Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Lepší interiér, větší pohodlí. Seat Ibiza je po omlazení zase ve formě

Naše téma
Redakce | 07.12.2015
dalších 23 fotek
Seat Ibiza. | foto: Stanislav Švarc
Seat Ibiza patří mezi stálice segmentu malých vozů. Současná čtvrtá generace je na trhu už od roku 2008, proto nedávno prošla modernizací. I díky ní stále patří mezi špičku třídy.
Vzhled se téměř nezměnil, ale i ty drobnosti, které Seat změnil, pomohly. Úpravy se omezily vlastně jen na nové světlomety, které obsahují pás diod pro denní svícení. Podobu auta však mohou oživit nová kola, dva nové odstíny laku a především několik barevných paketů.

Ty vzhled vyšperkují barevným rámečkem masky chladiče, dvoubarevnými koly a barevně vyvedenými kryty vnějších zpětných zrcátek.

Interiér prokoukl
V případě testovaného vozu šlo o pohlednou kombinaci černé metalízy a paketu s označením Bismuth, který zahrnuje prvky v barvě připomínající kov bismut.

Seat Ibiza.



V interiéru jsou součástí paketu rámečky výdechů klimatizace a ozdobné detaily na volantu a řadicí páce, stejně jako barevné proužky na opěradlech sedadel.

Na kabinu se celkově Seat hodně zaměřil. Ibiza má nový design palubní desky, která ale i nadále působí snad až moc masivně, jako by byla z jednoho kusu měkčeného plastu, a stále vypadá docela chudě.

Naproti tomu přístroje s bílým podsvícením působí velmi příjemně. Ale hlavně ovládání je přehledné, usnadňuje ho i natočení středového panelu k řidiči. Výtky nelze mít ke zpracování, použité materiály se zdají být také odolné.

Seat Ibiza.



Co se prostoru týče, Ibiza jakožto malý hatchback vcelku pochopitelně není v tomto směru zrovna přeborník. Už z pozice řidiče se větší člověk cítí trochu stísněně a u vyššího spolujezdce na přední sedačce je někdy problém i otevřít palubní přihrádku.

Vzadu pak místa také moc není, především před koleny, ale čtyři dospělé cestující vůz v přijatelném pohodlí odveze. Neohromí ani kufr s objemem 292 litrů. Jenže pětidveřová Ibiza není stavěná jako rodinné auto, takže by to neměl být problém. Pokud ano, můžete si koupit i kombíka s označením ST.

Dvanáctistovka je ideální
S modernizací do Ibizy dorazily i nové motory, především tříválce. Vstupním zážehovým agregátem je litrový tříválec s výkonem 75 koní (55 kW). Jeho přeplňované verze pak poskytují 95 nebo 110 koní (70 kW a 81 kW).

Nové jsou i tříválcové diesely o objemu 1,4 litru s výkony od 75 koní (55 kW) do 105 koní (77 kW). Aktuálně si tak můžete vybrat z devíti motorizací.

Seat Ibiza.



Až na základní atmosféricky plněný tříválec jsou ale všechny nové jednotky dražší než čtyřválec s turbem 1.2 TSI o výkonu 66 kW (90 koní). A to z něj pravděpodobně udělá nejčastější volbu zákazníků - přestože nové tříválcové turbomotory nabízejí papírově nižší spotřebu i o chlup lepší dynamiku.

Právě 90koňové "téesíčko" pohánělo i testované auto.

Z pohledu řidiče se jedná o velmi příjemný motor. Je takový vstřícný, přístupný a uhlazený, ochotně poslouchá šoférovy pokyny. Jeho výkon a až 160 newtonmetrů točivého momentu sice neomráčí, ale bohatě stačí a pomalí si připadat rozhodně nebudete. Naopak, překvapí vás, jak dvanáctistovka umí auto rozhýbat.

Seat Ibiza.



Maximum "krouťáku" je totiž k dispozici už od 1600 ot/min, takže motor sympaticky táhne už od nízkých otáček. To nejlepší předvádí ve středním spektru, ale rád se nechá i rošťácky vytočit.

Pro svižnou jízdu je však potřeba častěji řadit, pětistupňová převodovka má totiž delší zpřevodování. To však na druhou stranu oceníte na dálnici, kde motor na pětku točí něco málo přes 3000 otáček a drží spotřebu na rozumné úrovni. Při jízdě rychlostí 130 km/h si bere slušných 6,5 až 7 litrů.

Ve městě Ibiza se slabší jedna-dvojkou jezdí za 7 až 8 litrů, na okreskách se lze pohybovat s průměrnou spotřebou od pěti do šesti litrů na sto kilometrů. Po konci testu pak palubní počítač ukazoval hodnotu 6,2 l/100 km.

Pořád ve hře
Další novinkou u omlazené Ibizy měl být upravený podvozek. Seat chtěl, aby jízda s Ibizou byla komfortnější. Povedlo se.

Seat Ibiza.



Přestože podvozek s torzní příčkou s vlečenými rameny vzadu není kdovíjak sofistikovaný (i když Seat nabízí také adaptivní tlumiče), funguje skvěle. Jízda je dostatečně komfortní, ale také jistá. Ibiza není "sporťák", ale sportovnější řízení s nadhledem zvládne a v zatáčkách se přesvědčivě drží silnice. A celkově působí příjemně ovladatelným a poslušným dojmem.

Důležité také je, že se nenechá rozhodit na rozbitém povrchu. Jen při přejezdu velké nerovnosti může zadní náprava lehounce odskočit - což doprovodí rána od zavěšení.

Ibiza po faceliftu je zkrátka příjemné auto. Modernizace do velké míry vyřešila nedostatky "předchůdce", zejména v interiéru a oblasti jízdního komfortu. I proto se malý Seat může naprosto rovnocenně poměřovat s nejlepšími vozy ve své třídě - i když jsou tito rivalové často výrazně mladší.

Ani cenově na tom není špatně. S testovaným motorem a pětidveřmi jej lze mít už od 288 900 Kč. Ve zkoušené výbavě Style, která zahrnuje například klimatizaci, palubní počítač, elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, kůží čalouněný volant, elektrické ovládání oken vpředu či autorádio s přehrávačem CD/MP3 a ovládáním na volantu, stojí 300 900 Kč.

Kompletní ceník najdete zde.

Seat Ibiza 1.2 TSI (66 kW/90 k): Hodnocení a technické údaje
+jízdní vlastnosti
+příjemný motor
+bohatá příplatková výbava
-méně prostorný interiér
-nepříliš velký zavazadelník
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1197 ccm
max. výkon66 kW (90 k) při 4400 ot/min
max. točivý moment160 Nm při 1500-3500 ot/min
převodovkamanuální, pětistupňová
max. rychlost184 km/h
zrychlení 0-100 km/h10,7 s
kombinovaná spotřeba4,9 l/100 km
cena testovaného vozu338 500 Kč

Ondřej Vlk
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů