Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla na cíl půl miliónu vyrobených aut opět nedosáhla. Ale již jen těsně

Naše téma
Radek Pecák | 04.01.2021
Výroba vozů Tesla | foto: Tesla
Letošní produkční cíl americký výrobce elektromobilů splnil na 99,91 procenta.
Americká značka Tesla v roce 2020 zůstala s přehledem největším výrobcům elektromobilů na světě. Navíc se jí podařilo meziročně opět zásadně posunout rekordní počet vyrobených vozů za rok. To je samozřejmě vzhledem k současnému stavu automobilového trhu výborný výsledek. Na druhou stranu, elektromobily byly v uplynulých dvanácti měsících jedním z mála rostoucích segmentů.

Zatímco v roce 2018 značka vyrobila 245 000 vozidel a v roce 2019 367 tisíc, tak vloni se počítadlo vyrobených kusů zastavilo přesně na stavu 499 550 kusů. Ke kýženému číslo 500 000 tedy chybělo pouze 450 aut. Ve světě elektromobilů je to sice působivé číslo, ale ve srovnání s proucenty klasických spalovacích aut to mnoho není. Vždyť i mladoboleslavská Škoda už dlouho přesahovala hranici miliónu vyrobených kusů ročně.

Zatímco dříve se Tesla profilovala jako výrobce vozů luxusní kategorie, nyní se stále více posouvá do "masovějšího" segmentu. Svědčí o tom fakt, že zatímco typů Model S a Model X se za celý rok vyrobilo jen 57 000 kusů, tak Modelů 3 a Y vzniklo přes 442 000 exemplářů.

Zakladatel Tesly Elon Musk na začátku roku 2020 předpokládal, že hranice půl miliónu padne. Nepočítal ovšem s důsledky celosvětové pandemie, která na určitý čas uzavřela také dvě jeho továrny.

Hranice půl miliónu v následujících letech rozhodně nemá být konečnou. Na letošek se totiž připravuje modernizace Modelů S a X a zejména pro americký trh bude nepochybně důležitý pick-up Tesla Cybertruck s hodně futuristickým designem. Ten se ovšem začne vyrábět až přelomu tohoto a příštího roku. Během roku 2022 pak nabídku automobilky obohatí rovněž nová generace sportovního vozu Roadster. To ale nejspíše nebude vůz vyráběný v nějakých obrovských sériích.

S tímto portfoliem Tesla zatím nebude moci oslovovat současné zákazníky většiny mainstreamových značek. To proto, že cenovky jejích typů jsou přece jen docela vysoko. Nejlevnějším jejím vozem je Model 3, který začíná na úrovni 38 000 dolarů (813 000 Kč) a Tesla Model Y přijde na 50 000 dolarů (1 070 000 Kč).

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů