Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zájemci o Teslu Model 3 neví, kdy svá auta dostanou. Někteří chtějí zpět zálohu

Naše téma
Daniel Fuglevič | 26.07.2017
dalších 8 fotek
Tesla Model 3. | foto: twitter.com
Řada zájemců o nejnovější elektromobil Tesla Model 3 tvrdí, že od loňského vytvoření rezervace a zaplacení zálohy s nimi nikdo s automobilky nekomunikuje. Netuší tak, kdy svoje auto obdrží.
Přestože už na tento pátek Tesla naplánovala událost, kde se mají zveřejnit informace pro nedočkávé americké zájemce o Model 3, mnoha lidem už došla trpělivost a své rezervace ruší. Tesla Model 3 byla uvedena do předprodeje už 31. března 2016 a první zájemci mohli od té doby složit zálohu tisíc dolarů (tehdy asi 24 tisíc korun), aniž by vlastně věděli, jak bude dokončené auto vypadat.

Produkční design vozu byl už sice oficiálně odhalen, nicméně více než roční čekaní doprovázené minimem informací od automobilky trápí čím dál více lidí. Zákazníci totiž dosud neví, kdy mohou nové auto, jehož produkce již započala, očekávat.

Někteří lidé, kteří jsou tedy jako poslední v seznamu předprodejů, už zrušili své rezervace a požádali o navrácení zálohy. V určitých případech dokonce sáhli po skladovém Modelu S nebo Modelu X, aby se vyhnuli čekání na svůj nový elektromobil.

Situaci dále nepomáhá fakt, že státní program, který v USA zvýhodňuje nákup elektromobilu a snižuje tak jeho cenu až o 7500 dolarů (asi 172 tisíc korun) má v současné době rozpočet u hranice vyčerpání. Lidé se tedy obávají, že nakonec budou muset zaplatit za Model 3 více, než původně plánovali. Bez státního zvýhodnění by se měly ceny vozu pohybovat v přepočtu okolo 800 tisíc korun.

Najdou se však i fanoušci Tesly, kterým situace nevadí a stále věří, že Tesla plánované dodání vozů naplní. Elon Musk, šéf automobilky, ovšem nedávno zmínil předpokládanou výrobu maximálně 20 tisíc kusů tento rok. Produkce vozů už sice jede, ale pro srovnání, nezávazných rezervací (tedy těch se složenou zálohou) už bylo vytvořeno přes 400 tisíc.

Musk ke všemu již dříve oznámil, že první exempláře Modelu 3 budou výhradně určeny pro členy a zaměstnance automobilky pro hladší průběh testování a oprav případných nedostatků.

První stovka vozů by měla mít své majitele v srpnu, přičemž Tesla plánuje zvýšit produkci do září na celých 1500 aut. Vyhlídkou je pak každoroční výroba až půl milionu kusů Modelu 3. Dá se tedy očekávat, že mnoho lidí se nového elektromobilu dočká až v průběhu příštího roku.

Elektromobil pro masy
Tesla Model 3 se má díky zajímavé ceně stát prvním masově rozšířeným elektromobilem. S délkou 4694 milimetrů je velikostí podobná Škodě Octavii, nabídne prý dostatek místa pro pět cestujících a zavazadelník s objemem 396 litrů.

Základní provedení by mělo na plně nabité baterie ujet zhruba 340 kilometrů a zrychlit z klidu na stovku za 5,6 sekundy. Dorazí ale i dražší a rychlejší varianty s větším dojezdem a pohonem všech kol. Samozřejmostí je kompatibilita s rychlodobíjecími stanicemi, které automobilka buduje po celém světě.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů