Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Volkswagenu ID.7: S takovým elektromobilem budete jezdit rádi

Naše téma
Radek Pecák | 26.03.2024
dalších 26 fotek
Volkswagen ID.7 je zatím v nabídce jako liftback, ale kombi přijde zanedlouho | foto: Deník/Radek Pecák
Největší evropský výrobce automobilů Volkswagen prakticky souběžně s klasickým spalovacím modelem Passat uvádí na trh také čistý elektromobil ID.7. Zatím je k mání se splývavou zádí, už se ale také představil kombík. V naší recenzi se zabýváme jízdními vlastnostmi, reálným dojezdem na jedno nabíjení, rychlostí dobíjení i komfortem a řešením ovládacích prvků.
V ČLÁNKU NAJDETE
Návrat ke kvalitním materiálům
I pro basketbalisty z NBA
Skvělá asistentka Ida
Volkswagen ID.7 - VW konečně vyrobilo dobrý elektromobil
Cesty Praha-Brno a zpět se nemusíte bát
Plusy a mínusy ID.7
Potěší výborné odhlučnění
Základní technická data
Volkswagen rozšířil svoji nabídku elektromobilů o velký vůz. Konečně to není SUV (jako v případě modelů ID.4 a ID.5) ani zvýšený hatchback, což je model ID.3.

Typ ID.7 je podle klasického rozdělení druhů karosérií liftbackem. Tedy jde o vůz, který z boku vypadá jako sedan, ale na rozdíl od něho má mnohem lepší přístup do zavazadlového prostoru, neboť se neotevírá jen plechová část zádě, ale i ten díl, který ohraničuje zadní okno. A to je v tomto případě velmi dobře, neboť kufr je hodně dlouhý. O něm ale až později.

Vnější tvary, vnitřek i množstí detailů vozu si můžete prohlédnout v naší fotogalerii s vysvětlujícími popisky:



Design současných elektrických Volkswagenů je poplatný aerodynamické účinnosti. Tedy je prost kudrlinek, výrazných prolisů a složitých tvarů světlometů. Působí to sice moderně, ale možná i trošku nudně a předvídatelně. Stejně jako například u vozů značky Tesla.

Návrat ke kvalitním materiálům
Interiér také nepřekvapí. K novotám se sice designéři značky odhodlali u nových generací Passatu a Tiguanu, zde zůstali věrni strohosti.

Co ale jednoznačně potěší, to je návrat ke kvalitním a hodnotným materiálům. Palubní deska je pokryta měkčeným plastem, pěkné tvary mají sedačky, povedla se i páčka voliče převodovky umístěná již pravděpodobně navždy na sloupku volantu. Dostatek odkládacích prvků naleznete jak v přízemí, tak i v prvním patře středové konzole, prostorné jsou rovněž kapsy ve dveřích.

I pro basketbalisty z NBA
Vzadu si i urostlí dospěláci můžou klidně dát nohu přes nohu. Aut, kde se dá takto pohodlně sedět, opravdu na trhu není mnoho.

Technologickou vychytávkou je střešní okno. Stisknutím knoflíku na stropě se sklo během zlomku sekundy buď zneprůhlední, nebo naopak rozjasní. Klasická roletka už není zapotřebí.

Sedačky mají mnoho funkcí a jsou pohodlné, zdroj: Deník/Radek Pecák


Skvělá asistentka Ida
A multimediální systém se z dřívější slabiny moderních Volkswagenů mění v přednost. Naprosto bezvadně fungovala nová a skvěle kvalifikovaná hlasová asistentka Ida. I když jsem se nesnažil o nějakou rozhlasovou intonaci a běžně dosti drmolím, rozuměla pokynům typu Zvyš teplotu, Vyměň barvu ambientního osvětlení, Naviguj do a podobně. Navíc vše převedla do psané podoby na displeji. Odeslat nadiktovanou SMS je tedy opravdu snadné.

Dokonce vyprávěla i vtip, o který jsem ji požádal. Jenže jsem ho nepochopil. Zřejmě šlo o nějaký typ německého humoru, se kterým se v Česku moc nesetkáváme.

Naopak za slabší stránku auta pokládám chybějící dvě tlačítka pro spouštění okének v zadních dveřích na loketní opěrce u řidiče a také nutnost ovládat téměř všechny funkce vozu jen skrze ikonky na displeji.

Zavazadlový prostor, jak jsem již naznačil v úvodu, je velký. Jen výška je samozřejmě vzhledem k tvaru zádě nižší než u kombíků nebo u SUV. Přivítal bych také více vychytávek typu zarážek, kotvících ok či háčků.

Volkswagen ID.7 - VW konečně vyrobilo dobrý elektromobil:
Jednou z nových funkcí infotainmentu je i propojení se systémem předehřívání baterie. Pokud tedy do vestavěné navigace zadáte konkrétní nabíjecí stanici, budete mít po příjezdu k ní zajištěno, že se baterie bude dobíjet maximálním možným výkonem. Vyzkoušel jsem a nabíjení z dvaceti na osmdesát procent pak trvalo jen 25 minut. To byl v poměrně chladném dni opravdu velmi dobrý počin.

Cesty Praha-Brno a zpět se nemusíte bát
Naopak dobíjení z Wallboxu už tak skvělé není. Palubní dobíječka totiž zvládá maximálně 11 kW. Tedy plné nabití akumulátorů s kapacitou 77 kWh (později bude pro tento vůz k dispozici také baterie s využitelnou kapacitou 86 kWh) trvá sedm hodin.

+ Klady
•  Výborné jízdní vlastnosti•  Solidní dojezd•  Velkorysý prostor uvnitř
- Zápory
•  Chybějící páčky pro volbu míry rekuperace•  Absence klasických ovladačů zadních okének u řidiče•  Málo vychytávek v kufru
A tím se dostáváme k reálnému dojezdu. S touto baterií naprosto bezpečně ujedete o něco více než čtyři sta kilometrů. A to jak v chladném březnovém ránu, tak i třeba na dálnici (při respektování povolené sto třicítky) a navíc se budete v provozu jako průměrný uživatel služebního vozu. Šetřit ho tedy moc nebudete.

Ve městě pak zvládnete poměrně hravě pět set a více. V jednom dni, kdy jsem se potřeboval téměř celý den pohybovat po hlavním městě ze schůzky na schůzky a venku přitom panovalo pěkné jarní počasí s teplotou 15 stupňů Celsia, jsem na palubním počítači spatřil průměrnou spotřebu 15,1 kWh na sto kilometrů. Během celého testu pak byla spotřeba 18,3 kWh. I to je dobré číslo.

Potěší výborné odhlučnění
S Volkswagenem ID.7 budete navíc opravdu rádi jezdit. Podvozek je na poměry Volkswagenů naladěný o něco měkčeji. Avšak rozhodně nepůsobí uhoupaně a nejistě ani na vozovkách s nekvalitním povrchem. Právě naopak. Potěší výborné odhlučnění jednak od vzduchu proudícího kolem karosérie a jednak i odvalujících se kol.

Výkon motoru, který roztáčí jen zadní kola, je naprosto dostatečný pro bleskurychlé a bezpečné předjetí na krátkém úseku přerušované čáry.

Oproti jiným elektromobilům, v nichž jsem nebyl spokojen s délkou brzdné dráhy ani po usilovném tlaku na pedál, působilo zpomalování téměř tak jako v o stovky kilogramů lehčích spalovacích vozech podobné velikosti.

Základní technická data:
Karosérie: pětimístný pětidveřový Liftback

Motory/Spotřeba: Elektromotor 286 koní – 14,3-16,1 kWh/100 km

Převodovky: automatická

Vnější rozměry: 4961/ /1862/1534 mm

Rozvor: 2971 mm

Zavazadlový prostor: 532–1586 l

Max. rychlost: 180 km/hod

Zrychlení: 6,5 s

Ceny: od 1 459 900 Kč

Hodnocení článku
4.7 z 5 (94%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů