Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: BMW M550d má čtyři turba a 400 koní. Je to prostě "superdiesel"!

Naše téma
Stanislav Švarc | 17.08.2018
dalších 31 fotek
BMW M550d. | foto: Stanislav Švarc
Auto, které je rychlé a současně úsporné, je jistě sen mnoha řidičů. BMW jedno takové nabízí. Jmenuje se M550d, má motor o výkonu 400 koní a dynamikou se přibližuje věhlasným sporťákům. Přitom ale umí jezdit se spotřebou jako běžný hatchback.
BMW M550d totiž spaluje naftu. O pohon se stará třílitrový řadový šestiválec, což je hlavní důvod, proč tenhle „bavorák" není - ve srovnání s podobně výkonnými auty - tak „užraný". Výrobce dokonce udává kombinovanou spotřebu 6,6 l/100 kilometrů. Ale o spotřebě až později.

Věnujme se nejprve motoru, ten je totiž naprosto unikátní a fascinující. Sází na vícestupňové přeplňování, zajištěné hned čtyřmi turbodmychadly. Díky tomu jde o nejvýkonnější vznětový šestiválec ve světě osobních vozů. Výkon dosahuje 400 koní (294 kW) a maximální točivý moment činí 760 Nm.

Akcelerace z klidu na stovku zabere jen 4,4 sekundy.

To je pro srovnání na chlup stejný čas, jaký potřebuje aktuální provedení Porsche 911 Carrera s automatickou převodovkou. A třeba osmiválcový Jaguar F-Type na 100 km/h zrychlý za 4,1 sekundy. BMW M550d je přitom klasický sedan, který navíc váží skoro dvě tuny...

Jak to funguje
Sestavu turbodmychadel tvoří dvojice nízkotlakých turbodmychadel a dvojice vysokotlakých. Zatímco obě nízkotlaká turbodmychadla a jedno z vysokotlakých při jízdě pracují nepřetržitě, druhé vysokotlaké turbodmychadlo sepne pouze po překročení 2500 otáček. V případě vysokého zatížení již od volnoběžných otáček jsou však obě nízkotlaká turbodmychadla krátkodobě odpojena pomocí obtokového ventilu, díky čemuž rychleji narůstá plnicí tlak.

Řešení se čtyřmi turby BMW zvolilo proto, aby zajistilo lepší odezvu motoru „na plyn" a „vyhladilo" zátah. Povedlo se to výborně.

Zapomeňte na klasické turbodieselové „kopance", M550d zrychluje naprosto hladce a lineárně. A přitom skoro od volnoběhu. Ostatně BMW se chlubí, že už od 1000 ot/min činí točivý moment 450 Nm, maximum 760 Nm pak je k dispozici mezi dvěma a třemi tisíci. Výkon vrcholí ve 4400 ot/min.

BMW M550d.


Ale i když je zátah ohromný a ohromující, není zrovna vzrušující. Alespoň mně tak nepřipadal. Důvodem je právě zmíněná lineárnost, díky které zrychlení působí moc hladce, skoro až nudně. Chybí tu takové to šimrání u žaludku a rozbušení srdce ve chvílích, kdy vás akcelerace zatlačí do sedačky. V BMW M550d jsem nic podobného necítil. Prostě jsem dupnul na plyn, nechal auto rozjet a pak se jen divil, jak rychle jedu. Úlek z toho, kam až se dostala ručička digitálního rychloměru, byl vlastně jedinou výraznější náhlou emocí, kterou mi zrychlení „na plnej" způsobilo.

Specifický a „nedramatický" způsob akcelerace způsobuje i skutečnost, že naftový motor pracuje nejlépe jen do nějakých 4500 otáček. A pak je tu zvuk. Naftový šestiválec nikdy nebude znít jako benzinový šestiválec. V BMW si sice pomohli falešným „zvukem" z reproduktorů (ozve se ve sportovním režimu), ale ten vlastně ničemu nepomáhá - výsledek je naopak nepřirozený a umělý.

Takže průšvih, nuda? Kdepak. M550d je skvělé auto!

Je ohromné
Jen je potřeba oprostit se od tradičního vnímání písmene „M" v názvu modelu. Tohle není vyloženě sportovní sedan, jaký byste asi od slavné divize M očekávali, jde o vůz, který bych nazval spíš superdieselem než pokusem o naftovou M5. M550d představuje snahu o zdokonalení vznětového motoru, o posunutí jeho limitů, nikoli vytvoření naftového sporťáku.

Výsledkem je hodně rychlé auto, které má spoustu výkonu ve všech situacích, ale současně si ponechává výhody vznětového šestiválce a velkého sedanu. Tou největší je zajímavá spotřeba. Jasně, když pojedete vyloženě pilu, dostanete se i k 20 litrům na 100 km, ale to je extrém, k němuž se přiblížíte jen občas, třeba na oblíbené okresce.

Jsem přesvědčen, že i při častém využívání potenciálu motoru se průměrná spotřeba vejde pod 9 litrů na 100 kilometrů. Mně palubní počítač po týdenním testu ukazoval 8,7 l/100 km. Ale při troše snahy to půjde i lépe - záleží na způsobu jízdy.

Skvělá je také kultivovanost pohonného ústrojí, motor je dokonale odhlučněn a skvěle si rozumí s osmistupňovou automatickou převodovkou. Ta v normálním jízdním režimu řadí hladce, po přepnutí do sportovního módu pak řazení doprovází lehkým cuknutím. Podle mě jde sice trochu o zbytečnost, ale zákazníci to tak prý chtějí.

BMW M550d je kromě automatu k dispozici výhradně také s pohonem všech kol, který pomáhá hlavně s trakcí. V autě, jehož motor má tak vysoký točivý moment, dává čtyřkolka smysl. Zvlášť když neničí charakter vozu. Ten v případě M550d může být i hravý, když si pohrajete s elektronickými asistenty (vypnete je), ale k dispozici i máte serióznější přístup. Sedan se supersilným dieselem je dokonalý všeuměl.

BMW M550d.


Na zakroucené okresce hezky maskuje svou hmotnost, působí docela obratně a zábavně. Řízení je přesné, brzdy od divize M toho snesou spoustu a také na podvozek, který je oproti běžnému sedanu řady 5 tužší a o 10 milimetrů snížený, se můžete spolehnout. M550d se řídí fakt moc pěkně.

Zvlášť podvozek si zalouží pochvalu. Bál jsem se, že bude přehnaně tvrdý, ale kdepak. Dokonce ani na 20palcových kolech jsem nezaznamenal nějaké vyloženě nepříjemné projevy při přejezdu nerovností. Samozřejmě, pocitově je M550d tvrdší než třeba 530d, ale s rozbitou silnicí si poradí báječně.

Kabina je navíc perfektně odhlučněná, takže dovnitř nepronikají žádné nechtěné zvuky. Dokonce i aerodynamický šum jsem uslyšel až v rychlostech nad 150 km/h. Z toho je zřejmě, že nejsilnější naftový sedan řady 5 se dokonale hodí hlavně k dlouhým, rychlým a nejen dálničním přesunům. Je to prostě univerzál, úžasné auto, které budete rádi řídit každý den. A je jedno, kam se s ním vypravíte.

Cítit dobře se v něm budete pokaždé, což je kromě jízdních vlastností a pohonného ústrojí zásluha také příjemného interiéru. Ten má tradiční uspořádání se středovým panelem natočeným k řidiči, nabízí logické ovládání, kvalitní zpracování a přihazuje také spoustu luxusu a moderních prvků výbavy.

Musím přiznat, že i když jsem k „emkovému" nafťáku se čtyřmi turby přistupoval skepticky, M550d mě nakonec dostala. Tohle se BMW fakt povedlo.

Dieselový vrchol samozřejmě ale něco stojí... BMW M550d cenou začíná na 2 330 900 Kč, testované provedení ale díky mnoha příplatkům stálo o milion víc.

Kompletní ceník najdete zde.

BMW M550d xDrive: Hodnocení a technické údaje
+výkonný a relativně úsporný motor
+jízdní vlastnosti
+povedený interiér
-naftový motor nemá charakter
-vysoká cena
motorvznětový šestiválec, přeplňovaný čtyřmi turbodmychadly
objem2993 cm3
max. výkon294 kW (400 k) při 4400 ot/min
max. točivý moment760 Nm při 2000–3000 ot/min
převodovkaautomatická, osmistupňová
max. rychlost250 km/h
zrychlení 0-100 km/h4,4 s
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná)8,0/5,8/6,6 l/100 km
délka4962 mm
šířka1868 mm
výška1467 mm
rozvor2975 mm
pohotovostní hmotnost1920 kg
zavazadlový prostor530 l
objem nádrže66 l
cena od2 330 900 Kč
cena testovaného vozu3 337 002 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů