Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tesla měla silný závěr roku a splnila plán. Prodej zvýšila o téměř 60 procent

Naše téma
Redakce / ČTK | 04.01.2016
Tesla Model S. | foto: Tesla Motors
Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors loni dodal na trhy 50 580 vozů, což ve srovnání s rokem 2014 představuje nárůst o téměř šedesát procent. O rok dříve automobilka prodala 31 655 vozů.
Tesla tak splnila svůj plán, který počítal s prodejem více než 50 tisíc automobilů. Pomohl jí úspěšný konec roku 2015.

Automobilka dnes oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí dodala na trh 17 400 vozů. Závěr roku měla Tesla opravdu silný, o čemž svědčí srovnání s předchozími čvrtletími: v prvním prodala 10 045 automobilů, ve druhém 11 532 a ve třetím 11 603.

Tesla aktuálně vyrábí dva modely. Je to sedan Model S a sportovně užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Tesla v minulosti masivně investovala a byla v posledních letech ztrátová. Investoři ale doufají, že právě Model X jí pomůže k zisku.

Prodeje nového SUV se však teprve rozebíhají, doposud jich automobilka prodala pouze 209. Zbytek tak připadl na Model S.

Loni americká firma potvrdila, že letos v březnu hodlá představit nový automobil Model 3, tedy sedan nižší střední třídy, který by měl dostat výrazně příjemnější cenovku, než jakou mají současné Tesly. 

Šéf Tesly Elon Musk na sociální síti Twitter prozradil plánovanou cenu, která má činit bez dotací a různých pobídek 35 tisíc dolarů, což je v přepočtu podle aktuálního kurzu asi 867 tisíc korun. Pro srovnání, větší sedan Model S stojí nejméně 75 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,86 milionu korun.

Firma nicméně upozornila, že může trvat zhruba dva roky, než se tento vůz začne sériově vyrábět.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů