Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Co dokáže Tesla? Na dálku zvýšila dojezd vozů svých zákazníků, kvůli hurikánu

Naše téma
Daniel Fuglevič | 11.09.2017
Tesla Model S. | foto: Tesla
Hurikán Irma pokračuje v pustošení Floridy a americká Tesla se proto rozhodla tamním obyvatelům usnadnit evakuaci z této oblasti. A to hodně zvláštním způsobem. Majitelům elektromobilů totiž dálkově navýšila kapacitu baterií u jejich vozů a tím prodloužila dojezd.
Automobilka Tesla prý byla v době evakuace obyvatel Floridy kontaktována jistým majitelem jejich elektromobilu s tím, že pro cestu do nejbližší bezpečné zóny mu chybí asi 50 km dojezdu. Tesla se proto rozhodla jemu i dalším rezidentům zasažené oblasti na dálku zvýšit kapacitu baterií, aby mohli ničivému hurikánu ujet pryč.

Navýšení kapacity baterií a tedy konečného dojezdu bylo provedeno u Modelu S a Modelu X ve variantách 60 a 60D, tedy u vozů s bateriemi o celkové kapacitě 75 kWh.

Právě tyto varianty s označením 60 však byly dříve nejlevnějšími modely a jejich baterie byly záměrně softwarově limitovány na pouhých 60 kWh, i když fyzickou kapacitu měly větší. Tesla se proto rozhodla u těchto vozů odemknout kompletní kapacitu baterií a majitelům na Floridě tak přidala dalších 15 kWh.

Normálně bylo toto navýšení možné za příplatek u koupě nového vozu. Díky tomu se původní dojezd variant 60 a 60D zvýšil z udávaných 338 kilometrů na přibližně 402 kilometrů.

Floridští majitelé elektromobilů tak byli potěšení, když v této nezáviděníhodné situaci zjistili, že jejich vozy ukazují dojezd o 64 km větší a baterie mají kapacitu jako u dražších modelů. Poněkud klidněji tak mohli opustit své domovy, které budou s největší pravděpodobností zasaženy hurikánem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů