
převodovkaautomatická, osmistupňová
max. rychlost210 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h7,2 s
kombinovaná spotřeba6,7 l/100 km
cena testovaného vozu1 594 700 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů