Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: S věkem vyzrál. LR Discovery je dokonalý univerzál v nejlepších letech

Naše téma
Stanislav Švarc | 25.04.2014
dalších 18 fotek
Land Rover Discovery. | foto: Land Rover
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Jsou auta, do nichž se zakoukáte na první pohled. A pak jsou taková, k nimž si vytvoříte hluboký vztah postupně - z racionálních a čistě pragmatických důvodů. Land Rover Discovery je přesně takový vůz.
Jeho jednoduše tvarovaná, přísně hranatá a zavalitá karoserie příliš emocí nevzbuzuje, není to ten typ automobilu, za nímž byste se asi normálně otočili. Tedy alespoň do té doby, než ho poznáte blíž. "Disco" je totiž mimořádné auto.

Nikoli stárnutí. Dozrávání
Od svého uvedení v roce 2004 současná generace navíc dokonale vyzrála, takže i když ji za několik měsíců čeká konec (automobilka Jaguar Land Rover už usilovně pracuje na nástupci, nebo spíš nástupcích, před několika dny v New Yorku dokonce ukázala první studii), odejde důstojně - na vrcholu.

Výrobce totiž Discovery v průběhu let postupně modernizoval a dopřával mu novou techniku. Pro rok 2014 Land Rover sáhl především po kosmetických změnách. Došlo třeba k nahrazení klasického nápisu Land Rover na kapotě za nápis Discovery či k úpravě vzhledu předních světlometů. Jejich grafika teď připomíná modelovou řadu Range Rover.

Land Rover Discovery.



Dojem z vozu se ale nezměnil. Skoro 1,9 metru vysoké, 2,2 metru široké a přes 4,8 metru dlouhé Discovery stále působí robustně a majestátně. Vedle ostatních, často "zaoblených", velkých SUV vypadá až nadřazeně.

Rozměrná hranatá karoserie má hlavně praktický smysl, nabízí totiž vzdušnou kabinu s prostorem až pro sedm cestujících. I když třetí řada sedadel (ukrytá v podlaze zavazadelníku) není úplně plnohodnotná a poslouží především dětem, v pohodě se na menší sedačky "složí" i dospělí. Jen musí počítat s horším přístupem k nim. Mimochodem, na druhou řadu se vejdou tři dětské autosedačky vedle sebe.

Land Rover Discovery.



Velkoryse je pojatý také kufr. Standardně má objem 1192 litrů, po sklopení předních sedadel dokonce 2558 litrů. Využití třetí řady sedaček samozřejmě nákladní kapacitu výrazně snižuje (280 litrů), ale pár tašek nebo větší náklad v pohodě pobere. Výhodou zavazadelníku je také jeho pravidelný tvar.

Trochu problematický je naopak přístup. Nakládací hrana totiž leží docela vysoko - nějakých 80 centimetrů nad zemí.

Vysoký podvozek může obecně někomu vadit. Zvlášť lidé menšího vzrůstu totiž musejí při "šplhání" dovnitř vyvinout jisté fyzické úsilí. Ale stojí to za to. Ze štědře prosklené, prosvětlené kabiny je skvělý výhled, sedačky jsou mimořádně pohodlné a Discovery je uvnitř celkově tak nějak příjemné.

Land Rover Discovery.


U testovaného vozu skvělý dojem ještě podtrhovala nejvyšší dostupná výbava, která nešetří čalouněním z měkké kůže. Oproti novému Range Roveru je tu možná víc tlačítek, ale ovládání je snadné a intuitivní.

Překvapivě rychlý, překvapivě úsporný
Discovery si v Česku můžete pořídit s jedním z dvojice naftových šestiválců: slabší TDV6 má výkon 211 koní, testované provedení však poháněla silnější varianta SDV6 nabízející 256 koní a velmi slušný točivý moment 600 N.m. Obě motorizace jsou spojeny výhradně s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Je to skvělá kombinace. Turbodiesel má sympatický charakter, příjemný, hluboký "hlas" a chová se kultivovaně. Díky převodovce řadící co nejdřív vyšší stupeň často pracuje v nízkých otáčkách, což samozřejmě pomáhá spotřebě paliva. Ta na víc než 2,5 tuny vážící auto není vůbec špatná, během testu se pohybovala jen lehce nad 10 litry. Při klidné jízdě ustálenou rychlostí si však vystačí s 8 litry nafty.

Land Rover Discovery.


Motor SDV6 vozu poskytuje i slušnou dynamiku - na vůz s aerodynamikou zahradního domku a váhou hrocha možná až překvapivou. Ne, na nedostatek výkonu si opravdu nikdo nemůže stěžovat.

Nezastavitelný
Ale rychlost samozřejmě není to, proč si "Disco" zamilujete. Naopak. Budete ho zbožňovat, protože vás jezdit rychle nenutí. Hranatý Land Rover vlastně dělá všechno možné pro to, aby vás udržel v co nejklidnějším stavu. Už jen pocit za volantem je zvláštní. Sedí se hodně vysoko, volant má průměr kormidla zaoceánské lodi a pohled dolů přes masivní kapotu na ostatní účastníky provozu řidiče spolehlivě přesvědčí, že si na silnicích nemusí "nic dokazovat". A současně dodává příjemný pocit bezpečí. 

K uvolněnému charakteru se hodí i vláčné řízení s docela dlouhým převodem, sametově řadící převodovka a hlavně fantastický podvozek se vzduchovým odpružením, který posádce poskytuje obdivuhodný komfort za všech okolností. Auto přitom působí nejen pohodlně, ale i stabilně a jistě. Na dobré úrovni je také odhlučnění kabiny, do níž občas pronikne jen konejšivé bručení motoru.

Land Rover Discovery.



Jako správný Land Rover je Discovery samozřejmě mimořádně všestranné. I přes větší rozměry s ním můžete v pohodě jezdit v ulicích ucpaného města, můžete se pustit na dlouhou dálniční pouť nebo se výletním tempem jen tak kochat krajinou. A co víc - do krajiny můžete bez obav i vyrazit.

Discovery je pro vyjížďky mimo zpěvněné silnice dokonale vybaveno. Světlou výšku jde zvýšit až na 240 milimetrů, vzduchový podvozek však také zajišťuje výtěčnou zkřižitelnost náprav. Systém Terrain Response, který umožňuje měnit nastavení vozu podle povrchu a aktuálních podmínek, doplňuje redukční převodovka. Výsledkem je takřka nezastavitelný stroj, jehož největším limitem je zřejmě jen lidská bytost za volantem. Jsem přesvědčený, že auto zvládne mnohem víc, než na co si troufne jeho řidič.

Land Rover Discovery.



Land Rover Discovery je jednoduše skvělé auto s neodolatelným charakterem - dokonale univerzální, prostorné, pohodlné a mimořádně příjemné. Zvládne vás přestěhovat, poradí si s početnou rodinou a nepřekvapí ho ani nepřízeň počasí a obtížný terén. Ale abyste tyto přednosti objevili, musíte se v něm svézt, musíte ho postupně objevovat. Pak na něj nedáte dopustit. Tím jsem si jistý.

Jenže tohle všechno samozřejmě něco stojí. Konkrétně nejlevnější provedení se slabším motorem TDV6 vyjde na 1 180 597 korun. Pokud ale zatoužíte po luxusu a špičkové výbavě, jakou mělo testované provedení (u něj vyzařovala prémiovost z každého detailu), může vás "Disco" stát i více než 2 miliony. Kompletní ceník najdete zde.

Land Rover Discovery SDV6: Hodnocení a technické údaje
+vnitřní prostor
+jízdní vlastnosti na silnici i v terénu
+výkonný a poměrně úsporný motor
-vysoká hmotnost
-horší přístup do zavazadelníku
motorvznětový šestiválec, přeplňovaný
objem2993 ccm
max. výkon188 kW (256 k) při 4000 ot/min 
max. točivý moment600 N.m při 2000 ot/min
max. rychlost180 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h9,3 s
kombinovaná spotřeba8,0 l/100 km
cena testovaného modelu2 341 155 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů