Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla Model X je tu. Stovku dá za 3,8 sekundy, na jedno nabití zvládne 386 km

Naše téma
Redakce | 02.09.2015
dalších 9 fotek
Tesla Model X. | foto: Tesla
Automobilka Tesla Motors prozradila technické specifikace a ceny nového Modelu X. Výrobce elektrických vozů tak ale neučinil veřejně, zpřístupnil je nejprve lidem, kteří si nový crossover s předstihem zarezervovali.
Tesla přitom údajně registruje 20 tisíc závazných objednávek. Část zájemců zvolila luxusnější edici Signature.

A právě tito zákazníci, kteří byli za exkluzivnější provedení ochotni zaplatit rezervační poplatek ve výši 40000 amerických dolarů (asi 958 tisíc korun; za standardní Model X poplatek činí 5000 dolarů), byli automobilkou upozorněni, že si už mohou očekávané auto nakonfigurovat podle svých požadavků. Výroba Modelu X tak je po dlouhých odkladech už skutečně blízko. Šéf automobilky Elon Musk dokonce tvrdí, že první kusy zamíří k novým majitelům ještě do konce září.

Tesla Model X.


Současně s konfigurační stránkou, na níž si kupci mohou vybrat například barvu, kola či vzhled interiéru, se budoucím majitelům "otevřely" také finální technické specifikace. Tedy alespoň pro edici Signature.

Sedmimístný Model X v této verzi pohání dvojice elektromotorů: jeden u přední nápravy (s výkonem 259 koní), druhý vzadu (503 koní). Není divu, že velký crossover s touto výbavou zrychlí z klidu na 60 mil za hodinu (96 km/h) za pouhé 3,8 sekundy.

A to ještě Tesla zájemcům za 10 tisíc dolarů nabízí takzvaný Ludicrous Speed Upgrade, který přidá - volně přeloženo - "směšný" jízdní mód a akceleraci zkrátí na 3,2 sekundy.

Tesla Model X.


Model X Signature dostal baterie s kapacitou 90 kWh. Údajně mají zajistit dojezd až 240 mil, tedy asi 386 kilometrů. Maximální rychlost činí 250 km/h.

Standardní výbava verze Signature zahrnuje vzhůru výklopné zadní dveře se senzory, které hlídají výšku nad vozem a podle té pak upravují úhel otevření, dále například držáky na kola či lyže, parkovací senzory, inteligentní parkovací asistent, vzduchový podvozek, chlazená a vyhřívaná přední sedadla nebo tři samostatné a posuvné sedačky ve druhé řadě.

Tesla Model X.


V příplatkové výbavě pak lze kromě už zmíněného "směšného módu" najít například tažné zařízení (Model X utáhne až 2,2 tuny), vyhřívaný volant či vyhřívané sedačky ve druhé a třetí řadě.

A cena? Model X Signature stojí bez daně 132 tisíc dolarů (asi 3,16 milionu korun), běžná verze by měla být o 25 tisíc dolarů levnější.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů