Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Do města i do hor. Hranaté kombi Volvo XC70 je doma všude

Naše téma
Stanislav Švarc | 08.11.2013
dalších 7 fotek
Volvo XC70. | foto: Volvo
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Volvo XC70 je švédská klasika. Nic na tom naštěstí nezměnila ani jeho nedávná modernizace, "terénní" kombík si zachoval svůj jedinečný charakter. A díky tomu i svou výjimečnou přitažlivost.
Model XC70 považuji za nejvíc "volví Volvo" současnosti. Alespoň v mých očích je přesně takový, jaký by vůz této švédské značky měl být.

Pojízdná almara
Jen se podívejte na ty jednoduše hranaté tvary, XC70 vypadá jako almara na čtyřech kolech. Ale právě díky "skříňovému" designu je tohle Volvo mimořádně praktické a prostorné. Například na zavazadla je k dispozici objem 575 až na 1 600 litrů.

Volvo XC70.


XC70 navíc působí velice robustně, bezpečně a jen tak se neokouká, nezestárne... Jednoduchost totiž tolik nepodléhá zkáze v důsledku rychlého střídání módních trendů.

Ve Volvu tohle naštěstí vědí, proto nedávný facelift pojali velice střídmě, skoro až neznatelně. Nejvýraznější změnou je zřejmě nový design mřížky chladiče, který připomíná včelí plástev. Kromě ní byl přepracován profil nárazníků a přední kapoty, výraznější je plastový kryt chránící spodek vozu - nyní sahá až k světlům denního svícení. Změnila se i optika zadních světel

Novinky najdeme také v interiéru. Upravená sedadla asi nezaregistrujete, pořád se v nich sedí fantasticky. Jistě si ale všimnete nového přístrojového štítu. Chybí v něm totiž klasické budíky - nahradil je digitální panel, který přehledně zobrazuje hned několik užitečných informací současně. Navíc je možné měnit jeho barevné schéma.

Volvo XC70.


Automobilka zapracovala také na komunikačním systému Sensus Connected Touch. Umí toho opravdu spoustu, ale jeho ovládání by mohlo být jednodušší, občas umí zabrnkat na nervy. Nehledě na to, že mi nejdůležitější otočný ovladač připadá příliš daleko od řidiče. Plusem je přítomnost češtiny.

Mnohem důležitější však je, že interiér i nadále okouzlí mimořádně příjemnou a pohodovou atmosférou. Potěší hodnotné materiály, kvalitní zpracování i velkorysý prostor a celková vzdušnost.

Chraplák s pěti válci
Testované Volvo poháněla slabší varianta naftového pětiválce o objemu 2,4 litru s označením D4. Oproti provedení před modernizací nabízí vyšší výkon, místo 163 je nyní pod kapotou 181 koní, točivý moment zůstal na 420 N.m. Robustní a hranaté XC70 samozřejmě stále není žádný sprinter, ale ani vám nebude připadat pomalé. Jeho výkon je jednoduše přiměřený.

Volvo XC70.
Motor však má sympatický charakter, který spočívá především v poměrně vysoké kultivovanosti při klidné jízdě a specifickém „chrapláku", když ho trochu popoženete. Přitom se ani nesnaží maskovat, na jaké palivo jezdí, stejně zní skvěle. I proto mě mrzí, že Volvo pod tlakem emisních norem pomalu a jistě řadové pětiválce opouští. Podobný projev totiž žádný čtyřválcový diesel nenabídne.

Nevýhodou je trochu vyšší spotřeba, v průměru se pohybovala mezi 8 až 9 litry nafty na sto kilometrů. Žádná tragédie, ale mohlo to být i lepší.

Vinu na žíznivějším chování může mít šestistupňová automatická převodovka, která si na každém přeřazení dává mimořádně důkladně záležet a dost jí to trvá. Na druhou stranu řadí velice jemně, což přesně odpovídá povaze dobráckého a všestranného kombíku.

A tím XC70 rozhodně je. 

"Spěch" je sprosté slovo
Na nic víc si přitom ani nehraje. Volvo XC70 je především pohodlné, komfortní auto, jehož povaha asi jen málokoho vyhecuje k bezhlavému závodění. Na silnici se plavně pohupuje, jemně překonává nerovnosti na vozovce a v zatáčkách se znatelně naklání. Přitom se ale chová jistě, stabilně.

Volvo XC70.


Skvěle funguje také mezinápravová spojka Haldex, která rozděluje výkon na obě nápravy a pomůže i v náročnějších podmínkách či lehčím terénu, kam se díky zvýšenému podvozku můžete bez obav vydat. Řízení sice postrádá cit, ale u takového vozu to není zásadní problém.

Volvo XC70 je prostě skvělé auto. Hezké, pohodlné, praktické, nacpete do něj spoustu věcí, o tradičně rozsáhlém bezpečnostním arzenálu se snad nemusím ani rozepisovat. Navíc s ním můžete jezdit snad všude – hodí se do města, na okresky, dálnice do hor či na polní cesty. A cena? XC70 D4 s pohonem všech kol začíná na 1 176 400 korunách, zaškrtávání v bohaté nabídce doplňkové výbavy ale může cenu vyhnat vysoko nad milion a půl. To bohužel není zrovna málo. 

Kompletní ceník najdete zde.

Volvo XC70 D4 AWD: Hodnocení a technické údaje
+praktičnost a prostornost
+univerzálnost
+komfortní cestování
-vyšší spotřeba
-složitější ovládání multimediálního systému
motorvznětový přeplňovaný
objem2 400 ccm
max. výkon133 kW (181 k)
max. točivý moment420 N.m
max. rychlost200 km/h
0-100 km/h9,5 s
komb. spotřeba6,4 l/100 km

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů