Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Jednoduše skvělý. Peugeot RCZ R je ryzí sporťák pro nadšené řidiče

Naše téma
Stanislav Švarc | 09.07.2014
dalších 30 fotek
Peugeot RCZ R. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - V Peugeotu vzali skvělé kupé RCZ a zkusili ho udělat ještě lepší. Výsledkem je RCZ R, pořádně ostrá, 270koňová verze sympatického sporťáčku.
Ale nejprve - a jen stručně, nebojte - několik faktů. "Erko" poznáte především díky pevnému zadnímu spoileru (běžné RCZ, jehož test si můžete přečíst tady, má křídlo vysouvací), znáčkům s motivem písmene "R" a dvěma samostatným koncovkám výfuku. Má také o 10 milimetrů nižší podvozek, devatenáctipalcová kola a k dispozici je pouze v červené, černé, bílé a šedé barvě.

Peugeot RCZ R.


Výrazně přepracovaný je motor. Proti základní přeplňované šestnáctistovce má zesílený blok motoru, nové kované hliníkové písty a větší turbodmychadlo, které je spojené s ocelovým sběrným sacím potrubím nového tvaru, které se inspirovalo u závodních vozů. Nové jsou také ojnice s ložisky s polymerovým povrchem - ty mají zajišťovat odolnost vůči vyšším tlakům ve válcích.

Výsledkem je na motor o objemu 1,6 litru mimořádný výkon 270 koní. Točivý moment pak dosahuje hodnoty až 330 N.m.

Peugeot zapracoval i na snížení hmotnosti, upravil podvozek, dodal silnější brzy a především klasický mechanický samosvor Torsen, který by měl pomoci s přenosem točivého momentu přes přední kola na vozovku.

Statečné srdce
Jako celek to funguje skvěle. Opravdu skvěle.

Srdcem sportovního auta je vždycky motor. A srdce RCZ R tluče jako splašené. Šestnáctistovka se totiž chová mimořádně odhodlaně a je tak houževnatá, že pocitově působí, jako by měla výrazně větší objem. 

Peugeot RCZ R.


Zapomeňte na klasický projev menších turbomotorů, které sice nabízejí silný zátah ve středním pásmu otáček, ale jinde jsou tak trochu mdlé. V RCZ R má přeplňovaná jednotka úplně jiný charakter: maká v celém spektru otáček a ani před červeným polem otáčkoměru neztrácí dech. Naopak, předvádí tam obdivuhodnou práci a odhodlaně táhne až k omezovači umístěnému v 6800 ot/min.

Nástup motoru je přitom docela překvapivý. Po sešlápnutí plynové pedálu se totiž chvíli nic neděje. Velké turbo samozřejmě potřebuje čas, aby se jaksepatří "nadechlo". Jakmile se tak stane, auto vystřelí vpřed a začnou se dít věci.

Krocení lva
Neviditelná síla řidiče zatlačí do fantasticky tvarovaného sedadla, krajina okolo rychle ztratí ostré obrysy a malý Peugeot si najednou vynucuje veškerou vodičovu pozornost. Řízení bojující s přenosem velkého točivého momentu na silnici totiž vyžaduje pevnou ruku - tedy nejlépe ruce obě. 

Peugeot RCZ R.


Při rychlých výjezdech z utažených zatáček je cítit, jak se mechanický samosvor urputně "zakusuje" do asfaltu a snaží se dostat co nejvíc hnací síly na vozovku. A stojí také za poněkud surovým chováním vozu: při ostrém výjezdu z vracečky totiž nestačí jen dupnout na pravý pedál a točit volantem. Tak to může fungovat s nějakou elektronickou náhražkou samosvoru. Ale v tomhle autě musíte při rychlém výjezdu pracovat s plynem, jinak vás poctivý diferenciál Torsen "vytáhne" v lepším případě do protisměru, v horším dokonce do pangejtu.

Ale přesně to se mi na Peugeotu RCZ R líbí. Pocit, že ho musíte zkrotit, aby vás poslouchal. Když to zvládnete, odmění se nezapomenutelnými zážitky. A je to samozřejmě zábava.

Pak si také uvědomíte, jak dobrý má podvozek, který je pochopitelně tuhý, ale zase ne tolik, aby posádce na nerovnostech přeházel orgány v těle. Ano, na hrbolaté či děravé silnici auto lehce znervózní, ale stačí pevně uchopit řízení a dostanete ho pod kontrolu. 

Peugeot RCZ R.


Lehké kupé s nízko položeným těžištěm se jinak v zatáčkách chová neutrálně, možná jen lehounce nedotáčivě, a jeho přilnavost je obdivuhodná. Vše podtrhuje povedené, docela strmé a rychlé řízení a přesná šestistupňová převodovka s krátkými dráhami. Líbí se mi také výkonné brzdy a zpřevodování s hodně natěsno poskládanými rychlostními stupni. Díky tomu má Peugeot nezdolnou touhu neustále se hnát vpřed.

Ryzí charakter
Ostatně maximální rychlost 250 km/h neukazuje limity motoru, ale je dána právě délkou převodů. Po jejím dosažení už totiž není "kam točit". Při dálniční stotřicítce zase šestnáctistovka na šestku vykazuje poměrně vysokých 3500 otáček. Bez zajímavosti není ani skvělá pružnost přeplňované jednotky: po městě se lze v pohodě pohybovat předpisovou rychlostí se zařazenou šestkou. A spotřeba? Při klidné jízdě kolem sedmi litrů, na dálnici devět a při "divočině" klidně víc než 15 litrů.

Kdybych měl něco vytknout, byl by to asi trochu mdlý zvuk. Ne že by RCZ R nebylo slyšet, ale zasloužilo by si hutnější "soundtrack". Takhle do kabiny proniká jen mírné bručení, které občas doprovodí sympatické "odfrknutí" turba. Žádný velký rámus nevydávají ani koncovky výfuku. Někomu to však může vyhovovat.

Peugeot RCZ R.


Jinak mě ale rychlé kupé od Peugeotu skutečně nadchlo. Výborně vypadá (hlavně zadní partie a vyboulená střecha), má hezký interiér (i když zadní sedačky se dají dobře využít leda jako odkládací prostor) a dokonce i poměrně velký kufr (objem 384 litrů). V pohodě se s ním dá žít každý den.

Hlavně se ale skvěle řídí. Těší mě to o to víc, že výrobce nevymýšlel bůhvíjaké složitosti a sáhl po jednoduchém receptu na zábavné sportovní auto a dokázal, že takový postup pořád funguje: RCZ R je malý, relativně lehký, nízký a výkonný vůz s manuální převodovkou, poctivou technikou a bez zbytečné elektroniky. Prostě jenom "obyčejný", ryzí sporťák pro nadšené řidiče. Jen tohle "málo" stačí k tomu, že z něj nebudete chtít vystoupit.

Kompletní ceník najdete zde.

Peugeot RCZ R: Hodnocení a technické údaje
+vzhled
+výkonný a pružný motor
+skvělé jízdní vlastnosti
-vyšší cena
-pomalejší reakce motoru
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1598 ccm
max. výkon199 kW (270 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment330 N.m při 1900 ot/min
max. rychlost250 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h5,9 s
kombinovaná spotřeba6,3 l/100 km
cena testovaného vozu1 083 495 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů