Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla ukáže ve čtvrtek svůj čtvrtý model. Bude to kompaktní SUV

Naše téma
Jan Markovič | 11.03.2019
Tesla Model Y na prvním snímku | foto: Tesla
Kalifornská automobilka zveřejnila první obrázek vozu, který toho moc neprozrazuje. Některé údaje ale známé jsou.
Tesla bude mít čtvrtý elektromobil. Po sedanu Model S, rodinném crossoveru Model X a dostupnějším sedanu Model 3 je čas na kompaktní SUV. To ponese jméno Model Y a Elon Musk už oznámil čas jeho premiéry. Stane se tak tento čtvrtek 14. března v Los Angeles.

Musk ukázal první snímek vozu, ten je však velmi tmavý. Britský magazín Auto Express se jej snažil zesvětlit, ale snaha grafiků selhala. Výsledek vidíte nahoře. Výstřední miliardář ovšem prozradil, že auto bude sdílet tři čtvrtiny všech dílů s Modelem 3. Bude ale zhruba o 10 procent větší, a také o 10 procent dražší.

Model Y bude pro Teslu výjimečný i z dalšího hlediska – auto se bude vyrábět v továrně Gigafactory v Nevadě, kde zatím Tesla staví baterie a elektromotory. To spolu s příbuzností s Modelem 3 výrazně zlevní výrobu. Až dosud totiž Tesla posílala díly mezi svými továrnami v Nevadě a v Kalifornii. Britský magazín předpovídá, že nebude trvat dlouho a Model 3 se s výrobou přesune také do Nevady.

Tesla původně plánovala, že Model Y pošle do prodeje už letos. Loni ale zaznamenala velkou ztrátu, a tak se projekt nového modelu musel odsunout. I když se tedy auto odhalí už nyní, reálně půjde do prodeje v roce 2020.

Tesla plánuje v nejbližší době výraznou modelovou expanzi. Dokonce ji označuje názvem Tesla Second Master Plan. Po Modelu Y se tak nejspíš dočkáme i supersportovího vozu Roadster. V plánu je elektrický pick-up, který bude konkurovat Fordu F-150 do zásuvky nebo kamion Tesla Semi.

Až vyjede Model Y na silnice, bude se muset už začít prát s tvrdou konkurencí. Audi má svůj elektrický model e-tron, ve hře je Jaguar I-Pace a v roce 2020 se představí i elektrická Škoda. Nové desetiletí tak pro Teslu nebude tak snadné jako to odcházející, ve kterém neměla v podstatě žádnou konkurenci.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů