Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla příští rok představí Model 3. Menší sedan má stát 850 tisíc

Naše téma
Redakce | 07.09.2015
Tesla Model S. | foto: Tesla Motors
Výrobce elektromobilů Tesla Motors v březnu příštího roku představí nový Model 3. Sedan nižší střední třídy by měl dostat výrazně příjemnější cenovku, než jakou mají současné produkty americké automobilky.
Zprávy o novém autě přinesl na sociální síti Twitter samotný šéf Tesly Elon Musk. Kromě termínu premiéry (byť ne zcela přesného) prozradil také cenu, která má činit bez dotací a různých pobídek 35 tisíc dolarů, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu asi 850 tisíc korun.

Pro srovnání, větší sedan Model S stojí nejméně 75 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,82 milionu korun.

Výrazně příjemnější cenu má podle Muska umožnit nová továrna na baterie, kterou Tesla staví v Nevadě a od níž si slibuje zlevnění akumulátorů až o 30 procent.

Ale právě ve výstavbě závodu, jemuž automobilka říká Gigafactory 1, spočívá i jeden problém. Práce totiž nabraly zpoždění a spuštění provozu se muselo odsunout. Nyní se spíš než o roku 2016 hovoří o finiši v roce 2017. A protože na nové továrně je závislá i výroba Modelu 3, není jasné, kdy se nové auto dostane do prodeje.

Takže i když k odhalení dojde už v březnu a hned poté Tesla spustí předobjednávky, produkce se rozběhne výrazně později. Elon Musk zatím mluví o zahájení výroby za dva roky od premiéry. Ale může to trvat i déle - vždyť nejnovějšímu Modelu X to od představení k sériové produkci trvalo déle než tři a půl roku.

Model 3 každopádně bude představovat sedan nižší střední třídy, který by měl být elektrickým konkurentem například pro vozy typu BMW řady 3, Mercedes-Benz třídy C či Audi A4. K dispozici zřejmě bude v několika verzích lišících se výkonem i dojezdem a také jako zadokolka i s pohonem všech kol.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů