Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Bavič i rodinný dříč. Seat Leon ST Cupra je rychlý kombík pro každý den

Naše téma
Stanislav Švarc | 09.10.2015
dalších 24 fotek
Seat Leon ST Cupra. | foto: Stanislav Švarc
Rychlost a praktičnost nemusejí nutně být neslučitelné vlastnosti. V současnosti si můžete vybrat hned mezi několika zajímavými kombíky s výkonným motorem. Jeden takový vám nabídnou i u Seatu. Jmenuje se Leon ST Cupra. A je skvělý.
Na pohled jde přitom o nenápadné auto – tedy pokud není vybaven některým z optických paketů, který vozu zejména díky výrazným prahům dodává trochu dravější výraz. Mně osobně je tato skromnost velice sympatická.

I ve verzi Cupra tak Leon ST vypadá jako vcelku běžné rodinné kombi nižší střední třídy. Všímaví pozorovatelé si však všimnou větších koncovek výfuku, větších kol a třeba také specifických emblémů na kapotě nebo nápisu Cupra na pátých dveřích. A těm ještě pozornějším možná neunikne zřetelný negativní odklon zadních kol. Tato skutečnost pak "zkušeným" řidičům o schopnostech vozu leccos napoví...

Seat Leon ST Cupra.


Poměrně "normálně" vypadá i interiér. Jen pár detailů, například zploštělý volant, sportovní sedačky či různé symboly, prozrazují, že není Leon jako Leon.

Motor nemá slabinu
Jestliže na pohled se "dlouhá" Cupra drží trochu zkrátka, v jízdních výkonech je to úplně obráceně. Srdcem auta je turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitr, který dává 280 koní a až 350 newtonmetrů točivého momentu. Největší porce "krouťáku" je přitom k dispozici v rozmezí od 1700 do 5600 otáček, což napovídá, že tenhle motor nemá slabé místo. Táhne prostě neúnavně "odspodu" až k omezovači. Síly má dost v každém okamžiku.

Seat Leon ST Cupra.


A tak není divu, že stačí lehce pošimrat plynový pedál, párkrát zařadit a hned se pohybujete rychlostí, za kterou už hrozí ztráta řidičáku. Stane se to přitom tak lehce a samozřejmě, že vás to až překvapí. Že tenhle kombík zrychlí z klidu na stovku za pouhé 6,1 sekundy tedy opravdu není náhoda.

Jenže jen silný motor dobré auto nedělá, je toho třeba mnohem víc. Leon ST Cupra naštěstí funguje výborně i jako celek.
Pomáhá mu totiž i poctivý mechanický základ, především mimořádně schopný podvozek s adaptivním odpružením a elektrohydraulickou uzávěrou diferenciálu přední nápravy.

Zatáčky miluje
Samosvor autu pomáhá s přenosem síly přes přední kola na silnici. Jeho přítomnost je cítit hlavně na výjezdech ze zatáček, kdy po přidání plynu hezky vytáhne auto z oblouku ven. Není to sice stoprocentní, na mokru či ve vracečce, z níž se vyjíždí na dvojku, jednoduše "plnej" dát prostě nejde. Ani s diferenciálem totiž vůz nezvládne všechen ten "krouťák" přenést.

Seat Leon ST Cupra.


Řízení naštěstí nijak výrazně "netahá" za ruce a především poskytuje dostatek informací o tom, co se s koly zrovna děje, což dává řidiči prostor pro reakci. U rychlého Leonu ale nestačí jen točit volantem, občas je potřeba hrát si i s plynem. Prostě skutečně řídit.

V takových chvílích si auto zamilujete, zvlášť na zakroucené silnici. Zjistíte, jak skvěle je vyvážené, jak je nádherně čitelné a ovladatelné.

Nemám objektivní důkazy, ale zdálo se mi dokonce, že kombík se řídí ještě lépe než "krátká" verze. S větší zádí jako by auto bylo na jednu stranu stabilnější, ale současně i o něco zábavnější.

Už zmíněné odklony zadních kol pak přispívají k tomu, že se Leon Cupra v obloucích může dokonale opřít o vnější kolo a držet zvolenou stopu. A s tou si pak ještě jde hrát jemnou prací s plynovým pedálem – zatáčku lze snadno utáhnout, nebo naopak povolit.

Seat Leon ST Cupra.


Podvozek nemá slabiny ani v oblasti komfortu. Ano, příčné nerovnosti umí způsobit lehké odskočení přední nápravy i zatřesení zadní částí karoserií, ale nepůsobí to nějak strašidelně, auto se zase hned srovná.

Měli byste ho chtít
Jako rychlý kombík je tedy Leon ST Cupra mimořádně přesvědčivý. Skvělé ale je, že když vás divočení přestane bavit, přepnete jízdní režim z ostrého nastavení Cupra na nejcivilnější Comfort, Seat citelně změkne a tak nějak se zklidní. Změní se totiž tuhost tlumičů, sníží citlivost na pokyny plynového pedálu a uvolní se posilovač řízení.

Rychlý je Leon ST Cupra samozřejmě pořád, ale najednou má mnohem blíž k obyčejnému rodinnému kombíku. Je pohodlný, relativně tichý a dokáže být také úsporný. Při normální jízdě si vystačí se 6,5 až 8,5 litry benzínu na sto kilometrů. S tvrdším zacházením samozřejmě apetit roste a není složité dostat se na dvouciferné hodnoty.

Seat Leon ST Cupra.
Je to prostě auto použitelné každý den. Navíc i praktické. Prostorná kabina nabízí dostatek místa i na zadních sedadlech a kufr má jen o 23 litrů menší objem než oblíbená (a koncernová příbuzná) Škoda Octavia. S 587 litry je tedy zavazadelník skutečně velký.

Seat Leon ST Cupra tak vážně nemá slabinu, alespoň já jsem žádnou nenašel. I když... Kdybych chtěl být hnidopich, postěžoval bych si na umělý rádoby "sportovní" zvuk putující do interiéru po aktivaci ostrého jízdního režimu Cupra. Tohle "švindlování" fakt nemám rád.

Ale to je všechno. Koncernový rychlík je mimořádně obdivuhodný stroj. Auto, které skvěle poslouží jako kombík pro každodenní rodinnou šichtu, ale současně vás dokáže od všedních starostí odtrhnout. Stačí jen vyrazit "na výlet" a přiložit pod kotel.

Leon ST Cupra se dokonce nebojí ani okruhů, naopak tohle prostředí mu mimořádně svědčí. Takže jestli vás navíc baví poznávat závodní tratě, vystačíte si s jedním autem.

Seat Leon ST Cupra.


Přitom ani cena není vzhledem k výkonům a výbavě špatná, kombík lze pořídit už za 712 900 korun. Seat však nedávno začal prodávat modernizovanou verzi s přídomkem 290. Jak označení napovídá, její motor byl posílen z 280 na 290 koní. Pocitově to ale nebude velký rozdíl.

Bohužel se společně s výkonem zvedla i cena, Leon ST Cupra 290 stojí nejméně 754 900 Kč. Pořád ale jde o zajímavou nabídku. Tak povedenou kombinaci 290 koní, funkční techniky, skvělých jízdních vlastností, každodenní použitelnosti a prostornosti nikdo jiný prostě nenabízí.

Kompletní ceník najdete zde.

Seat Leon ST Cupra: Hodnocení a technické údaje
+jízdní vlastnosti
+příjemný motor
+praktičnost
-umělý zvuk motoru ve sportovním režimu
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný
objem1984 ccm
max. výkon206 kW (280 k) při 5700 - 6200 ot/min
max. točivý moment350 Nm při 1700 - 5600 ot/min
převodovkašestistupňová, manuální
max. rychlost250 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h6,1 s
kombinovaná spotřeba6,7 l/100 km

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů