Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Focus ST už není raubířské auto jen pro nadšence. Rychle sveze každého

Naše téma
Stanislav Švarc | 31.01.2014
dalších 13 fotek
Ford Focus ST. | foto: Ford
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Je to už pár let, ale při té vzpomínce se mi ještě dnes naježí všechny chlupy na těle a na obličeji rozzáří široký úsměv. Do detailů si vybavuji, jak na rozpustile zakroucené a nebezpečně úzké silničce v Krušných horách krotím křiklavě oranžový Focus ST. Bylo pozdní léto roku 2006 a já si tehdy toho ďábelského Forda hned zamiloval. Jenže od té doby se hodně změnilo. I samotné auto.
Zmíněný vůz totiž samozřejmě patřil do druhé generace Focusu, kterou v roce 2011 nahradila ta současná. V létě roku 2012 pak dorazilo i nové "eSTéčko", které však tehdy vzbudilo spíš rozčarování a zklamání. Na vině byla šíleně vysoká cenovka, pětidveřový hatchback stál v základu 856 000 korun, kombík pak 895 900 korun. Veškerá konkurence byla mnohem, mnohem dostupnější.

Právě absurdní cenovka bohužel zastínila všechno ostatní.

Ve Fordu si naštěstí uvědomili, že to takhle nejde a nedávno auto výrazně zlevnili - zhruba o 200 tisíc. A právě proto je ta správná chvíle důkladně si Focuse ST proklepnout. Až teď dává jeho koupě racionální smysl.

Divoká vosa
Jak vypadá současný Focus jako hatchback, určitě víte. Ostré provedení samozřejmě přidává řadu sportovních doplňků, má novou přední masku, nové nárazníky, boční prahy či zadní střešní křídlo. Působivě vypadá dvojitá koncovka výfuků, vozu sluší i speciální žlutý lak. A zapomenout nesmím na hezká osmnáctipalcová kola. Díky tomu všemu se tváří ST docela dravě.

Ford Focus ST.



Povědomý vám bude i interiér. Očekávat tak můžete především masivní, zvlášně tvarovanou palubní desku a spoustu tlačítek. Ovládání kvůli nim vypadá složitě, ale dá se na něj zvyknout. Mnohem víc mi vadí právě ten vzhled, přijde mi přehnaně robustní, zbytečně agresivní. Ale je to jen můj názor.

Mnohem důležitější je příjemná pozice za volantem, který se navíc skvěle drží. Má tlustý a také měkký věnec, takže po něm nekloužou zpocené ruce. A že se mohou zapotit... Ale o tom až později.

Naprosto fantastická jsou sportovní sedadla Recaro, která perfektně "obejmou" celou postavu a spolehlivě ji drží. A protože jde o Focus, můžete počítat i se slušnou prostorností a praktičností.

Ford Focus ST.


Rychlost pro všechny
Zatímco předchozí "eSTéčko" sázelo na turbem přeplňovaný pětiválec o objemu 2,5 litrů, současná pohonná jednotka má jeden o válec a půl litru objemu méně. Výkon však narostl o 25 koní, celkem jich je pod kapotou 250. Což je bezpochyby zajímavá hodnota.

Motor samotný vůbec není špatný, sílu a odhodlání by mohl rozdávat plnými hrstmi a jeho chuť zrychlovat je obdivuhodná. Stačí přišlápnout plyn, turbo zabere takřka okamžitě a Focus okamžitě vystřelí. A je jedno, jakou zrovna máte zařazenou rychlost, dvoulitrový EcoBoost od řidiče nevyžaduje přemýšlení o nejvhodnějších otáčkách. Táhne prostě vždycky a pořád. No dobře, skoro vždycky a skoro pořád, přesněji v rozmezí od patnácti set otáček až do šesti tisíc. Pak trochu poleví.

Ford Focus ST.


Motor prostě zpřístupní rychlost každému, není třeba si ji zasloužit. Na jednu stranu je to fajn a v některých situacích i užitečná vlastnost, ale právě kvůli tomu působí pohonná jednotka chladně. Chybí mu ono neuchopitelné charisma, jímž oplýval pětiválec předchůdce. To byl takový sympatický darebák, který se navíc nebál sem tam výhružně zaprskat.

Nástupce je mnohem klidnější, přístupnější, vstřícnější, chybí mu šťavnatý zvuk. Ford sice použil jakýsi "zesilovač" (takzvaný Sound Symposer), jehož hlavní částí je elektronicky ovládáný ventil ve zvukové trubici napojené na sání motoru, který se otevírá podle aktuálních otáček motoru, polohy plynového a řazení. Výsledek není tak umělý jako například u systému Octavie RS, ale stále to nepůsobí příliš přirozeně.

Raději jednoduchost
Zatímco se konkurenční podobně výkonné předokolky předhánějí v použití co nejvyspělejších vychytávek na přední nápravě, Ford použil jednoduché řešení v podobě běžného zavěšení McPherson. Chybí však mechanický samosvor, místo něj má ST elektronickou uzávěrku diferenciálu, která jednoduše v zatáčce přibrzdí vnitří kolo a auto se tak snadněji stočí.

Ford Focus ST.



I když nejde o převratné řešení, u rychlého Focusu funguje dobře. Auto se chová v zatáčkách neutrálně, i když se po ubrání plynu může snadno stát, že se zničehonic utrhne zadek. Pak budete se zpocenýma rukama rádi za nekluzký volant.

Při správném zacházení ale "FoFo" drží pevně, zatáčí s nadšením, působí hbitě a překvapí obrovskou přilnavostí. Tedy především na hladkém povrchu, protože když dojde na nerovnou silnici, "eSTéčko" drobet znervózní. U tak tuhého podvozku je to ostatně i trochu očekávatelné. Nejde o nic nebezpečného, jen si občas lehounce poposkočí a pokud u toho silně akcelerujete, zkusí vám ještě vytrhnout volant z ruky.

Musím ale říct, že mě se takové chování líbí. Hot hatch by podle mě měl být do určité míry neposlušný. Samozřejmě ne tak, aby se vás pokusil zabít, ale trocha raubířství není nikdy na škodu.

I proto oceňuji, že se konstruktéři rozhodli pro benevolnější nastavení systému TSC (Torque Steer Compensation), který eliminuje přenos hnací síly do volantu. Jinými slovy by měl omezit "tahání za volant" pod plynem, z mého pohledu ale naštěstí přece jen krátké záškuby (možná až moc krátké) povolí. To abyste věděli, že řídíte opravdu silné auto. I když plynulosti jízdy to pochopitelně zrovna neprospívá.

Ford Focus ST.



Řízení s variabilním převodem se mi jinak moc líbilo, jde možná o největší přednost vozu. Je hodně strmé a rychlé, taky citlivé a netají řidiči, co se pod předními koly zrovna děje. Povedené je i řazení, byť by jednotlivé dráhy mohly být kratší a chod ještě přesnější. Charakteru rychlého hatchbacku odpovídá poměrně ostrá spojka.

A ještě spotřeba... Při klidné jízdě počítejte se 7 až 8 litry benzinu, pokud ale dvoulitrový EcoBoost rozvášníte, není problém překročit patnáctilitrovou hranici.

Konkurenceschopný. Konečně
Hodnotit Focuse ST není zrovna snadné. Objektivně jde o skvělé auto, rychlé, praktické, schopné i docela zábavné, fakt se mi moc líbí. Jenže pak si vzpomenu na jeho předchůdce - zábavnějšího, víc vzrušujícího a charismatičtějšího. Ve srovnání s ním ten nový zůstal někde na půli cesty. Je to ostrý hatchback, kterému ale ve Fordu "otupili hrany", aby byl zajímavější pro širší spektrum řidičů, nikoli jen pro nadšence. Proto už není takový divoch. Jenže stejně tak nejde o jemné, delikátně přesné auto.

Ford Focus ST.


O to víc se těším na ještě rychlejší RS - snad bude víc nekompromisní. Dorazit má v roce 2015 se čtyřválcem o objemu 2,3 litru z nového Mustanga a s výkonem přes 320 koní.

Ale zpátky k "eSTéčku". O razantním snížení ceny už byla řeč, hatchback teď stojí 659 990 korun a už v základu je slušně vybavený. Má například automatickou dvouzónovou klimatizaci, palubní počítač, vyhřívané čelní sklo či vyhřívaná přední sedadla. Ano, teď už je to fér nabídka.

Ford Focus ST: Hodnocení a technické údaje
+silný motor
+dobré jízdní vlastnosti a strmé řízení
+praktičnost
-nepřirozený zvuk "motoru"
-vzhled interiéru
-nervozita na nerovnostech
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1999 ccm
max. výkon184 kW (250 k) při 5500 ot/min
max. točivý moment360 N.m při 2000 - 4500 ot/min
max. rychlost248 km/h
zrychlení 0 -100 km/h6,5 s
komb. spotřeba7,2 l/100 km
cena test. vozu786 740 Kč

Kompletní ceník najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů